Test: helma CTM Draax - jednoduchá, funkční přilba za pár korun

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 24.2.2020

Mám doma k dispozici neuvěřitelnou škálu malých helem. V podstatě můžu helmu vybírat podle oblečení, které mám na sobě, tak aby vše ladilo. Mám helmy nabité moderními technologiemi, dvojitými pěnami, Koroydem, ochranou proti rotačním silám a pak je zde přilba, která nic z toho nemá a přesto ji nosím skoro nejraději. Je testovaná přilba CTM Draax.

Na letošní sezónu přišla slovenská značka CTM s dvojicí přileb určených pro trailové a enduro ježdění. První z nich, CTM Molab, jsem vám představoval před časem a na druhou se podíváme teď. Model Draax patří k velmi jednoduchým přilbám. Plní to na co byla určena – na ochranu hlavy. Zapomeň na MIPS, zapomeň na úchyt kamery, zapomeň na nastavitelný štítek, zapomeň na magnetickou Fidlock přezku… Nic z toho tato přilba nemá. A přesto je moje oblíbená. Důvodem je její tvar, na mojí hlavu sedne naprosto dokonale a to je naprosto zásadní parametr pro volbu jakékoliv přilby. Pokud ti helma nesedí dobře, tak ani žádný super systém ti bezpečnost nezvýší. Tvar mé hlavy není ani plochý, ani příliš kulatý, ani vysoký a ani nízký – dalo by se říct – přesně průměrný. A pro takový tvar hlavy byl Draax vytvořen.

Draax sází na klasickou konstrukci, jedná se o in-mold provedení, kdy je do plastové skořepiny stříknuta pěna. Na zátylku nechybí stahovací kolečko, které je zároveň i odrazkou. Stahovací pásky kolem uši jsou nastavitelné. Bohužel i zde se projevuje nešvar jako u Molabu, kdy síla potřebná k rozepnutí sponky je velmi malá a často si fixaci povolíš nechtíc. Oba konce pod bradou spojuješ pomocí klasické a zapínací přezky.

Volil jsem velikost M, která je určena pro hlavy s obvodem 55 až 58cm. Se svými 56cm jsem na tom velikostně velmi dobře, Stahovací kolečko má na spodní hranici stále rezervu.

Přestože v přilbě nenajdeme žádný sofistikovaný odvětrávací systém kombinující spoustu otvorů a tunelů, větrání je nadstandardně dobré. A to i přesto, že vnitřní výstelky jsou spojeny síťkou, která brání vniknutí hmyzu k hlavě. 18 větracích otvorů prostě stačí.

Jediné v čem helma neexceluje je hmotnost, více jak 330g je dost. Ale když uvážíme že se bavíme o helmě za 1100 Kč, tak je váha více než akceptovatelná.

CTM Draax je základní helmou, která však překonává svými vlastnostmi vlastní cenovku. Tato černá po designové stránce nikoho neohromí, decentní tmavě černá s lesklými černými akcenty je nenápadná a to bylo jistě i cílem výrobce, ale Slováci mysleli i na ostatní, kteří mají rádi nápaditější barvy.

Infobox

helma CTM Draax
Cena: 1090 Kč

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí