reklama

Test: kolenní chrániče Endura MT500 Hard Shell - plast i chytrá pěna

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 26.4.2019

Skotský výrobce oblečení, chráničů a helem, podporovatel Danny MacAskilla, Athertonů a mnoha dalších nám do testu zaslal jejich vlajkovou loď v oblasti kolenních chráničů. Jejich označení odpovídá řadě top produktů MT500, konkrétně se jedná o model Endura MT500 Hard Shell.

Tato recenze bude trochu jiná než všechny ostatní, protože většinou se v recenzích snažím najít slabé stránky a vyzvednout ty silné. U chráničů MT500 Hard Shell to však bylo složitější, stinné stránky v podstatě neexistují nebo jsem je během více jak měsíčního testu neodhalil.
Možná to bude znít skoro jako reklamní text, ale vše, co zde napíši, tak za tím si stojím. Zlatý grál chráničů na kolena jsou pro mne Endura MT500 Hard Shell (minimálně pro jaro roku 2019)

Primární funkce chráničů je ochrana, tu u Endury rozhodně nepodcenili. Sází jak na chytrou pěnu, tak na plast. Prostě, nejvíc neprůstřelné řešení.
Chytrá D3o pěna, která při nárazu ztuhne, slouží jako absorbér nárazové energie a zvenčí je překryta plastovým elementem, který tuto pěnu ochrání od porušení. Například od ostrých kamenů. Stále mám v paměti rozčíslé koleno Vlasty Hynčici, když chráničem bez plastového krytí narazil do ostrých kamenů na Malino Brdo, tohle už nikdy nechci vidět.
I přestože název chráničů nese jméno Hard Shell (tvrdá skořápka), tak krycí plast není ale nijak extra tvrdý, ba naopak je ohebný a díky tomu pomáhá slušné pohyblivosti nohy v chrániči. Rozdíl v tuhosti celého chrániče oproti chrániči bez plastového krytí je znát, ale není extra výrazný, rozhodně plast pohyb nijak nelimituje.

Ochrana je věc jedna, druhá věc je jak chrániče sedí na noze. Vyzkoušel jsem již velkou řadu kolenních chráničů a musím říct, že jsem se snad doposavad nesetkal s chrániči, které by byly tak příjemné na noze a to i včetně lehkých chráničových návleků. To, že chrániče nesjíždí považuji za samozřejmost. Padající chrániče toho logicky moc neochrání. Naštěstí to není případ Endura. Ale jak si stojí do kopce?

U drtivé většiny chráničů jsem měl problém při šlapání na kole do kopce a většinou jsem si chrániče přesouval ke kotníkům. Ano, moje nohy nejsou nejštíhlejší a i největší velikosti jsou mi většinou tak akorát.
U Endura jsem byl už na první vyjížďce úplně na větvi z toho, že nemusím do kopce chrániče sundávat, v podstatě jsem o nich vůbec nevěděl. Kromě tvaru dobrému pocitu na noze pomáhá i slušné odvětrání. Samotná základní nohavička je velmi obstojně prodyšná a navíc i perforovaná. Na zadní straně chrániče nenajdete nic než síťovinu. Díky tomu, že se v chráničích nepotíš, vydrží dlouho „fresh“ a nepáchnou.

Ke správnému uchycení chráničů na noze slouží i dvojice stahovacích pásků jak nad, tak pod kolenem. Na vnitřní straně nadkolenního okraje chrániče je umístěna dvojice protiskluzových proužků (jeden široký a druhý užší), který zajistí, že chrániče nesjíždějí. A to i v případě, že máte stahovací pásky dotažené jen velmi zlehka. Stejný silikonový proužek najdeme i na okraji spodním, tam však jen v jednoduchém provedení.

Marně jsem hledal slabou stránku chráničů Endura MT500 Hard Shell i přesto, že jsem docela hnidopich, tak jsem nic nenašel. No tak teda našel, ochrana bočních stran kolene by mohla být masivnější, ale to je jediná výtka, kterou na tyto chrániče mohu říct. To vše za pro mne odpovídající cenu 2.399 Kč.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel couzek (couzek (a) test.com) 26.4.2019 v 7:16

    Zajímalo by mě srovnání těchto chráničů s chrániči ION - Pads K-Pact Zip na které tu byl také test.
    (krom toho, že ION jsou celorozepínací)

  • anonymní uživatel Roman 26.4.2019 v 17:28

    Ahoj, a jak je to s velikostí? Největší Ion K-pact zip jsem nemohl ani natáhnout, tak by mě zajímalo porovnání velikosti. Díky

  • profilová fotka Keli 28.4.2019 v 4:58

    Couzek: Endura vyhrává v tom jak sedí a v prodyšnosti.

    Roman: oba chrániče jsou si velikostně víceméně podobné.

  • anonymní uživatel Roman 28.4.2019 v 12:41

    Keli: Díky a nemáš nějaký typ na chrániče pro lidi co mají trochu stehna? Teď vozím RF ambusch D30 v XL. A mám je sucháčema tak akorát abych je dopnul. Třeba TLD mám v Lku, ale teď mě od nich nic nenadchlo. Chudáci lidi co mají opravdu stehna....

  • anonymní uživatel honza 1.5.2019 v 22:32

    Roman: hledal sem enduro/dh chranice na velky stehna... z tech co sem mohl vyzkouset se velikostne osvedcily 7iDP Flex Knee Pad v nejvetsi velikosti.

  • anonymní uživatel Petr 9.7.2019 v 19:55

    Povoli ty chranice casem? Koupil jsem nejmensi velikost, ktera ja do obvodu stehna 52mm (mam 53). Tak nevim, jestli je vymenit, protoze dalsi velikost je 52-60mm, aby nebyly moc velky.

  • anonymní uživatel Petr 9.7.2019 v 19:58

    Myslel jsem samozrejme cm, ne mm. ;)

  • profilová fotka Keli 9.7.2019 v 20:21

    Ano, lehoučko povolí.

  • anonymní uživatel Klingi (Klingi.cz (a) gmail.com) 2.9.2019 v 16:09

    Keli / kdokoli má skořápky doma: můžu se zeptat jakej máš obvod stehna? Dnes jsem si byl chrániče vyzkoušet a jsem na vážkách. Dle tabulek by mi s mými 58cm mělo sedět M/L, ale bylo celkem upnuté, na druhou stranu miska přesně na kloub. L/XL pohodlné, miska je ale trochu větší a mám obavy, aby napadali až trochu povolí...

  • anonymní uživatel whatever 7.9.2019 v 14:57

    @klingi
    taky mám obvod stehna 58-59, zkoušel jsem oboje, M/L upnutější ale přesně miska na kloub, L/XL pohodlné, miska větší, porstě přesně jak říkáš. Vzal jsem M/L a supr, jak je nandám a jezdím, nijak mně neiritujou.

  • anonymní uživatel Dominik Hess (hessdominik (a) icloud.com) 9.12.2019 v 10:45

    Pořidíl jsem si chrániče ve velikost M/L a naprostá paráda. Snad jedna jediná drobnost mě na nich štve a to zadní síťovina pro odvětrání. Jak mile se na ni omylem přichytí suchý zip potrhá se, ale to je klasika :(.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí