Viděno a vyzkoušeno: Ghost prototyp městského kola s automatickou převodovkou

Autor: Keli, vydáno: 23.8.2016

Ač je náš web dolekopcom zaměřený jen na ježdění z kopce dolů, dnes uděláme výjimku a podíváme se na jeden prototyp. Protože, co je víc, než vidět prototyp. Je to sice městské kolo, ale dokáži si představit i podobného štrýťáka.

Tyhle kola (městská, streetová i dirtová) mají jedno společné a to je požadavek na minimální údržbu, rozhodně se ti na kole do města nechce řešit mazání řetězu, ladění přehazovačky, v případě skákacích kol ji navíc můžeš snadno někde ustřelit.

Jak probíhal vývoj tohoto prototypu u Ghostu? Takto!
„Ok, použijeme místo řetězu řemen a šaltr dáme do háje. A abychom měli převody, tak dáme planetovou převodovku… uff, planetová převodovka, to je složitost sama, navíc bowden, řazení… to nechcem. Co uděláme? Single speed je nepraktický, na tom se ti jede furt blbě! Dáme tam automatickou převodovku, má sice jen dva převody, ale nic neřešíš! Jen šlapeš a když jedeš dost rychle, převodovka SRAM AUTOMATIX díky odstředivé spojce přeřadí, ty máš těžší převod a opačně.“

Mimochodem, stejný systém převodovky byl použit i u legendárního mopedu Babetta.

V praxi to funguje bezvadně, šlapeš a jakmile to rozhulíš, tak lup a najednou se ti převod ztíží a ty můžeš valit ještě víc. Jednoduché a elegantní. Navíc váha náboje včetně dvourychlostní převodovky není nijak šílená, 720 gramů sakumprdum. Samozřejmě nevýhoda použití řemenu je jasná, zadní stavba rámu musí být dělená, tak aby šel vložit do zadní stavby, protože řemen nelze rozpojit, tak jak je to obvyklé u řetězu. Ale to je asi jen jeho jediná nevýhoda.

Prototyp je postaven na 28" kolech a obut do hladkých plášťů 37–622. Ve velikosti L váží lehce pod 11 kilo. Co se týče geometrie, tak čísla jsou samozřejmě tajná, ale posed je velmi vzpřímený a pohodlný, toto kolo není sportovní nástroj, ale dopravní prostředek.

Jestli je toto budoucnost městských kol u Ghostu netuším, ale každopádně dvourychlostní převodovka je velmi praktická a osobně bych ji chtěl i na svém pumpovadle, dojezd a praktičnost by se zvýšila řádově!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ewa Farna 24.8.2016 v 12:35

    Co se stane kdyz bude zarazeny tezsi ze dvou prevodu a prijde mirny kopec,ktery se i ve meste muze objevit?

  • profilová fotka Keli 24.8.2016 v 14:43

    Keli: stane se ocekavane, prevodovka preradi na lehci prevod resp. zalezi na rychlosti, prevodovka funguje na zaklade odstredive sily.

  • anonymní uživatel Juraj 24.8.2016 v 21:32

    Jak se rozpájí ta zadní stavba? Vidím to na fotce toho náboje/převodovky, ale nechce se mi věřit, že se to dá roztáhnout dost na to, aby se tama protáhl ten řemen...

  • profilová fotka Keli 25.8.2016 v 10:50

    U pastorku je zadní stavba rozpojitelná, asi to nepůjde snadno, ale životnost řemenu je veliká, takže jednou za x let to asi s trochou násilí dáš.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí