MojeKolo

Preview: co novéhu u CTM v roce 2017

Autor: Čert, vydáno: 16.11.2016

Jelikož my na DK víme všechno a možná ještě něco navíc (co nevíme, to si vymyslíme, pozn. red.), tak víme i co nového se chystá na Slovensku u CTM z pohledu sjezdově zaměřených jezdců.

Ridge

Inovací pro 2017 není málo, jedinou opravdickou novinkou je ale model Ridge. Trailová 29 se 130mm zdvihu vychází z enduro modelu Scroll, ovšem její geometrie i osazení naznačuje, že tohle kolo necílí vyloženě na závodníky, ale tak nějak na všechny.

Kola zatím nejsou k dispozici, takže můžeme špekulovat jenom na základě tabulek a na papíře má Ridge poměrně zajímavou geometrii, není to ani hravý trailbike vzhledem k 445mm dlouhé zadní stavbě, na druhou stranu se nejedná ani o „sjezdovou 29“, protože má docela trailový úhel hlavy a to rovných 68 stupňů. Ať už hravý trailbike nebo sjezďák, každopádně se hodí mít střed co nejníž, v tomhle případě je bb drop 30mm. A ten je podle mě „vpohodě“. Reach nemáme, ale virtuální délka rámové trubky v Mku je 605mm, což řadí Ridge mezi celkově kratší kola.
Takže podle papíru docela sjezdové, ale přitom obratné kolo s nízkým středem a velkýma kolama. Uvidíme, co dokáže naživo, těsíme se!

Na to, že se jedná o kolo pro „masy“, nejenom pro pár vyvolených, ukazuje i to, že na všech třech modelech je dvoupřevodník.
Celá nabídka začíná modelem Ridge za 48 999 Kč. Převody 2×10 vidlice Manitou Minute Comp, nejlevnější tlumič Monarch od RockShoxu, převážně komponenty Shimano a pevná sedlovka.

O level výš je Ridge Expert, ten už má dvakrát jedenáctkové SLXo, Manitou Minute pro a tlumič Monarch se třemi polohami a Reverba. Tady už je cena necelých 65 tisíc.
Nejvýš je, jak tomu už u CTM bývá, model Ridge Pro. Komplet XT, Rockshox Yari vepředu, Monarch vzadu, DT Swiss kola, reverb, Raceface kokpit. Vzhledem k tomuhle olepu stojí cena 72 999 Kč rozhodně za pozornost!

Už u Ridge můžete pozorovat, že rám je k dispozici ve velikostech M, L a XL. Tento systém velikostí je poměrně elegantním řešením toho, že v dnešní době jsou stále oblíbenější delší kola. A jelikož jsou CTM poměrně krátké, přidali prostě u všech celoodpružených modelů velikost XL. Pokud bych chtěl hravější kolo, není velikost problém, pokud bych ale řešil kolo spíš na závodění, kdy je delší lepčí, se svými 175cm bych rozhodně sáhnul po Lku. A právě díky XL si letos už na své, přijdou i vyšší jezdci se závodními ambicemi.

Scroll

O 3 cenťáky zdvihu víc má poměrně populární model Scroll. All mountain/enduro kolo má pro 2017 výše zmiňovanou velikost navíc a stejně jako všechny ostatní full od CTM, tři levely výbavy – Scroll (49 tis.), Scroll Expert (68 tis.) a Scroll Pro (82 tis.).

Tady už ale vládne jednopřevodník a jedenáct rychlostí, od NX přes SLX až po XT, tlumení je převážně od RockShoxu v různých levelech, podobně jako u Ridge, velice zajímavé je ale použití vidlice Suntour Aion na nejnižším modelu. Díky tomu, je i přes absenci teleskopu, jedním z nejlevnějších 160mm endur na našem trhu.

PROčko je zase naopak naladění do nesmyslu opět DT swisem, Monarch plus, Pike, komplet XT, reverb a RaceFace kokpit, za 81 999,– velice přijatelné.

Mons

Nejvíc dánhyl modelem je samozřejmě sjezďák Mons. Poměrně osvědčená a příjemná geometrie vyladěná asi nejlepším mladým DH teamem v Československu.

Zase tři levely, zase „nic“, „Expert“ a „Pro“, zase XL velikost navíc. Samože jsme cenama už trochu jinde, i u nejnižšího modelu Mons. Za žluťáka s Boxxerem RC, tlumičem Kage, brzdami DB5 a pohonem GX 1×10 bude muset zájemce vytáhnout z prkenice skoro 70 tisíc, konkrétně 67 999 Kč.

Expert už je na tom s poměrem cena/výkon podle mě o kus líp, za 87 tisíc máte kolo s Vividem, Boxxerem Team co už má Chargera a hlavně kompletně osazené Zeečkem.

No a za bez korunky 106 tisíc už máte červenou závodní repliku, model Pro. To samé jako Expert, jenom komplet na Saintu s RaceFace kokpitem, Novatec kolama a Maxxis High Roller v nejdražší a nejlepivější verzi 3c Maxxgrip.

Za zmínku stojí i to, že na všech Dh kolech od CTM je napínák českého výrobce Manobike. Palec hore za regionální podporu!

Rawer a Rocker

Mezi sedmadvacítkové celopéra od CTM patří i trailové modely Rawer a Rocker. Ty už používají levnější systém čtyřčepového odpružení místo virtuálu a i osazením cílí spíš na dostupnost, než top závodní použití.

140 mm Rawer koupíte od 46 do 63 tisíc, nejvyšší model Pro je ale osazený „jenom“ jedenáctkovým SLXem a levnějším Rockshoxem, účel ale asi rozhodně splní.

Nejnižším celopérem je 120mm Rocker, ten startuje už na 26 999 korunách a končí na necelýh 40, tady už ale do osazení levných modelů zasahují vidlice Suntour a dokonce i devítikolečko. Prostě entry level.

Zephyr

Když jsme u toho entry levelu, velice zajímavá změna se udála i v oblasti pevňáků. Za pozornost tady stojí model Zephyr. Allmountain hardtail se 130mm vidlicí, krátkou zadní stavou a dlouhým předkem, to zní příjemně nejenom pro začínající mladé enduráky bez financí, ale i jako varianta „zimáku“ na hrocení techniky a fýzy.

Obzvlášť pokud model Zephyr Pro s 1×11 NX s vidlicí Manitou a brzdami Shimano stojí necelých 30 tisíc Kč. Nejlevnější Zephyr je už hodně „entry“, ale 27,5 kolo které je schopné jezdit z kopce dolů a stojí 15 tisíc, aby člověk pohledal. Expert je pak 2×10 se Sram X7 a pružinovou vidlicí RockShox Recon za necelých 25 tisíc.

Raptor

A pokud mluvíme o CTM, prostě nemůžeme přeskočit Raptora! Kolo, které je na Slovensku synonymem kola pro začínající jezdce má dál šestadvácy, ceny od 14 do 21 tisíc Kč, ekonomické osazení. Už nějakou dobu, má ale „použitelnou geometrii“, která bere ohled na to, že se jedná o kolo, které spousta lidí používá na ježdění úplně všude. Z bývalého street/dirt kola se tedy stalo kolo i na ježdění z kopce – hlava se trochu položila, předek i zadek protáhnul. Samozřejmě ale zůstala nejrychlejší varianta v modré barvě!

Toliko k novinkám u CTM, více na ofiko webu, kde je už rok 2017 online, případně na fejsíčku. Nebojte se, testovat se bude a nebude toho málo!

P.S. Osazení na fotkách nemusí odpovídat katalogu, jedná se o předváděcí kusy, každopádně respekt za to, že kluci z CTM dotáhli na předváděčku všechny kola v téměř všech osazeních. V poslední době je to na prezentacích některých značek docela vzácnost.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Jan Marek (marekhonza00 (a) gmail.com) 16.11.2016 v 10:07

    Skoda,ze u Monse neni velikost S,pro takovy stary mrnavy lidi,jsko jsem ja:/

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí