Test: vyzkoušel jsem Pivot Shuttle AM s velkou baterií a plnohodnotným motorem pod 22 kg

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 12.9.2023

Jet v červenci do Finále, to je nesmysl, vedro, prach a bambilion turistů, říkali.
A přesto jsem jel. 
Proč? 
Protože zde Pivot představoval nové kolo. 
Jaké? Shuttle AM.
Jak se na něm jezdí? Vím a prozradím.

Plán byl jasný, pojede tour po méně známých trailech ve Finale. Počasí je na toto období netypické, ráno je mlha, za kterou by se nemuseli stydět ani v Kanadě. A docela zima. V průběhu dne se mlha protrhá, ale ultra vedro je v podstatě je na břehu moře. V kopcích je příjemně. Grip, grip je geniální, v noci pršelo, takže traily nasály vodu a drží parádně. Máme štěstí! Přes letní měsíce zde jezdí jen hrstka masochistů milující totálně přeschlé prašné dráhy, všichni normální sem míří vždy mimo léto. 

Ač máme ebiky, tak na kopec vyjíždíme autem, 1000 výškových metrů štípne i na kole s motorem, takže shuttle je logickou volbou. Náš okruh startujeme na Melogno, začínáme na novém houpavém spojovacím trailu vedoucím směrem k Nato Base, odtud frčíme na Crestino a pak jsem se v trailech ztratil. Rozmanitost drah byla veliká od hladkých flow cestiček až po kamenné skalnaté lajny. Celé kolečko mělo cca 50 km a když jsme ve Finale, tak nesmí chybět ani pivo na pláži u moře na závěr. Z baterie ubyly 3 dílky z pěti. Věřím, že se šetřením energie bychom zvládli celé kolečko i bez vývozu autem na kopec. Tedy plus dalších 1000 m převýšení.

Takhle nám ale zbyla baterka a když po obědě přišel dotaz:
"Will you join Frenchies for a ride?" 
"Yes, of course!"
Nad odpovědí jsem neváhal ani sekundu, jezdit s klukama francouzskýma je vždy zábava.

Bereme další shuttle směrem Melogno a dáme si dalších několik trailů. Dát si trail Isallo Extasy na Shuttle AM byl skvělý nápad. Kdo tento trail nezná, tak má od silnice docela nepříjemné kamenité stroupání, na normálním kole dřina na cca 30 min, spousta lidí obvykle tlačí. Na ebiku kopec vylitneš ani nevíš jak.
Pokračujeme přes Revenant a dál a dál. Vše zakončujeme trailem Covid 19 až téměř k základně Finale Bikers. Osm hodin večer, baterka na 10 procentech a my jsme na tom s energií podobně. Prostě den na kole jako víno!

Volba tratí ukázala silné stránky kola. Univerzálnost, to je klíčové slovo. Ptáte se jaký je Shuttle AM? Bez přehánění úžasný. První, co jednoznačně zaujme je hmotnost. Je hodně lehký. Velká baterka a plnohodnotný motor a hmotnost jen 21,7 kilogramů. Co víc si přát? Když to srovnám s light ebiky se slaboučkým motorem a baterií na pár kilometrů v lehkém terénu, tak mám jasno, co chci.

Nicméně, hmotnost je s lehkými plášti bez výrazného zesílení bočnic, minimálně lehká vložka do pláště bude nutností pokud nechceš vozit vysoké tlaky. Napadá mne vložka Tubolight, necelých 100 gramů navíc a rozdíl v odolnosti bude markantní. Bez nich i super technicky vybavený Jirka Fikejz chytl defekt zadního kola. Defekt je vždy chyba jezdce, vždyť to znáte. 

Nízká váha je jedna věc, rozložení hmotnosti druhá. Jestli extra chválím nízkou hmotnost, tak na rozložení hmotnosti asi nenajdu superlativy. Rozložení vybalancováno do dokonalosti. Co to znamená pro jízdu je nasnadě. Na některých kolech v prudkých výjezdech musíš dělat neskutečné prostocviky, aby jsi udržel přední kolo na zemi. Tady nic, v podstatě ti stačí jen šlapat. Zvedání předního kola ve výjezdech zapomněli u Pivotu do Áemka zakomponovat, naštěstí. 

Stejně tak pohupování při šlapání, zamykání tlumiče je u AM naprosto zbytečná věc, protože zde všechno řeší kinematika a optimální antisquat, který počítá i s velkou silou motoru. Fakt nikdy jsem neměl, ani náznakem, potřebu sáhnout po páčce lockoutu. U Shuttle AM s trochou nadsázky platí: "čím víc makáš, tím míň se houpe".

Stejnou stabilitu jako do kopce vnímám i ve sjezdech. Odladěné odpružení s příjemnou, tak akorát ostrou, geometrií tvoří celek, který nabídne obří univerzálnost, hravost i sjezdový potenciál. Kombinace zdvihů 160 mm vepředu a 148 mm vzadu stačí na vše, zvláště když vezmeš v potaz jak dobře kolo zdvih využívá.
Jedno kolo na vše? Jo, tohle přesně Shuttle AM splňuje.
All Mountain, všechny hory, jo, tohle kolo to zvládne, od malých kopečků až po nejostřejší tratě. V živé paměti mám Shuttle LT a po vyzkoušení AM verze vlastně nevím proč bych měl po LT sáhnout. Je to sice skvělé kolo, ale vyjma nejbrutálnějších tratí na AM verzi bude ztrácet.

Co mne překvapilo nejvíce? Jak snadno lze na AM udržovat a získávat rychlost. Pumpnutí na jakákoliv bouli znamená raketové zrychlení. Kolo je dost živé, ale nikoliv neposedné, to ani náhodou. Tohle zažít na ebiku není vůbec obvyklé. Jedu na klasickém kole? Ano, když se nekouknu na motor, tak nevnímám žádný rozdíl.

Geniální oporu ve středu zdvihu doplňuje příjemná progresivita na konci zdvihu. Je pravdou, že jsme po cestě moc větších skoků či dropů nepotkali, takže na dno zdvihu se přiblížit úplně nešlo.  
Už jsem mluvil o citlivostí? Ne? Chyba, protože na Shuttle AM zažiješ neskutečné pohodlí, kamínky, kořínky jsou vymazány ze světa. Ale přitom zůstává zpětná vazba z kola, víš přesně po čem jedeš, ale nedrncá to. Za tento projev vděčí kolo DW-linku a top odpružení od Foxu, vidlice 36 a tlumič Float X v Factory provedení. Nic lepšího asi není. John, manager z Pivotu k tomu dodává: "Nemyslím si, že někdy na kola budeme dávat RockShox..."

Pivot nabízí Shuttle AM ve třech variantách, good, better a best, všechny samozřejmě s karbonovým rámem. Ani jedna verze není osazená slabě, spíše naopak, i nejlevnější Ride je rozhodně více než použitelné. 
Měl jsem štěstí a vylosoval jsem si jednou ze dvou kol z testovací flotily kategorie best, model s přídomkem Team. Osazení vesmírné a naprosto nekompromisní, závodní motor Bosch CX Perfomance Race, odpružení Fox, brzdy Shimano XTR, karbonová kola a pohon Sram Eagle XX Transmission. Kolo za 14 tisíc Euro. Pivot je prémiová značka, takže i nejlevnější model Ride je za více jak 200 tisíc korun. Aktuální ceny a dostupnost najdete u našeho dovozce Protocycles.

Hledáš kompletní technické informace, geometrii a další? Najdeš je v článku s představením modelu

Mimochodem, pod dni ježdění na Eagle Transmission jsem z projevu přehazky trochu rozčarován. Ergonomie tlačítek mi hodně nevyhovovala, ale asi bych si zvykl. Na co bych si zvykal hůře je pomalost řazení. Zmáčkneš tlačítko a čekáš, občas třeba i půl sekundy než se řetěz na pastorcích dostane do optimální konstelace a hazka jej přehodí. Můžeš sice řadit v maximálním záběru, ale kdy nastane přehození nejsi schopen odhadnout. Někdy hned a někdy později. Přeřazení o více převodů je opravdu a bez přehánění běh na dlouhou trať.
Jo a když nemažeš, tak střílíš. Za den jsem najeli docela dost kilometrů, odhaduji tak 75 km, dopoledne bylo trochu vlhko, odpoledne již zcela sucho. Posledních x trailech mi řetěz začal na kazetě střílet. A nejenom mně. Všem. Přestože byl na omak řetěz stále namazaný, tak na kazetě již neseděl zcela dokonale a měl tendence přeskakovat. Nejen na malých pastorcích, prostě na všech.

Mimochodem, bezdrátové řazení Sram Eagle Transmission najdeme na dvou ze tří variant AMka. Cílem byla minimalizace kabeláže, z řidítek vlastně vedou jen hadice brzd a bowden od sedlovky. Upgrade na bezdrátový teleskop se přímo nabízí. V případě top modelu Pro je to v podstatě asi jediné co lze ještě vylepšit. 
Díky absenci kabeláže je zaručen čistý design. Rám má samozřejmě vnitřní vedení, ale vifikundace v podobě vedení kabelů hlavovým složením nemá. Naštěstí.
K vnitřnímu vedení se váže asi jediný nedostatek kola, zvuky. Za jízdy se z oblasti motoru a spodní části baterie ozývají zvuky, cvakání, ťukání a podobné. Zkoumali jsme příčinu, ale bez úspěchu. Nenalezena. Osobně tvrdím, že kolo má dělat zvuky, ať víš, že na něm jedeš, takže jsem to jako zásadní problém nevnímal. Pár spolujezdců ale neustále brblalo.

Motor Bosch CX mám rád, silný a přitom velmi přirozený projev. Verze Race přidává vyšší dopomoc, nižší váhu a prodloužení záběru Extended boost. Pro běžného smrtelníka má možná až moc ostrý projev, takže si jej trochu stáhne a vlastně získá jen nižší hmotnost oproti klasickému CéXku. Osobně bych byl maximálně spokojen i s obyč CX verzí, ale Race verze je prostě unikátní. A vzácná. Proč? Kol Shuttle AM s tímto motorem bude pro evropský trh v následujících roce k dispozici je 75 kusů. Víc motorů Pivot od Bosche nedostal. Je to prostě nedostatkové zboží.

Obvykle nejsem dobrý vizionář, ale myslím, že u následujícího tvrzení nebudu daleko od pravdy. Kola jako toto budou budoucností horských elektrokol. Na ovládání jako běžné kolo, ale s výhodou dopomoci motoru a přitom s nízkou hmotností. Pivot Shuttle AM nabízí budoucnost již teď. 
Přemýšlíš jestli si vzít ebika do Finale? Jednoznačně to má smysl, vzhledem k cenám za výjezdy ušetříš a ještě si zajezdíš víc. Ano, možná nedáš tolik "laps", ale prostě se víc projedeš. Stačí ti dva single shuttly a jsi na čtvrtině ceny za celodenní vývozy. 

Foto: @evolveshop_finalebikers,  @dre_smm, Jiří Fikejz, Matůš Buček, Keli

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Brzdič 12.9.2023 - 13:35

    Já teda vidím brzdy XT

    • profilová fotka Keli 12.9.2023 000 15:08

      Na testovaném kole byly brzdy Shimano XTR BR-M9120, důkazem jsou mi všechny jezdecké fotky!

  • anonymní uživatel Igor (i.jicha (a) seznam.cz) 12.9.2023 - 21:14

    ...cus, mluvíš o prehazce SRAM GX EAGLE TRANSMISSION? Vybral jsem si nové kolo na kterém je tato prehazka, trochu jsi mne znejistel.

    • profilová fotka Keli 12.9.2023 000 21:26

      Mluvím o Sram Eagle XX Transmission, GX verze se bude chovat zcela stejně.

      • anonymní uživatel Igor (i.jicha (a) seznam.cz) 13.9.2023 - 7:36

        ...dik, to jsi mne nepotesil

        • anonymní uživatel Boris 13.9.2023 - 15:39

          Potesil koho ceho - 2. pad = me

          • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 13.9.2023 - 20:20

            Když už do detailu, tak druhý pád dovoluje i "mne" (tj. bez háčku nad e). ;-)

          • anonymní uživatel Jemněmihomni 14.9.2023 - 8:05

            koho čeho si mne?

  • anonymní uživatel Tattoomaster (danekrobert (a) gmail.com) 12.9.2023 - 22:31

    Tak ještě automatické řazení a budu o tom přemýšlet.

  • anonymní uživatel pix (paveljo (a) seznam.cz) 13.9.2023 - 11:55

    A co hlavní parametr? Dojezd!

    • profilová fotka Keli 13.9.2023 000 13:50

      Pro tuto kategorii kol je dojezd jeden z posledních parametrů. Dojezd ovlivňuje tolik proměnných, že jej nelze snad ani uvádět. Je rozdíl objet 100 km na rovině a 30 km v opravdu velkých horách, na obojí určitě baterie vystačí.

  • anonymní uživatel Franc (bednar.frantisek (a) seznam.cz) 13.9.2023 - 21:19

    Jaká je kapacita baterky?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí