Test: chrániče Rampart Knee - kvalitní ochrana od Kellys Bicycles

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 1.10.2020

Slovenský výrobce Kellys Bicycles kromě kol samotných má v nabídce i mnoho dalších zajímavých produktů a doplňků. Najdeme tam nářadíčko, batohy, helmy a před letošní sezonou představili novinku – chrániče kolen a loktů Rampart. Měl jsem možnost je vyzkoušet, jaké jsou?

Kellys případě kolenních chráničů nevymýšlí nic speciálního a sází na osvědčenou a ověřenou klasikou. Konstrukce chrániče je obvyklá, tedy pružný neoprénový návlek na němž je našit ochranný panel, ukrytý pod tkaninou bránící jeho roztržení při pádu, k tomu na bocích menší chránící plochy. Vše doplňuji stahovací pásky jak nahoře nad kolenem, tak dole pod ním a tamtéž také dvojice silikonových pásků bránících sklouznutí při pádu.

Alfou a omegou každého chrániče je způsob ochrany někdo sází na plast, jiný sází na chytrou pěnu a právě do této druhé kategorie patří i Kellys Rampart. Chytrá pěna nese označení E3T. S produktem thaiwanské značky Enchess jsem se doposavad nikdy nepotkal, ale chová se – aspoň v ruce – jako každá jiná D3o či Sastec. Zásadní informací je, že plní normu EN 1621/1.
Výška pěny je velmi podobná jako u ostatních chráničů tohoto typu, její sílu odhaduji něco lehce přes jeden centimetr. Nechybí ani anatomické prohnutí tak, aby chránič nejlépe seděl při mírně pokrčeném koleni, v pozici jako když jedeš na kole.
Stejně jako u jiných chráničů i zde při důkladnějším prohmatání najdeme několik zeslabených míst tak, aby pěna umožňovala lepší ohyb a nebránila pohybu kolene.

Pokud chránič nebudeš používat výhradně jen na cestu z kopce dolů, je důležitá i schopnost odvětrání. Ta je u Rampartu spíše průměrná. Síťovina chybí, nalezneme jen „neoprén“ po celém obvodu nohavičky.

Při obvodu mého stehna a lýtka v místě kontaktu s končetinou (46 resp. 39cm) jsem volil velikost XL. Ta mi sedí velmi, ale opravdu velmi dobře. Nikde se chránič neodchlipuje od nohy a díky tomu na něj po chvíli zapomenete, že jej vůbec máte. Základní materiál nohavička není extrémně pružná, takže pokud zvolíš špatnou velikost – menší – bude tvoje noha v chrániči trochu stísněná.

Drobný detail, chrániče nejsou označeny na kterou nohu patří, tento na pravou, tento na levou. Drobný detail, ale při každém oblékání musíš přemýšlet, kde budeš mít konce stahovacích pásků. Označení pravá – levá na visačce by dost pomohlo.

Během testování se mi nepodařilo spadnout a tak musela nastoupit klasická kladívková metoda. Vezmeš kladívko a klepneš se do kolena, samozřejmě s nasazeným chráničem. Tento vysoce sofistikovaný laboratorní test docela úspěšně simuluje reálné podmínky, protože kameny tvarově podobné kladivu jsou všude. Rozložení nárazu síly je srovnatelné s ostatními chrániči podobného typu, plast je samozřejmě dál ale pěna E3T chrániči Kellys se mu docela přibližuje.

Cenově chrániče Rampart stojí velmi podobně jako konkurence, nejedná se o žádný low-end výrobek, takže nelze očekávat ani low cost cenu. Za funkční a dobře padnoucí chrániče zaplatíte cenu 1699 korun českých.

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 1.10.2020 v 13:35

    kladívkový test, by se měl ale provádět druhou stranou hlavy tesařského kladiva, než je vyobrazeno

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 2.10.2020 v 6:49

    A co Leták? Nebude? :-(

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí