MojeKolo

Test: FiveTen Hellcat Pro - boty pro sjezdaře a enduráky

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 29.5.2023

Závodní boty pro sjezdaře a enduráky. Zásadní požadavek na závodní náčiní je jednoduchý, jde v prvé řadě o výkon. Vše ostatní je druhořadé. Pokud se tretry FiveTen Hellcat Pro díváme touto optikou, nelze k nim mít jakoukoliv výtku. A nebo to je jinak? Hellcaty nejsou žádnou extra novinkou, ale rozhodně by neměly zůstat mimo pozornost. Zde jsou zkušenosti s circa 30 dny s Hellcat Pro na nohou.

Dva modely, s Pro a bez Pro 

FiveTen resp. Adidas obuv s názvem Hellcat nabízí ve dvou variantách, jedné s dodatkem Pro a v druhé jen bez dodatku. Nasnadě je, že Pro je lepší, na sto pro! 
Boty jsou si hodně podobné, ale rozdíly zde jsou.V čem jsou odlišnosti? Ve svršku, bezešvý svršek najdeš na modelu Pro a klasika využívá obvyklé prošívání. Rozdíl je i v délce stahovacího pásku, u Próček je mnohem delší. Stejná není ani tuhost, model Pro je tužší, méně poddajný.
Výrazně se Pro odlišuje i cenou, za tuto verzi zaplatíte zhruba o litr víc ( cca 4200 vs. 3300 Kč).

Tkaničky a minimum odvětráni

Konstrukce sází na zavazovaní na klasické tkaničky, ty jsou následně překryty stahovacím páskem na suchý zip. Pásek kryje mašličky tkaniček a braní tak jejich rozvázání. Délka sucháče je dostatečná, i pro jezdce s vyšším nártem zůstává slušná rezerva v jeho délce. Háčky na sucháči jsou spíše nižší než bývá obvyklé, takže se moc často nestane, že by se do nich zachytili tkaničky.

Pod zavazováním najdeme relativně tenký a málo polstrovaný jazyk vyrobený z prodyšné síťoviny. Jedině jazyk umožní noze v botě dýchat, celý zbytek svršku je skoro hermeticky uzavřen. Hodně minimalistické ventilace jsou před jazykem, trochu větší po stranách, ale v místech, kde se noha moc nepotí. Neprodyšný svršek budeš proklínat v parnu, zapařené nohy jsou jistotou.
A naopak, uzavřený svršek je na druhé straně výhodou, v mokru, bota je dost voděodolná a mimo jazyk nemá šanci proniknout dovnitř. Zmíněné platí, pokud ti nenateče do boty shora. A když už nateče, výstelka je téměř nenasákavá, označit ji jako rychleschnoucí rozhodně není daleko od pravdy.

Tečkovaná podrážka a dost prostoru pro kufr

Podrážku tvoří tečky tak jako na ostatních botách s logem FiveTen. Směs podrážky Stealth C4, tvrdší, odolnější než na platformových modelech 5.10. U bot pro nášlapné pedály extra grip nepotřebuješ, boty na pedálech přece drží kufry.
Velkorysý prostor pro jejich umístění na podrážce zaslouží pochvalu. Osobně vozím kufry co nejvíce vzadu a zadní pozice mi v 5.10 dostačuje a vyhovuje.


Často u jiných bot cítím při silovém šlapání na šlapce hranu vnitřní výztuhu, nic takového jsem u Hellcatů nepozoroval.
Plastový výřez s kufrem bych si dokázal představit širší a nebo s lépe vychytanými hranami. Ty jsou pouze minimálně zkosené, při našlapávání do pedálů se často dostanou do kontaktu a to se neblaze projevuje na jejich životnosti. Již po pár našlápnutích nesou viditelné šrámy a deformace. 
Boty jsem během ježdění používal s relativně dost rozšířenými endurovými pedály Shimano XT PD-M8120 a také sjezdovými PD-M647, možná, že s pedály jiných výrobců nebude poškození tak výrazné.

Dvacet kiláků v nich jít nechceš

Tvrdost mezipodešve, výztuhy je tak akorát, nejsou to ultra tvrdé XC tretry, ale zároveň to nejsou měkké papuče. Tuhost Adidas vyladil optimálně na šlapání a zároveň se dá přežít i občasné tlačení. Ano, 20 kiláků bych v nich asi ujít nechtěl. 

S extra širokou nohou koukej jinam

Tvarově rozhodně nesednou každému, to musím přiznat. Po převzetí FiveTenu Adidasem se kopyto bot zúžilo a to nemusí každému vyhovovat. Pokud máš širší nohu mohou se ti zdát Hellcaty hodně úzké. Já jsem na hraně, ale zase dívám se na tento model a beru jej tak, že se jedná o závodní boty, ve kterých nebude trávit celý den od rána do večera. Něco jako závodní lyžáky, s těmi taky na nohách dlouho skoro nevydržíš.

Užší profil má výhodu v lepší prostupnosti terénem, díky němu máš o fous menší šance něco trefit. A když už něco trefíš, oceníš ochranu prstů na špičce boty.
Zajímavý je i posun ve velikostech, před lety jsem měl Hellcaty ve velikosti 45 a seděly mě dokonale, nyní jsem se posunul o dvě velikosti dál a mám 46 2/3. U jiných bot jsem takový posun ve velikostech nikdy nezaznamenal.

Kotníky na ráně? Nevadí mi to

Nohy v botách mají nekryté kotníky, oba jsou na ráně. Je to chyba? Není, protože pokud máš nacvaknuto, pravděpodobnost kontaktu kotníku s klikou je nulová. 
A bez překrytí kotníku má zase noha lepší pohyblivost. Takže ano, já u nášlapných treter překrytí kotníku vlastně nepotřebuji.

Drží, zatím bez ztráty kytičky

Fajfteny se ti rozlepí... V botách mám už najeto docela dost, rozhodně je nešetřím, za sucha, v blátě, za deště, v tlumičovém oleji (zdravím do továrny Formula). Občas jsem je byl nucen nazout i ne zcela suché, dvakrát prošly pračkou a zatím žádné rozlepování či jinou vadu zpracování nepozoruji. Takže ne, mně se Hellcaty nerozlepily. 

Nemám strach z kontaktu s terénem 

Když jsem naposledy, loni na podzim, byl ve Finale Ligure vzal jsem si s sebou Adidas 5.10 Trailcross Clip-In, kterou jsou super odvětrané, ale když jsem úplně lehce lízl kámen, síťovina se protrhla. Tohle jsem nechtěl zažít a když jsem v lednu na testování vyrazil do Sanrema vzal jsem si proti Hellcaty. Potom i na další výjezd do Finálka, následně do Massa Marittima, v těchto botách mám naježděno asi víc v Itálii než u nás. Na italském pobřeží a nejen tam, prostě všude, kde se na trailech hodně šetří hlínou a většina tratí je dost kamenitá, jsou Hellcaty super volba. Při jízdě, ať chceš nebo ne, kontaktům s terénem, s kameny se nevyhneš, proto oceníš jakoukoliv přidanou ochranu.
Boty mají v oblasti paty a na přední části ochranné pogumování, které funguje až nečekaně dobře a chrání syntetický svršek. Navíc mají Hellcaty i ochranu prstů, zesílení provedené silnější vrstvou gumy. Ač na první dobrou zesílení moc zesíleně nevypadá, tak funguje obstojně. Když jsem nejednou vzal  špičkou kámen či zaryl do země, v podstatě nikdy jsem nic necítil.

Favorit na ostřejší ježdění

Jak vypadají boty po cca 30 dnech ostrého ježdění se můžeš podívat na fotkách. Ano, nesou stopy po zásazích. Ale co je zásadní, boty vše pobraly a nohy zůstaly jako v bavlnce. To je pro mne zásadní vlastnost, ochrana je nejvíc. Když k ní přidám i solidní tuhost na šlapání, mám jasného favorita na ostřejší ježdění. Hellcaty Pro budou mít v mém botníku místo v předních pozicích!

Boty do testu dodal Elementstore, díky.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel saintjv (xxpokusxx (a) seznam.cz) 29.5.2023 - 9:43

    Hele mam je taky a jednu vec je potreba zminit. Vim ze to neni chyba boty jako takovy, ale vcera jsem v ni slapnul do louze a v ten moment jsem mel v bote bazen?:) kua ta diry na kufry nemaj asi boty obecne vubec vyreseny, ze?
    Jinak bota super!

    • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 29.5.2023 - 12:09

      bota odolná vodě, ale podrážkou od kufrů nateče? to snad ne.

      • anonymní uživatel Duck Tape 29.5.2023 - 16:37

        pod vložku

    • anonymní uživatel Cermo 30.5.2023 - 11:18

      jj, rovnaka skusenost pri slapnuti do snehu.

    • profilová fotka Keli 30.5.2023 - 11:31

      Popravdě se přiznám, že nevím. Testovaný model žádnou viditelnou díru skrz podrážku v oblasti kufru nemá, viz. fotofoto ke komentáři

      • anonymní uživatel saintjv (xxpokusxx (a) seznam.cz) 31.5.2023 - 13:31

        Mno tak to zkus... dej pak vedet co ty na to?:))

  • anonymní uživatel Tomáš (tomas.straka123 (a) gmail.com) 31.5.2023 - 7:13

    To si ešte v pohode, že len do vody, ja som stúpil na nejaký zlomený konár, a cez ten kanálik sa mi zapichol asi tak 2cm do nohy....
    a to pod kufrom ešte mám podložku, takže je tam tak 1,5x1,5 cm miesto, a presne tam to trafilo :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí