Test: Fantic XF1 Integra 180 Race - blíž k motorce než k ebiku

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 8.4.2020

Italská společnost Fantic je výrobcem motorek od roku 1968 a protože od motorek je k elektrokolům poměrně blízko, tak se před nějakou dobou vrhla i do výroby elektrokol. Od českého dovozce jsem k vyzkoušení dostal vlajkovou loď nabídky – model XF1 Integra 180 Race.

Fantic byl a je specialista na nízkoobjemové motocykly, dříve to byly trialové motorky a v současné době tvoří stroje pro disciplíny enduro a motard.

Fantic XF1 Integra 180 Race – jedná se o e-bike, který má blíže k motorce než k klasickému kolu. Osobně je mi tento přístup velmi sympatický. Elektrokolo není klasické kolo, mnozí v něm vidí spíše motorku – má to motor, je to motorka!
I když globální trendy v elektrocyklistice jsou různé, některé značky se snaží elektrokolo co nejvíce přiblížit ke klasice, ať už je to hmotností či maskováním baterie a motoru. Jiné značky na maskování a hmotnost úplně neřeší. První zmínění zabudovávají menší baterie a slabší motory, tvoří kola, na kterých musíš více makat. Nedá se asi očekávat, že motorková firma půjde tímto směrem. Spíše bude pokukovat po nejsilnějších motorech s bateriích s co největší možnou kapacitou a hmotnost bude druhořadá. A přesně tak je to i u Fanticu, silný motor, velká baterie a téměř 25 kilogramů hmotnosti. Vyšší hmotnost však bezpečně brzdí silné brzdy Magura MT7 s velkými kotouči, přední kotouč má dokonce průměr 225 milimetrů!

Fantic sází na motory Brose S-MAG, které disponují 90Nm kroutícího momentu. Síla motoru je znát, pokud chceš, tak na kopec vylítneš skoro bez práce. Na jakýkoliv kopec, motor má stále dost síly. K dispozici jsou čtyři režimy dopomoci, od nejslabšího až po maximální dopomoc. Při největší dopomoci je nástup motoru dost razantní, doslova surový. A stejně jako i v ostatních třech režimech motor reaguje relativně pomalu na šlápnutí na pedál. Chce to zhruba čtvrt otáčky než nastoupí dopomoc. Rozjezdy do kopce jsou přirozenější než kdyby ti motor přidal rovnou plný knedlík. Naopak co je nepříjemné je dojezd motoru, i po ukončení šlapání motor dalších několik desetin sekundy přidává. Pokud si nedáš pozor při sesedání, kolo ti skoro ujede pod zadkem.

Na kole bylo použito řazení Sram určené pro ebiky, takže umožňuje změnu jen o jeden rychlostní stupeň. Motor nicméně při přeřazování nepozná, že nemá tlačit sníženou silou a jede ve stejné úrovni výkonu a často i když šlapeš jen velmi zvolna, ve výsledku se pak ozývají z pastorků nepěkné zvuky a zajisté to bude mít neblahý vliv i na životnost.

Přepínání režimů probíhá pomocí voliče kombinovaného s displejem umístěného u levého gripu. Na první pohled se jedná o skvělé kompaktní provedení, ale bohužel z hlediska ergonomického už to tak skvělé není, přepnout si za jízdy režim vyžaduje dost snahy a to i přesto, že jsou tlačítka rozměrná. Mačkat tlačítko palcem horizontálním směrem při pevném úchopu gripy je náročné.

Fantic při konstrukci nevymýšlel žádné světoborný a nový systém, ale sáhl po klasice přepákovaném jednočepu. Jednoduché řešení a přitom dobře fungující. Pružinový tlumič Rock Shox Deluxe+ je zavěšen letmo, horní čep vychází z vahadla umístěného na sedlové trubce, kterou následně prochází skrze klec až k úchytu spodního čepu tlumiče na zadní stavbě. Zdvih zadní stavby dosahuje 180 mm a chod zadní stavby je relativně lineární bez výraznějšího nárůstu progrese na konci zdvihu. Díky tomu můžeš využívat krásně celý zdvih, ale nevýhodou je poměrně snadné dosažení dorazu ať již na skocích či dropech. Možná by to chtělo na moji váhu tužší pružinu.

Nevýhodou této konstrukce blízkost tlumiče a zadního pláště. Horní část tlumiče je sice kryta blatníkem, ale přesto tlumič dostává velikou nálož nečistot od zadního kola. Taktéž štelování odskoku, kolečko na tlumiči je hodně na ráně. A že zadní kolo opravdu blízko poznáš, když jdeš do zdvihu, kryt tlumiče se dostane do kontaktu s pláštěm a ozve se velmi nepěkný zvuk. Proč Fantic umístil tlumiče právě takto? Výhodou je posunutí tlumiče co nejblíže těžišti kola, díky tomu kolo získává dobré váhové rozložení a umně tak maskuje vyšší hmotnost elektrokola. Za jízdy není 25 kilogramů vůbec znát, při manipulaci s kolem již ano, dost zřetelně znát.

Fantic již od počátku montoval na svá kola baterie s velkou kapacitou, na modelu XF1 Integra 180 Race je kapacita 630 Wh. Baterie je semi-integrovaná a v rámu je po nasazení zajištěna jedním inbusový šroubem. Bez nářadí baterii nedemontuješ, ale zase díky festovnímu zajištění se v rámu absolutně nehne, nikde nic neklepe a nehlučí. Dojezd je velmi relativní, záleží především na využití stupně dopomoci a terénu ve kterém se pohybuješ. Pokud jedeš všude maximální dopomoc, na čtyři stupně raketky (ano, na displeji je zobrazena raketka), tak v opravdu náročném terénu vypráskáš baterii na 40 kilometrech, pokud však jedeš piánko, jseš schopen pokořit 100 km. Je 40 kilometrů v ostrém terénu málo? Ale kdepak, jsou to dvě hodiny zábavy.

Italský výrobce jde se svojí geometrií naprosto proti trendům. Fantic si jde svou vlastní cestou. Zapomeňte na long slack and low mantru, u Fanticu tohle neplatí. Kolo je hodně krátké a přitom dost vysoké. Přestože je reach krátký, celková horizontální délka kola – vzdálenost sedlo – řídítka – je zcela v normě. Testoval jsem velikost M a při mých 185cm výšky mi kolo rozhodně nebylo malé.

Přestože mám rád řídítka hodně nízko, zde jsem přistoupil na přístup Fanticu a nechal je docela vysoko. Posed i postoj je hodně podobný jako na terénní motorce a nebál bych se ho označit jako dost pohodlný. Pokud posuneš váhu dopředu, jde to snadno, není třeba se nijak výrazně nutit, tak získáš kompletně motorkový postoj a také „feeling“.

Ač na papíře se kolo jeví skoro jako nejezditelné, ale hned po prvních pár metrech poznáš, že papír snese všechno a realita je úplně někde jinde. Fantic XF1 Integral 180 je kolo na které si nebudeš muset nějak zvykat. Není to kolo kvůli kterému by si musel změnit svoje jízdní návyky. Pokud ti kola s moderní dlouhou a položenou geometrií nesedí, tak Fantic ti padne jako ulitý.

Díky konstrukci s větším předním kolem, položenou vidlicí a krátkou zadní stavbou s 27,5 palcovými kolem je Fantic v rychlosti stabilní a přitom velmi ochotně zatáčí. Stabilitě napomáhá i kombinace širokých ráfků a plášťů (2,8" vzadu a 2,6" vepředu) – větší odpor plášťů není třeba řešit, opět motor vyřeší.

Obří zdvih na obou kolech za tebe vyřeší spoustu problémů, z kopce dolů Fantic se dokáže vyrovnat sjezďáku. Ano, hmotnost neokecáš, ale můžeš jet doslova jako hovádko a kolo tě podrží. A to nejen rovně, ale i v zatáčkách. Díky menšímu kolu vzadu je zároveň i příjemně obratné. Vykroužit i zavřené zatáčky není problém. Ale samozřejmě, Fantic očekává i něco od tebe. Chce to mít kolo v ruce, jezdit suverénně a mít ho pevně v rukou.

Přestože se jedná o ebike, je třeba občas i šlapat. Na kopec ani Fantic sám nevyjede. Jak se na Fanticu šlape? Popravdě, není to žádná sláva. Sedlová trubka je totiž dost položená. Výsledný úhel šlapání, šlapeš hodně před sebe a ne pod sebe, rozhodně není optimální a nenapomáhá přenosu síly jezdce na pedály. Účinnost lidské práce trpí, ale kdo by řešil účinnost, když má pod zadkem silný motor!

Fantic XF1 Integra 180 Race je jiné kolo, nejede mainstreamem, ale vyšlapává si vlastní cestičku. Fantic XF1 Integra 180 Race je to spíš motorka. Ano, má s motorkou hodně společného. Je to špatně? Nikoliv, ebike je malá motorka! A pokud souhlasíš s tímto tvrzení, ježdění na Fanticu tě bude neskutečně bavit.

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel tvojamama 8.4.2020 v 11:31

    tak toto je silné kafe...

  • anonymní uživatel Michal (dirtbiker (a) dolekop.com) 8.4.2020 v 11:58

    že já sem furt chodim

  • anonymní uživatel trolejkolo 8.4.2020 v 14:57

    Michal: taky nechápu proč sem už dávno nejezdíš na e-biku

  • anonymní uživatel Michal (panmrkev (a) email.cz) 8.4.2020 v 22:36

    A kolik je maximálka ?

  • anonymní uživatel Michal (panmrkev (a) email.cz) 14.4.2020 v 10:54

    No jo, zeptat se snad mohu ne. :-D Éčko plánuji až po padesátce :-D

  • profilová fotka Keli 14.4.2020 v 11:22

    Michal: omezení dopomoci je 25km/h, toto kolo mělo chip, jelo v pohodě 50km/h (samozřejmě v závislosti na profilu).

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí