Test: chytrý zámek Pealock 2 - nejen mechanické zabezpečení kola

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 25.7.2023

Nedávno jsme měli doma malou rekonstrukci, která si vyžádala vyklizení prostor, kde parkují naše kola. Odpověď na otázku, kam s nimi, byla celkem jednoduchá, ale těžší bylo, jak je zabezpečit. Samostatně stojící garáž kousek od domu má pouze sekční vrata. A ty zrovna nedobytností neoplývají. Navíc, když tam každé ráno pro nějaké kolo půjdu, tak mne vidí půlka rodičů vedoucí dítka do nedaleké školy. Takže kombinuji několik druhů zámků různě odolných (lano s podkovou a nůžkový zámek). Ale chtělo by to ještě něco. Instalaci alarmu zavrhuji a tak nakonec padne volba na Pealock. Český, multifunkční a chytrý zámek na sportovní vybavení. 

Zelená je dobrá

Proklamovaná kombinace odolného pásku, pohybového senzoru, GPS a alarmu s upozorněním na telefon mi přijde dobrá. Na výběr je černá, růžová a zelená barva. Beru zelenou, ať je vidět, že je zabezpečeno. V krabici nacházím nabíjecí kabel (usb-c) a čipovou kartu. Navíc je možné ještě dokoupit náramek s čipem a přívěsek s čipem. Nastartování a spárování s telefonem je otázkou pár minut a už vidím stav zamčení/odemčení, stav baterie, aktuální polohu, sílu bluetooth i GSM signálu. Zámek můžu obsluhovat jak pomocí dodaných čipů, tak i pomocí aplikace v telefonu. Výrobce sice doporučuje nemít tuto variantu jako primární, pro případ, že se mi mobil vybije. Ale já nechci myslet na víc věcí, než je nezbytně nutné. 

      

Přes data nebo Bluetooth

Zamčení a odemčení tedy aktivuji v appce Pealocku. Samozřejmě v tu chvíli musí zámek mít přezku zastrčenou v západce. Přiložím jakýkoliv z výše uvedených čipů, jemné zabzučení motorku, pípnutí, zablikání a je hotovo. Na mobilu vidím zamčeno. Pokud jsi v dosahu bluetooth, komunikace probíhá přes něj. Pokud jsi dál, tak přes mobilní síť. Pealock obsahuje SIM kartu, která je nabitá výrobcem na první měsíc používání. Každý další rok stojí dvě stovky. Občasné červené probliknutí mi říká, že mohu jít klidně spát. 

Dva dny zvládne

Výrobce uvádí výdrž 40 hodin v zamčeném, tudíž aktivním stavu. Mám vyzkoušené, že tato doba je o několik hodin delší. Blíží se téměř dvěma dnům. Na běžné použití pro zabezpečení kola při vyjížďkách je to dostačující. Na dlouhodobější hlídání to bohužel nestačí, ale pak holt necháš Pealock trvale na nabíječce. Jak jednoduché. 

Škoda, že jsem to neudělal, protože bych si ušetřil jedno stresové ráno, kdy mi kolem páté začal drnčet telefon. Zelený Pealock alarm! V rozespalosti jsem vyběhl ke garáži. Ouha strouha, to byl jen alarm, že zámek má již jen 10 % baterie.

Pokud dojde k narušení zámku nebo k pohybu, okamžitě se to dozvídám. V appce vidím, který zámek (pokud jich mám spárováno víc), a díky gps vidím i kde je, pokud je náhodou v pohybu. Díky propojení s mobilem mohu alarm deaktivovat nebo naopak zapnout, zámek i na dálku například dceři odemknout

Alarm spíše tišší

Co vidím jako slabinu, je vestavěný alarm. V tichu garáže se zdá houkačka celkem výrazná. Venku už je to horší. Na vzdálenost okolo třiceti metrů ve volném prostoru už mám problém něco zaslechnout. Pokud je mezi mnou a houkajícím zámkem nějaká terénní nerovnost nebo stromy, mám smůlu. Pak už pomůže jen mobil a honička podle Google Maps.

 

Délka pásku jen tak tak

Zámek jsem s sebou samozřejmě i vozil. Je skvělé, že datový tarif ja na celou EU, tak ho využiju téměř kdekoliv. Pealock není těžký, vlastně je výrazně lehčí než jakýkoliv kovový zámek. Ocelová lanka v pásku zámku a krabička z tvrzeného plastu mají odolat i tvrdému zacházení. Ovšem pásek nejde okolo krabičky zámku omotat úplně na těsno. Nejlepší je posunout poutko tak, aby se konec popruhu do něj zasunul a tím udržel jakžtakž kompaktní tvar. Délka pásku je 35 cm, což vystačí na připevnění jednoho kola k pevné překážce nebo dvou kol k sobě. Není to moc, ale díky pohybovému senzoru stačí zamknout ty dvě kola nejvíc na ráně. 

K zámku i pojištění

Výrobci Pealocku šli ještě o krok dál, než je k výrobě zámku. K Pealocku je možné si sportovní vybavení připojistit. Přímo v aplikaci na pár kliknutí, klidně i jen na pár dní a za pár korun. Pojištění nového kola v pořizovací hodnotě 100 tisíc je za 2385,- na rok. Chleba se láme u sportovního vybavení staršího jak 4 roky. Samozřejmě cena podléhá amortizaci, ale i částka za pojištění je výrazně nižší. Pojistit můžeme všechny druhy kol a přibližovadel, lyže/SNB a kočárky. 

Pořizovací cena necelých 5000,- se mi v tomto případě zdá adekvátní. Při hodnotě dnešních kol je to mnohdy 5% a méně z pořizovací ceny. Navíc vzhledem ke hmotnosti okolo 170 gramů je to i výrazná váhová úspora oproti kovovým zámkům. Samozřejmě není nad dobře vychovaného pitbula, jenže ten zase neuběhne tolik, kolik my ujedeme. 

   

Čip je vítěz!

PS: Když porovnám možnosti uzamčení/odemčení Pealocku, tak jednoznačně vede přívěsek s čipem, těsně následován čipovou kartou. Tady je práce se zámkem opravdu záležitostí vteřin. Telefon sice využívám nejčastěji, ale v tomto případě je aktivace, resp. deaktivace otázkou desítek vteřin: vytáhnout telefon, najít appku, počkat až ta Pealock vyhledá a následně provést kliknutím úkon. Je fakt, že tou dobou už nemusím stát přímo u kola. Poslední variantou je čip na gumovém náramku. Podle mne je tato varianta vhodná pro kurýry, kteří zámek využijí několikrát za den. Ráno navlékne na ruku a pak už jen rychle pip, pip, pip. 

 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Martin Saida (saida.martin (a) gmail.com) 25.7.2023 - 9:17

    Jak se zámek zachová v případě že se vybije?

    • anonymní uživatel Dan 25.7.2023 - 9:36

      odemkne se

      • anonymní uživatel Shu Lin (tyvogo (a) lepra.cz) 1.8.2023 - 9:15

        jakoze se vybije a nekde se vezme galakticka energie a zamek odemkne...? Nahodou zamek dobrej pro kazdyho tramvajaka

    • anonymní uživatel Píčok 25.7.2023 - 9:49

      Odpadne jak pražák na návštěvě v brně

      • anonymní uživatel Zdena z Prahy (zdena (a) praha.cz) 25.7.2023 - 14:50

        Kde?

  • anonymní uživatel Šulin (Šu (a) lin.cz) 25.7.2023 - 20:01

    To je snad obchodní sdělení a ne článek ne? :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí