MojeKolo

Test: teleskopická sedlovka BikeYoke Revive - dokonalá funkce a absolutně bez problémů

Autor: Bolek, kategorie: Test, vydáno: 9.5.2019

T = 0 K = – 273,149 806 372 °C

Absolutní nula. Jenže co má absolutní nula společného s teleskopickou sedlovkou? A proč mě pojem absolutní nuly v souvislosti s ní vlastně napadl?
Ze zkušenosti? Vlastně ano, nejspíš ze zkušenosti. Aneb co všichni řešíme u teleskopických sedlovek? Vůli, problémy s funkcí. Změnu chování v zimě. A proto absolutní nula. Revive žádným z těchto neduhů v průběhu půlročního testu netrpěla.

Vůle. Jakkoliv drobná vůle k teleskopickým sedlovkám patří a až na výjimky uživatelsky nijak nevadí, tak BikeYoke Revive i přes svůj 185milmetrový zdvih, opravdu žádnou nemá. Přiznám se, že jsem byl skeptický. Přeci jen větší zdvih, větší páka, větší namáhání kluzných pouzder…

Všechny předchozí sedlovky, co jsem kdy měl, v zimě měnily chod. Zpravidla byly línější při vysunutí a často se jim pod bodem mrazu muselo do maximálního zdvihu pomoci rukou.

Snažím se jezdit celoročně. Letošní zima na sníh bohatá, však na tuhé mrazy skoupá. Tedy –9 je minimum co jsme spolu zažili. I po několika hodinovém promrznutí vše až nudně stejně dobře funguje.

Tady něco nehraje! Vůli to nemá, chodí stejně v zimě i v létě. Olej z toho neteče, nepropadá se do zdvihu. Nezavzdušňuje se a když, tak se dá snadno odvzdušnit. Cena vzhledem ke konkurenci tak nějak v normě. (Cena je od 8135,–Kč za verzi 125mm bez ovladače a testovaná verze 185mm s tlačítkem Triggy je za 10 685,–Kč.)

Taky na Vás dýchla nostalgie? Ty doby, kdy si člověk pořídil italskou vidlici od Italů a ona fungovala a fungovala. Občas člověk vyměnil olej. Mnohé jezdí do dnes. Protože kdysi někdo chtěl, aby to tak bylo. Aby zákazník za své peníze dostal věc, na kterou se může spolehnout po několik sezon, když ne zrovna dekád. Jenže ta doba už je dávno pryč a neplatí to jen o cyklistice.

Proto mě vždycky potěší, když se ještě najde někdo, kdo to vidí jinak. Je tak trochu ze „staré školy“ . A revive mě přesvědčila, že kluci od Bikeyoke to vidí stejně. Že je to po půl roce předčasný soud? Nemyslím. A dávají mi za pravdu jak uživatelské, tak fundované recenze z celého světa.

Tyhle kluci to opravdu vidí jinak a chtějí, aby jejich výrobek fungoval ne jen po dobu záruky. Revive není masovka. Žádné nerozebíratelné patrony, nejlevnější těsnění, ani podřadné materiály. Vše je podřízeno funkci a výdrži.

K tomu rozebírání. Nerozebírat! Pouze autorizovaný servis, jinak přijdeš o záruku. To se ti s revive nestane. Naopak, návod říká jdi a rozeber! Není se totiž čeho bát. Při návrhu konstrukce jsme mysleli i na servis svépomocí. Bikeyoke má v tomto příkladnou zákaznickou podporu. Podrobné výkresová dokumentace, video návody, specifikace olejů…

Mě tohle prostě přesvědčilo. Nejsem z těch, co se po konci sezony zbavují kola a s další pořizují nové. Mám rád osvědčené věci a nerad je měním za nové, časem neprověřené. Takto se tvrdošíjně držím jedné značky vidlic. Svůj osvědčený cyklo batoh budu vozit dokud se nerozpadne. O pohonu už mám taky delší dobu jasno. A BikeYoke Revive mi udělala jasno na postu teleskopu.  

Donedávna nepředstavitelný zdvih 185 milimetrů mi na papíře přišel zbytečný. Nicméně teď už bych nechtěl jinak. Ale pro konzervativce se Revive nabízí i ve zdvizích 125 a 160mm.
Aretace je samozřejmě kdekoliv, ve zdvihu olejové patrony.

Zajímavostí je páčka, vlastně páčky. Je to zřejmě jediná tele sedlovka, ke které dostanete hned dvě. Ta první ovládací na řídítka, v několika variantách. Druhá pro tzv. reset, neboli odvzdušnění sedlovky. Pro případ, že se patrona zavzdušní a sedlovka tak začne mírně pružit do zdvihu. Funkce vyzkoušena hned po vybalení z krabičky, kdy sedlovka je v ní plně stlačena. To je i možná příčina, plus různá poloha při přepravě, skladování. V praxi jsem však po odvzdušňovací páčce ještě sáhnout nemusel. Z toho důvodu mi i přijde zbytečné ji montovat. Když už potřeba resetu nastane, poslouží inbus.

Za mne technicky vychytaná věcička, o které jsem přesvědčen, že mě nenechá ve štychu. A tak to mám rád!



Dovozce a prodejce BikeYoke pro Čr a Sr je společnost Made for trails.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 9.5.2019 v 9:09

    Souhlas, podívejte se sem www.vitalmtb.com/...

  • profilová fotka David 9.5.2019 v 10:44

    Ta prvni rovnost je spatne!

  • profilová fotka Lettak 9.5.2019 v 12:19

    Teplota se značí malým t, velkým T je teplo :D

  • anonymní uživatel petr99 9.5.2019 v 14:49

    Lettak: A na to jsi přišel kde? Není náhodou teplo Q ? Mícháš jabka s hruškama ;).

  • anonymní uživatel al (al (a) al) 9.5.2019 v 18:29

    Myslim ze tahle sedlovka umoznuje i zmenu prumeru. Pokud koupis kolo s jinym prumerem sedlove trubky, tak nemusis kupovat jinou sedlovku ale staci koupit novej dil s jinym vnejsim prumerem a zbytek veci ti zustane. Hlavne ta technicka podpora a nahradni dily je neuveritelna (o tom si ti zmetci z progressu (sedlovky giant) muzu nechat jen zdat)...Jeste 9point8 je na dost podobne urovni, tech support, dily a pod.
    Co ale me trochu vadi je ovladaci lanko. Uchyceni lanka by mohlo být na červík v páčce, valecek v mechanismu sedlovky. Tim by odpadlo to stelovani tech 17mm od konce bowdenu.

  • anonymní uživatel Made_For_Trails (info (a) madefortrails.cz) 9.5.2019 v 21:56

    Už od loňska ovládací lanko v páčce vyřešeno a jsou obě možnosti, červík u mechanismu sedlovky i červík v páčce, páčka je tak kompatibilní s snad se všemi sedlovkami, a navíc u nové u Triggy X ergonomická možnost regulace délky páčky +-6mm, :-) www.bikeyoke.de/en/triggyx.html

  • anonymní uživatel bok 10.5.2019 v 9:23

    al: Naproti tomu sedlovka od Giantu stojí půlku, takže neni takovej problém mít dvě, jednu zrovna na kole a druhou v reklamaci. Akorát s tou vůlí jsou na tom bídně, když jsem jezdil víc v parku skončil jsem radši na klasický trubce, protože co ta vyvaklená věc dělala za bordel v roletách, to se nedalo

  • anonymní uživatel Sunshine 29 10.5.2019 v 16:53

    bok: to je stejnej příměr jako koupit si místo pořádnýho auta dvě mrdkový a jedno mít v servisu a druhým jezdit :)

  • anonymní uživatel krabica 10.5.2019 v 19:05

    Sunshine 29> asi tak

    Měl bych na Revive celkem zálusk, ale OneUp pořád funguje a není důvod ji měnit... :-)

  • anonymní uživatel gfy 11.5.2019 v 16:44

    bok: v záruce je dva roky, pak si kupuješ další dvě?
    btw. gianta mám taky. Dvě sezony fungoval dobře, třetí sezonu jsem musel chvilku počkat, než jsem si mohl sednout aby zůstal nahoře. Letos už nedržel vůbec, tak jsem kopupil cartridge za 1500 a zase funguje jako novej

  • profilová fotka David Krejci 13.5.2019 v 9:27

    Ahoj, prodává to někdo u nás v ČR ? Nedaří se mi to dohledat. Díky.

  • profilová fotka lubosalbi 13.5.2019 v 10:30

    Dováží to sem www.madefortrails.cz/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí