Test: Fizik Gravita Alpaca X5 - sedlo pro ostré ježdění a navíc s nářadím a bombičkami

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 23.9.2024

Není sedlo jako sedlo. Každá cyklistická disciplína vyžaduje trochu jiný tvar a vlastnosti sedátka. Na ultramaratonském kole budeš chtít mít jiné sedlo než na sjezďáku. Dříve byl výběr sedel relativně omezený, ale nyní je na výběr tolik možností, že vlastně nevíš co dřív vzít. Když jsem hledal nové sedlo na enduro kolo zaujalo mne DH či enduro specific sedlo Fizik Gravita Alpaca X5. To by mělo nabídnout super odolnost a navíc i integrované nářadí a dvě bombičky. 

Zaměřeno na cestu dolů

První věcí, která na Gravita Alpaca X5 zaujme je jeho velikost. Sedlo se nedá nazvat jinak než jako malinké. A to jak svojí délkou, tak především šířkou. Na první pohled je jasné, kterým směrem na takovém sedle jezdit primárně, z kopce dolů. Ostatně, odpovídá tomu i název Gravita. Celá řada Gravita od Fiziku frčí hlavně dolekopcom.

 

Parametry

Rozměry: 251 x 130 mm
Hmotnost: 216 g
Materiál ližin: hliníková slitina S-Alloy, průměr 7x7 mm

Mobius rail - ližiny do kolem dokola

Konstrukce sedla se liší od jiných značek provedením ližin. U Mobius rail, se nejedná o dvě paralelně vedené trubky uchycené v plastových elementech v těle sedla, ale o trubku ve tvaru podkovy. Tím Fizik eliminoval nejslabší a nejnáchylnější místo sedel. Vytrhnout u klasicky provedeného sedla ližinu z plastíku jde snadno, i při menším pádu, ale vrátit ji zpět je ale nadlidský úkol. Tím, že výrobce obě ližiny propojil výrazně zvýšil odolnost. Tohle sedlo snese hodně, důkazem je třeba i roztržení odolný povrch v zadní části sedla.

Kromě velikosti jsou i boky sedla upraveny tak, aby při ostrém sjezdování při případném kontaktu sedla s vnitřní stranou stehna nedocházelo o obouchání této oblasti sedlem. Každý sjezdař ví o čem mluvím. Kromě tvaru Fizik myslel i na flexibilní boky, dalo by se říct, že se jedná o relativně měkké okraje, které navíc při nárazu trochu povolí a uhnou. Úzký tvar sedla je super ve sjezdech, jít za sedlo easy. Nikde nic nezavazí, do ničeho nenarážíš. Štíhlý tvar nemusí být vždy výhodou, pokud si ve skoku chceš chytnout sedlo nohama na příklad u suicide, tak není moc za co. 

Cesta nahoru? Zvykneš si! 

Kdo chce dolů, musí i nahoru. Pokud jedeš na kopec lanovou či shuttlem, tak sedátko úplně řešit nemusíš, ale pokud jedeš za svý, tak chceš trochu pohodlí. Aspoň já jo. Gravita Alpaca je hodně úzké, v zadní části jen 130 mm "široké", a navíc i zcela ploché sedlo. Nic optimálního pro dlouhé šlapání. Byl jsem zvědavý jako si bude rozumět s mým pozadím. Se šířkou sedacích kostí o dobrých 12 milimetrů větší očekávám torturu. Počítám s tím, že p*del pozná středověk. A ono (skoro) nic.
Pokud jsem jel v terénu, kde téměř neustále měním pozici na sedle, posouvám se dopředu či vzad, tak mi vlastně úzká šířka vůbec nevadila. Horší to bylo na asfaltu či šotolinách, kde po jsem jel po dlouhou dobu ve stejné pozici. Že bych se cítil extrémně pohodlně a měl zadek jako v bavlnce, to bych kecal, ale vydržet se to dalo. Zcela rovný vršek vyžaduje více úsilí udržet se na sedle ve správné pozici a nesklouzávat dozadu. I když zvednutí zadní části u tradičních sedel nebývá extra výrazné, rozdíl oproti zcela rovnému sedlu je znatelný.
Když se vrátím do terénu, do mega prudkých výjezdů, kde sedíš víc na špičce než vzadu, Gravita Alpaca potěšila, protože široký nos netlačil ani trochu.

Nářadí i bombičky v podvěsu

Popravdě řečeno, hlavní věc, která mě na sedle zaujala nebyla jeho zvýšená odolnost či propojené ližiny, ale integrovaný závěsný systém na nářadí a dvě bombičky. Ani na jednom kole nemám vnitřní úložný prostor a tak nezbytné doplňky jako nářadí a bombičku mi nezbývá než vozit po kapsách, v batohu či ledvince nebo přímo na kole. Využít prostor pod sedlem se přímo nabízí. Ostatně, různé brašničky se do těchto míst umísťují odjakživa.
Já brašničku nechci, plastové držáčky od Fiziku mi přijdou skvělé a funkční. Mezi dvěma bombičkami se nachází nářadí s 12 "funkcemi" včetně bombičkového adaptéru. Nářadí je v držáku zajištěno pomocí gumové přezky, která vypadá, že jej před nečistotami neochrání. Spodek sedla je hodně "na ráně", pochytá spoustu bláta a vody od zadního kola, a je doslova překvapivé jak dobře gumová krytka plní svoji funkci.
Uchycení na bombičky využívá jejich závitu a "do sedla" jsou našroubovány. 

V nářadí téměř nic nechybí 

Co se týče nástroje. jedná se o klasický multiklíč. Snad vyjma nýtovače mu nechybí nic. Kdo sledoval MacGyvera, tak si při případném problému s řetězem poradí i bez nýtovače. 
K dokonalosti mi vlastně mi chybí ještě spojka na řetěz, knoty a jejich aplikátor. Pořád přemýšlím nad odstraněním jedné z bombiček a do volného prostoru zastrčit kapsli ve tvaru bombičky se s výše zmíněnými doplňky. 
Pak nebude absolutně co vytknout. Vlastně bude, nářadí po čase ve svém futrálu chytne drobnou vůli a trochu klepe, stačí ale trochu gumy, lepící pásky a vůli vymezit. Za mě drobnost, která výsledný dojem zkazit nemůže. 

Vzhledem k velikosti se jedná fakt o nouzové nářadí, povolit šroub utažený na krev může být oříšek. Kratší základna a tím pádem malá páka znamená nutnost použít větší sílu. O hodně větší sílu a k tomu pořádný stisk.

Seznam nástrojů v nářadí

  • Inbusy: 2/2.5/3/4/5/6/8mm
  • Šroubováky:  křížový Phillips, plochý
  • Torx: t-25/t-10
  • Aplikátor bombiček

Na enduro či do bikeparku ho chceš!

Fizik Gravita Alpaca určeno na sjezd či ostré enduro, zkoušel jsem ho i na elektrokole. Nakonec jsem se ho ale vrátil zpět na endurko , protože tam mi přišlo mnohem lepší než na ebiku. Důvod? Úzký a zcela rovný tvar sedla dlouhému posedávání úplně nesvědčí. A protože na ebiku ve výjezdech strávím výrazně více času než na enduru (používám jej až na výjimky na shuttle či lanovkové ježdění), tak šlo zpět na druhé kolo. 

Nicméně přídavné nářadí je parádní vychytávka. A komu by nevyhovoval malá velikost a tvar Gravita Alpaca, může sáhnout po méně "ostrém" sedle Terra Alpaca, u kterého je držák nářadí a bombiček také k dispozici.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Jerry 23.9.2024 - 20:25

    Ideální pro jednotku cyklogranátníků...Konečně můžou házet bomby za letu/jízdy. Vycvaknutím ze sedla se i odjistí, žejo?

    • anonymní uživatel PTBack 23.9.2024 - 23:01

      Taky by to mohlo mít vystřelování klamných cílů :)

  • anonymní uživatel M 24.9.2024 - 7:30

    Konečně budu moct říct ,,jedu bomby" !

  • anonymní uživatel Paja 24.9.2024 - 16:20

    Proc porad vyrobci naradi cpou do multiklicu sroubovaky? Krizovy jeste jakztakz pochopim na dorazy u razeni, ale plochy sroubovak?!?!

    • anonymní uživatel aaaa (aaaa) 25.9.2024 - 23:09

      na šťourání se mezi zuby

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí