Test: G-Form Pro-X Knee - chrániče, které rozhodně nepřehlédneš

Autor: Čert, vydáno: 11.2.2020

Chráničů s chytrou pěnou je na trhu hromada, mezi všemi ale minimálně vzhledově vyčnívá značka G-Form. Ta svoji technologii označuje SmartFlex a oproti ostatním je na první pohled patrné, že „pěna“ je přiznaná, tedy není nikde skrytá.

Zajímavost na začátek – G-Form není ve světě primárně cyklo značka ale vyrábí chrániče na hromadu sálových i outdoor sportů, od fotbalu přes snowboard až po házenou. A samozřejmě kola. Devízou G-Form SmartFlex chráničů (tedy podle nich) má být maximální ochrana a maximální pohodlí/držení na místě.

Podle webu výrobce je princip ochrany „prostý“ a funguje na molekulární úrovni, kdy se v klidu molekuly uvnitř mírně odpuzují a tím pádem je chránič měkký a poddajný. Náraz způsobí, vznik vazeb mezi molekulami SmartFlexu a tím pádem chránič tvrdne a pohlcuje energii nárazu. A jakmile se molekuly po nárazu vrátí do původního stavu, zase se odpuzují a zase se snadno ohýbají.

Na první osahání – chrániče jsou opravdu lehké (210 gramů oba dva) a látka, na kterých drží je opravdu tenká a zároveň pevná.

Na první nasazení – Silikonové pásky na vrchním hraně nohavičky jsou poměrně tuhé. Volil jsem velikost L, i když jsem někde na hranici velikostí podle tabulky, kde jsem někde mezi L-XL v obvodu. Ale! Jelikož mám krátké nohy, sáhl jsem po menší velikosti, aby mi seděla hlavně délka nohavice. Výsledek je, že mi chrániče skvěle drží. Ale taky mě po nějaké době začne docela tlačit spoj na gumovém proužku. Nicméně, v G-Formech dokážu vydržet skoro celý den ježdění i lanovkování i při hraniční velikosti.

Co ježdění velmi zpříjemňuje, je výborný a vzdušný materiál nohavičky. Nasadím kolena, vyjedu na trail a okamžitě na ně zapomínám. G-Formy větrají a hlavně opravdu výborně drží na místě, žádné posouvání, žádné spravování. Tím pádem, co se týče onoho výše uvedeného „Fitu“, tam není G-Formu co vyčíst.

Tou důležitější stránkou je samozřejmě ochrana. Koneckonců, je to CHRÁNIČ. Exaktním pre-Testem jsem zjistil, že když sedíte v dílně na židli a klepete se do kolene 400g kladivem, je náraz velmi dobře utlumený, tj. nebolí to. Další, podobně exaktní měření zařídil trail Cacciatore ve Finale. I po pádu v poměrně velké rychlosti na jednu stranu, se A) Chránič ani nehnul B) Já se naopak hýbat mohl, poměrně v klidu jsem se zvedl a jel dál.

Nevýhodou samozřejmě může být menší plocha chrániče. Ve srovnání s trailovou konkurencí je na tom dobře, ve srovnání s velkými DH chrániči samozřejmě boční ochrana není tak vysoká. Ale do DH kategorie ani Pro-X Knee nemíří.

G-Form Pro-X Knee je povedený lehký enduro chránič. Který je opravdu velmi lehký a až překvapivě chránící. Nevím jestli bych je volil jako sjezdové chrániče, ale rozhodně jsou dostatečně odvětrané a skvěle sedící, aby Vás neobtěžovaly při delším švihu. A zároveň jsou dostatečně funkční a zachrání kolena i při opravdu tvrdých pádech, které můžete potkat na enduro závodech nebo tréningu. Cena je stanovena na 1399 Kč, což v dané kategorii rozhodně není přestřelená cena. A funkci není co vytknout.

Pokud vás tyhle kolena zaujali, distribucí cyklo kolekce se u nás zabývá firma Progress Cycle, prohlédnout její nabídku si můžete tady.

Infobox

G-Form Pro-X Knee
Cena: 1.399 Kč

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí