reklama

Report: ZEVLáci na Velké ceně Losin a MSDH #1 v Kálnici

Autor: Pepa Kašík/ZEVL team, vydáno: 17.5.2017

Nestává se často, že by se ZEVL team musel dělit na dva tábory. Natož, aby jedna skupina jela závodit na XC Velkou cenu Losin, a druhá na první kolo MSDH do Kálnice! Poslední dubnový víkend byl ale důkazem toho, že je to v některých případech nevyhnutelné.

ZEVLáci na Velké ceně Losin

Došlo nám, že i se sebelepší základnou členů se zkrátka neobejdeme bez mladých nadějí, které jednoho krásného dne převezmou a povedou ideu ZEVL teamu. Z toho důvodu nějakou dobu vedeme pravidelné tréningy pro naše nejmladší. No a k čemu by byly tréningy bez závodů? 29. dubna jsme se tedy s Adélou Kašíkovou a Matyášem Schejbalem vydali reprezentovat Zevláky na Velkou cenu Losin, kterou pořádal místní XC zabiják Robert Navařík (Nava sport Velké Losiny). Děti jsem utěšoval tím, že je to jen XC závod, prostě šlapání po šotolině, nic náročného. Jejich motivaci jsem se také snažil podpořit příslibem, že se závodu osobně zúčastním. Uvažoval jsem tak za předpokladu, že nejtěžší na celém závodě je vybrat správnou nohavici elastického outfitu pro svoje nádobíčko. Sliby chyby, zkreslené představy, nic víc, nic míň.

Na Adélku a jejího Specialized Riprock 24 čekaly v kategorii mladších žáků tři kola menšího okruhu. Celkem se jednalo asi o dva kilometry šlapání po rozbředlé louce, kombinovaného s výšlapy a technickými pasážemi. Už u druhého kola měla Adélka kolem rtů tolik pěny, jako pes s pokročilým stádiem vztekliny. Po úspěšném dojetí třetího kola se svalila na zem se slovy: ?Tati já už vím, co to znamená, když po dojezdech v Koutech říkáš, že dejcháš krev?! Dojela statečně na osmém místě mezi samými chlapáky!

Na Matyáše čekali mezi staršími žáky našlapanci, asi jako ve sjezdové elitě. K tomu dvě kola plnohodnotného okruhu, celkem asi sedm kilometrů. Poměrně prudké stoupání hned ze startu prověřilo fyzičku každého jezdce. Takže po procházce horekopcom následovala vyhlídka s hořícími lýtky na údolí řeky Desné a zasněžené vrcholky okolních hřebenů. Pak pár technicky náročnějších traverzů se slizkými kořínky, zavřenými zatáčkami a kamennými překážkami. Aspoň už to bylo z kopce! Třešničkou na dortu byl sjezd s megaDH sklonem zakončený průjezdem potoka. Lepilo nám nehorázně, ale dali jsme to. No a pak zase nahoru a dolů a pořád dokola. Maty nakonec vyjel krásné desáté místo!

Abych to za sebe zkrátil. Měl jsem absolutně zkreslené představy o tom, co nás na Velké ceně Losin čeká. Vypráskl jsem si tři kola z pěti jen tak, abych věděl, k čemu jsem se to vlastně upsal a hurá domů do peřin. Hrozně mě tento skvěle zorganizovaný a navržený závod bavil, takže příští rok znova a lépe. Hlavně s nepodceněnou přípravou!

ZEVLáci na MSDH #1 v Kálnici

O tom co se událo v Kálnici, si můžete níže přečíst pár řádků od Luboše Banka.
V neděli 30. dubna jsme se s teamovým kolegou Špalkem zúčastnili prvního kola MSDH Cupu v Kálnici. Jak bývá zvykem, vyrazili jsme o den dřív, pěkně na pohodičku potrénovat a zajezdit si. Po registraci převlíkačka a hůra na trať. Po první jízdě jsme se shodli, že závodní trať z taktických důvodů natrénujeme později. Projezdili jsme celý bikepark a k večeru šli zodpovědně trénovat.

Že jsme Zevláci poznal víceméně každý. Ve stanovém městečku jsme jako jediní začali stavět stan, až když se začalo stmívat a údržba kol se prováděla za svitu měsíčku a baterky. Ubytování jsme měli kvalitně postavené. Vlastně až na menší potíže s nafukovací matrací, která byla děravá jako cedník a nepomohla ani americká páska. Takže jsme se do rána převalovali na holé zemi.

Ráno jsme na sebe oblékli vlhký hadry a hurá na kopec! Pár tréninkových jízd a byla tu kvalifikace. Jednohlasně jsme se shodli, že pojedeme na klid a finále narveme, co to půjde. Výsledek kvalifikace byl pro nás následující. Lubomír Bank 6. v kategorii Masters a Aleš Lauterbach 24. v kategorii hobby. Finále jsme oba zodpovědně narvali! Jak už ale bývá zvykem, když chceš moc, nemáš nic. Přišla nejedna chyba, nějaký ten výlet do křoví a sekundy přibývaly jedna za druhou. Naštěstí jsme to dojeli ve zdraví. Finále tedy Luboš Bank 8. a Aleš Lauterbach 21. místo!

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí