Test: Matula bikes Skalia - univerzální titanový pevňák

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 2.3.2020

Ti starší z nás, kteří si pamatují dobu, kdy nám vládla jedna strana, mají jistě v paměti klasického teréňáka. Kolo, které bylo snem každého kluka tehdejší doby. 20" kola, hrubé pláště, řidítka s hrazdou a molitanové ochrany jak na řídítkách, tak na rámu. Kdo jej měl byl kápo party. Já po takovém kole toužil, ale měl jsem jenom skládačku.

V těch letech bylo béemixko klasický „do-it-all bike“, jedno kolo na všechno, kolo na kterým jsi zabloudil v terénu, kolo se kterým jsi objel výlet s rodiči. Díky bohu ta doba je již dávno pryč, ale vzpomínky zůstávají. Matula bikes Skalia je kolem, které má ducha klasického teréňáka, ale samozřejmě v úplně jiných rozměrech geometrii a materiálu.

Vlastně si nejsou v ničem společné možná až na tu svoji univerzálnost. Skalia je kolo na kterém objedeš 80ti kilometrový XC výlet, s prstem v nose dáš několikadenní backcountry bajkovačku v divočině, ale neztratíš se ani na regulérních trailech. To vše na jednom rámu.

Ale i ten duch ze starého BMX zde je, připomíná její výztuha v předním rámovém trojúhelníku.

Martin Matula: „Dnes máš neskutečný výběr skvělých kol, krásných, lehkých, moderních, progresivních. Problém je, že za dvě, tři sezony jsou bohužel mentálně out. Je tu nový standard, nová geometrie, nová třída, nebo cokoliv, co snese pečlivě promyšlený marketing. Chtěl jsem postavit kolo, které bude opravdový univerzál a nepodlehne času. Materiálově, designem ani jízdními vlastnostmi a můžeš ho mít v garáži (nebo na zdi) napořád.“

Materiál rámu je titan. Jedná se o hodně raritní materiál, pokud se bavíme o rámu kola. Jeho vzestup byl před mnoha lety a postupem času upadl do zapomnění. Důvodů je povícero, cena materiálu, náročné zpracování, rozmach karbonu, který vlastnostmi titan překonává a navíc přináší i nižší váhu. Při pragmatickém přístupu není snad nic, co by mluvilo pro titan.
Ano, ale titan má styl, hmotnost, výdrž a unikátní vlastnosti. Ve stylu není se třeba pitvat, o tom žádná. Hmotnost, titanový rám bude lehčí než obdobný rám vyrobený z jakéhokoliv kovu. Výdrž je jasný, titanový rám tě přežije a s největší pravděpodobností přežije i tvoje děti. Titan nerezaví, ani neoxiduje. Titan je tuhý a zároveň pružný. Titan má ze všech kovů nejlepší poměr pevnosti k váze. Co lepšího můžeš mít?

Zásadní nevýhoda? Především cena, titan se v přírodě nenachází v izolovaně a běžné hutní metody na něj neplatí, na jeho získávání z hornin se používá tzv. Krollův proces. Vygoogli si to a budeš vědět proč titan stojí tolik, kolik stojí.
Titan se také kvůli své tvrdosti nedá hydroformovat, takže zapomeň na jiné než kulaté trubky, složité tvary a podobně. Co výrobce nesvaří, neohne nebo nevyfrézuje, to nemá.
Titan už využívají snad jen garážovky, z velkých firem titan vybavuji z posledních let snad jen u GT a jejich XC model Xizang. A právě mezi garážovky jde zařadit i Matula Bikes.

Matula bikes Skalia sází na jednoduchý a čistý design. To, co nemá funkci, na kole není. I když výztuha v přední části rámového trojúhelníku je drobnou reminiscencí na starý béemixko. Všechny sváry jsou dokonale provedené, krásná drobná housenka.
Není s podivem, že rám nenese žádnou barvu, titan je natolik výjimečný materiál, že by byla škoda jej schovávat pod nános barvy.

Na rámu najdeme několik zesílení, o tom v rámovém trojúhelníku již řeč byla, dalším je zesílení v podobně vzpěry u zadní brzdy. Zajímavé je provedení okolo šlapacího středu, u řetězové vzpěry na straně klik najdeme pásovinu a na opačné straně trubku. Důvodem je zisk prostoru pro převodník při možnosti zachování dostatečné šířky pro plášť. A to se podařilo, i při použití ráfků šířky 60mm a plášťů 2.6" je místa dost.

Jedinou výtku nacházím v podobě zadních patkách, jejich provedení neumožňuje mít páčku rychloupínáku libovolným směrem, ale jen dolů a mírně dozadu. Důvodem jsou masivní patky, které mají vysokou přírubu. Ale to je jistě věc, kterou v Matula bikes u produkčních kol zajisté vychytají.

Skalia má moderní geometrii, long, slack and low – dlouhý přední rámový trojúhelník doplňuje zadní stavba dlouhá 430mm a vše rámuje položený hlavový úhel s hodnotou 65 stupňů. Jestli existuje etalon moderní geometrie, tak Skalia s ním bude určitě totožná. A mě se tato geoška líbí, vyvážená, v žádném ohledu extrémní. Kolo je díky ní zábavné, a přitom hodně stabilní i v rychlosti. K dispozici je jen jedna velikost, univerzální. Autor kola, Martin Matula, k tomu dodává: „Odzkoušeno na lidech od 175cm – 190cm a nikdo se nestěžoval. Doladíš představcem a délkou sedlovky.“

Jaká je Skalia v terénu? Ač je to kolo univerzální, s lehkými koly maratonský speciál, z tlustými plášti zase bikepackový stroj, tak mne zajímalo jak si vede na trailech. A traily nemyslím flow cestičky z českých trailcenter.

První pocit, který však přetrvá po delší dobu. Skalia je skvěle pohodlná, místy si připadáš, že snad nejedeš na pevném kole.
Jak rám pracuje nejlépe poznáš, pokud nabombíš pláště a vyjedeš. Takže dvě a půl atmosféry do pláštů a jedem, grip s takto tvrdými plášti je sice tragický, ale i tak kolo drncá docela málo. Neskutečně málo. Samozřejmě s fullem se rovnat nemůže, ale jakéhokoliv pevňáka strčí s přehledem do kapsy, převálcuje ho snad o dvě tři kategorie.

Já kolo dostal obuté do pořádně širokých plášťů a také na mohutných ráfcích. Bigfoot jak vyšitý, řekl bych. Navíc, Skalia je obuta do plášťů s dušemi, škoda. Pevňák chce jednoznačně bezduše. Nízký tlak v gumách jej totiž posune ještě výš. Ufukuji pláště na „normální“ hodnoty a jedeme dál.
Kombinace pluskových ráfků, pluskových plášťů a duší trochu limituje potenciál na ostrou jízdu. Na nejrozbitějších tratích cítím limit v kolech, jakmile tomu naložíš přijde … defekt, samotný rám má spoustu rezervy. Dávám jiná kola kola, klasické bezduše s protiprůrazovou vložkou (29" s 2.5" plášti) a to je hned jiná písnička. Kolo teď zkousne neskutečné věci. Na agresivní ježdění je jako dělaný a přesto nemá nekonečný reach a nejpoloženější vidlici na světě. Díky nízkému rámu a relativně nízko umístěnému šlapacímu středu máš těžiště nízko. Pozičně jsi hodně v kole a výsledkem je výborná stabilita v terénu. I v rychlosti i na rozbité trati. Krátká zadní stavba dodává ovladatelnost, místy mám v zatáčkách pocit, že snad nejedu ani na devětadváce s mega papučema, ale na staré šestadvacítce. Označit tohle kolo jako hodně hbité, ano, jistě. A zároveň stabilní.

Skalia je skvělá, prostě suprově vyladěná. Bavila mne tuhostí, ovladatelností a přitom pohodlím. Rychlostně se blížím fullu, jednotlivé prvky na tratích, které vyžadují vyšší rychlost, jsem schopen napojovat, takže jedu jak na celoodpruženém kole, alespoň pocitově. Za sebe můžu říct, že je to doposavad nejlepší pevné kolo na kterém jsem kdy jezdil.

Titanový Matula bikes Skalia je velmi umně navržený a vyrobený univerzální rám, který s úspěchem jsi schopen použít i ve více disciplínách. Navíc je Skalia z materiálu, který je pro opravdové fajnšmekry. Pro ty, kteří jsi za něj jsou ochotni připlatit. Ale dobrou zprávou pro ty z nás, kteří 1500 Euro za pevný rám zaplatit nechtějí, je, že Matula bikes model Skalia uvede na trh i v chrommolyb­denovém provedení za poloviční cenu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Kuba 2.3.2020 v 13:05

    jen tak ze zvědavosti, za to logo metallicy co tam šoupl asi neplatí, že? :)

  • profilová fotka monkeyracing 3.3.2020 v 10:13

    Jaky je doporuceny zdvih vidlice? (na fotkach je 160mm?)

  • anonymní uživatel Martin 3.3.2020 v 12:49

    @ monkeyracing: 140-150mm je ideal. 130mm / 160mm je OK.

  • anonymní uživatel pps 3.3.2020 v 13:13

    S tímto názorem: "Titan se také kvůli své tvrdosti nedá hydroformovat, takže zapomeň na jiné než kulaté trubky, složité tvary a podobně" bych byl opatrný, stačí se podívat na nový Banshee.
    Ale jinak kolo/rám hezký.

  • profilová fotka Keli 3.3.2020 v 13:20

    PPS: Pravda, to je trochu přehnané tvrzení, jde to, ale složitě a těžce.

  • anonymní uživatel Jen jdu kolem 3.3.2020 v 14:07

    pps: Banshee Titan se sice jmenuje Titan, ale dle Banshee official: "Frame material: 7005 T6" ...tedy slitina hliníku s tepelnou úpravou

  • anonymní uživatel Honza 3.3.2020 v 14:09

    PPS : Jaky novy banshee ? Myslis nove Banshee titan , ktere je z hliniku ?

  • anonymní uživatel vnnc 4.3.2020 v 7:45

    hele a kde to sezenu/koupim ?

  • anonymní uživatel Martin 4.3.2020 v 9:17

    @ vnnc posli email na matulabikes [ @ ] gmail.com a domluvime se.

  • profilová fotka TomášMařík 4.3.2020 v 20:27

    A když to, Keli, porovnáš s Pipedreamem, co jste měli nedávno?
    1) obdobná kategorie kol
    2) Pipedream vycházel jako poměrně bláto s brutální geo na předek
    3) Matula vychází jako pohodlný kolo s ok geo, což mi ale nejde moc dohromady s tuhostí (navíc i ten titan...) a reachem?

  • profilová fotka Martin Saida 10.3.2020 v 14:36

    Pěkné kolo s domácí malo produkce :) jen tak dál

  • profilová fotka Keli 10.3.2020 v 15:17

    TomášMařík: PipeDream Moxie v kratším Long se až tak moc neliší od Matuly. Tuhost a reach se přece nevylučují s pohodlností, ne?

  • anonymní uživatel pps 10.3.2020 v 19:05

    2 Honza a Jenjdukolem:
    Díky za info, moje nevědomost...

  • profilová fotka TomášMařík 11.3.2020 v 10:13

    Keli: jo, ten reach jsem napsal mimo... :)

    Spíš jsem to myslel tak, že ocel/titan jsou pohodlnější, ale bývá to na úkor tuhosti. Tak by mě právě zajímalo, v čem je Matula o tolik jinej, že je tuhej a pohodlnej, když Pipedream, jak jsem pochopil, tuhle kombinaci uplně nemá...

  • profilová fotka Keli 11.3.2020 v 10:32

    PipeDream má z mého pohledu špatně vyřešenu oblast rámu okolo šlapacíhi středu. Tam je extra měkký, umožňující flexi v bočním směru.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí