Test: helma Endura MT 500 - styl, vychytávky a Koroyd

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 14.4.2019

Bezpečnost je základ. A u Endura to ví, takže kromě splnění všech potřebných norem mají i něco navíc. Koroyd je materiál, který najdete v podstatě jen u pár značek přileb. Například u helmy Endura MT 500, která nabízí styl, vychytávky a zmíněný Koroyd.

Jak vznikl Koroyd ? Počáteční impulz pro vývoj systému pohlcující energii, tehdy se samozřejmě ještě nejmenoval Koroyd, nastal po letecké nehodě v druhé polovině minulého století. Tehdy letadlo narazilo spodní stranou trupu do země a bohužel se až posléze zjistilo, že kdyby konstrukce sedadel byla jiná, více pohlcující energii, tak by bylo méně obětí na životech. Od té doby jsou již sedadla v letadlech přepracována a stejný způsob pohlcení energie se dostal i do přileb jak na lyžování, tak na kolo.

Z čeho se skládá Koroyd, který vypadá podobně jako včelí plástve? Jedná se o dvoustěnné trubičky, vyráběné samostatně a následně se tlakem a teplem spojují, vnější vrstva se rozpustí a spojí se s okolními trubičkami. Žádná pojiva, žádná lepidla… 95% objemu tvoří vzduch a pouze zbylých 5% je polykarbonátový materiál.

Výhody oproti standardnímu EPS, tedy pěně, kterou najdeme ve všech helmách, je váha, odvětrání a pohlcení energie. EPS, tedy extrudovaný polystyren je ve své prvotní funkci izolační materiál, aby se nám hlava neupekla, jsou helmy plné ventilačních otvorů. Čím více otvorů, tím méně bezpečnosti. Koroyd funguje na komínovém efektu a teplý vzduch odvádí od hlavy. Hlavní rozdíl je ale i v pohlcení energie, při nárazu do EPS se materiál zhušťuje, oproti tomu u Koroydu se toto neděje, při deformacích trubiček do „volného“ prostoru dochází k pohlcování energie. Samozřejmě, pokud dojde k takovému nárazu do helmy, že nastane deformace Koroydu, je helma nevratně poškozena a musí být vyměněna. Safety first, rozhodně! Pokud se taková nehoda stane nejdéle tři roky od koupě přilby, tak Endura nabízí tzv. Crash Replacement, slevu na nákup další stejné helmy. Rozhodně se od Endura jedná o férový přístup.

Přilba Endura MT500 je svým tvarem klasickou trailovo-endurovou přilbou s prodlouženou zátylkovou částí. Provedení „full in-mold“, prostě pěna vstříknutá od plastové formy, zde není nic mimořádného, tedy pokud nepočítám prosvítající Koroyd ve ventilačních otvorech. Bližší pohled ukáže ale další vychytávky, výškově nastavitelný kšilt (celkem tři pozice – na velké brýle ideální), vzadu klips na uchycení pásku velkých MX brýlí a dále třeba odnímatelný úchyt na světlo či akční kameru… už žádné neodstranitelné samolepky na helmě. Tohle se mi líbí moc, ale podobnou vychytávku nabízí například i třeba přilby Cratoni. U Endury ale nacvakávací mechanizmus funguje o poznání lépe, bez jakékoliv vůle mezi „nácvakem“ a přilbou, jak je tomu u Cratoni.

Přilba umožňuje výškové a délkové nastavení stahovacího systému, ten je na zátylku ovládán klasickým kolečkem. Ve třech krocích lze upravit délku obvodu, takže nemusíte tolik kroutit kolečkem, pokud máte menší hlavu. Pozici kolečka můžete mít dokonce ve čtyřech výškových úrovních. Stačí jen vycvaknout čudlík z plastového protikusu a nacvaknout do nové pozice, zní to snadno, ale rozhodně to tak lehce nejde, čudlíky drží fest.

Samotný tvar přilby na hlavu obvyklého tvaru sedne velmi dobře, díky stahovacímu systému si pozici na lebce lze upravit k libosti. Chci kšilt více do čela nebo opačně – není problém. Pokud bych měl mít výtku, tak ta míří k páskům vedoucí okolo uší pod bradu, materiál působí lacině. Zapínací spona je klasická, jak jednou vyzkoušíš magnetické zapínání FidLock budeš ho chtít na každé helmici.

Velikostně má helma poměrně velkorysý rozsah, obvod mé hlavy je 56cm a testovaná velikost umožňovala použití pro hlavy s obvodem 55–59cm. Kolečko na mé hlavě nemám vytočeno do krajní pozice, je zde velká rezerva. Antibakteriální výstelky, resp. výstelka, protože je zde pouze jedna, jsou spíše nižší než vyšší. Na zátylkovém elementu stahovacího pásku je drobná gumová vrstvička, která výrazně zpříjemňuje nošení helmy i při silném stažením. Pokud ti příroda vytvořila stejný účes jako nosím já (pleš), tak i tenoučkou měkkou vrstvu oceníš dvojnásob.

Odvětrání přilby je samostatnou kapitolou. Komínový efekt Koroydu jsem již zmínil v předchozím textu. To však není vše. Helma disponuje kromě mnoha tradičních ventilačních otvorů (především ty tři nad kšiltem jsou extra účinné), také třemi speciálními „nasávacími“ průduchy. Jejich umístění je strategické, jeden je umístěn zcela nahoře, v místě, kam lze nacvaknout držák na kameru a další dva jsou na zespodu a po stranách kšiltu. Nasávání vzduchu opravdu funguje, v teplém počasí jej oceníš, v chladnu ti skoro až hlava zábne.

Endura MT500 hodnotím jako výtečnou přilbu bez slabin a kompromisů, nabízející kvalitní provedení i zpracování za odpovídající cenu 4.399 Kč. Díky použitému Koroydu také zajímavou vzhledově a přitom s přidanou bezpečností, navíc vychytaným držákem na akční kameru či světlo, co víc si přát?

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Potok (tompot (a) seznam.cz) 14.4.2019 v 23:24

    Vypada super, premyslel jsem nad ni taky, nez jsem videl Blaze WaveCel od Bontrager. Material podobnej, ale navic by mel lip chranit proti otresu mozku. I ten Fidlock tam pry je.

  • anonymní uživatel bok 15.4.2019 v 10:18

    Potok: MIPS ty výsledky testů Bontrageru docela shodil a udělal svoje testy. Btw podle mě systém trubiček ala Endura a Smith musí logicky fungovat líp.

    www.velonews.com/...

    Zbejvá jen počkat, až se toho chytí Giro, ti aspoň vědi, kolik si maj říct za helmu.

  • anonymní uživatel george 15.4.2019 v 12:30

    Mam ji dva roky a na celodeni jezdeni je skvela. Krome vzdusnosti se hodne myslelo na prostor na parkovani bryli. A to vcetne goggles (treba v zime), mam Smith Squad a vejdou se pohodlne pod stitek kdyz slapu do kopce, tj zadny otaceni dozadu.

  • anonymní uživatel Opi 15.4.2019 v 18:09

    Giro vlastni Mips takze do toho asi nepude. Wavecell je jen opajcnuty system trubicek protoze bylo nutno se odlisit

  • anonymní uživatel Juta (juta (a) gmail.com) 17.4.2019 v 15:09

    Proc se ten borec, co je tady na tech fotkach, vzdycky tvari jak ko..t? Neni to pouze v tomto reportu.
    Jen tak pro moje info, jestli se jedna o nejaky marketingovy zamer. Dik

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí