Report: Netopýr bike fest vol. 7 - sedmdesát jezdců na startu déháčka

Autor: Markéta, kategorie: Report, vydáno: 25.9.2020

Sobota ráno, 5.září 2020, prostor bývalého koupaliště v chatové oblasti Poteplí kousek od Kladna, se hemží lidmi, kteří pobíhají z místa na místo a finišují přípravy zahájení dalšího ročníku oblíbeného bikového fesťáku Netopýr Bike Fest. Vše je připraveno a ve chvíli, kdy se kolem stánku s registrací začnou shlukovat davy nadšených bikerů, kteří i pro letošní rok přijeli pokořit zákeřnou DH trať, je jasno – 7.ročník Netopýr Bike Festu právě odstartoval.

Co na účastníky čeká? Struhadlo i známá skalka dává každý rok zabrat i těm neotřelejším jezdcům. Ale pro letošek se banda místních bikerů rozhodla NBF bikepark přestavět do nevídané krásy a pro festivalový Jump Jam nadigovat fakt skvělý skoky. Nutno dodat, že se do téhle dřiny zapojili především mlaďoši, kteří se nebáli přidat ruku k dílu a realizovat svoje, někdy trochu velkopanské nápady. Za to jim patří velký respekt. Registrace se pomalu blíží ke konci a všichni borci se přesouvají na riders meeting a start Dháčka.

Mezi prvními startují mlaďoši, za nimi holky a pak ostřílení pardálové. Juniorská kategorie se jela letos vůbec poprvé. Neskutečná radost a nadšení všech přítomných, protože to, co na téhle trati předvedli tihle kluci, nejvíc top. Když to takhle půjde dál, další roky natřou těm staroušům prdel. Holky se toho samozřejmě taky nebály a pustily se po trati bezhlavě.

Hlavní hřeb programu DH závod má dvě kola, takže z prvních 70 jezdců postupuje do finále 20 nejrychlejších. Ti se následně utkávají na trati zvané Špageta. Nebudeme lhát, taky docela oříšek. Utažený zatáčky, sesuvy půdy pod nohama, technicky náročná trať, která končí v bikeparku docela dobrým poletem. Poslední jezdec vjíždí do cíle a začíná se spekulovat, kdo byl ten nejrychlejší. Na výsledky si hoši i diváci musejí ještě počkat. Následuje Jump Jam, který je přerušen poctivým lijákem, což všichni zúčastnění využijí pro přesun na pivko.

Počasí se umoudří cca po hodině, nicméně lilo tak moc, že na skoky se neodváží nikdo ani podívat. Nános bahna je děsivý i na 5/10, natož tak na pláštích. Den se tedy přesouvá k Airbagu a diváci jásají nad polety a kamikadze triky, které hoši předvádějí. Mezitím se na druhé straně pole v prostorách pumptracku shromáždil všechny děti a rodiče, kteří na Poteplí našli cestu. Kvůli čemu? No přeci závodu Netopýr Junior. Závod má 3 kategorie od těch nejmenších, kteří si dají jen jedno kolo pumptrucku, pak po ty starší, kteří jedou dvě kola. Specialitou letošního ročníku je kategorie č.3, která v sobě ukrývá i mini sjezd z lesa a napojení na pumptrack. Děti bojují s vypětím všech sil, rodiče skandují a je na co se dívat. Závod se neobejde bez pádu i drobného breku, ale malí bojovníci se nevzdávají bez boje a hrdě nasedají zpět do sedla a trať dojede naprosto každý z nich. Až se vám tají dech, jakou z toho mají ti prcci radost.

Pomalu zapadá sluníčko a den se blíží k hudební části programu. Ta ale nezačne dříve než se dojede poslední závod Dual Speed&Drink. Už samotná registrace do něj je dost záhul. Závodník musí vyexovat pivko v co možná nejkratším možném čase. Do závodu postupuje pouze 20 nejrychlejších. Jede se dva na dva, zábavná duálka, které v sobě skrývá dost zákeřností. Divácky velmi oblíbená část. Na konci každého kola musím dvojice znovu exovat pivo, vyhrává ten, který dopije jako první. Startuje se s nealkem, semifinále a finále je už pořádná voltáž. Nebojí se toho ani holky! Neskutečná vřava, nervy a boj. Finále končí, známe vítěze. Na vítěze z ostatních disciplín si ale diváci musejí počkat.

Vyhlašování je již tradičně později večer, je třeba sečíst výsledky a tajnými koeficienty určitě absolutního vítěze ročníku. Kdo to bude? To jsou prozatím jen spekulace. Večírek jede, kapely udávají rytmus, pivo teče proudem. Okolo 21 h se většina účastníků přesouvá k bazénu k vyhlašování vítězů. Poháry putují vítězným šťastlivcům a jsou to opravdové nádhery. Absolutní vítěz volume sedmičky je obrovským a zároveň tím nejlepším překvapením. Zajel všechny v DH trati i ostřílené závoďáky, přepil skoro všechny v Dualu a to patří k těm nejmladším závodníkům v dospělácké kategorii. Putovní pohár netopýra končí v týmových barvách organizátorů z Freeride Pyčo. Neskutečný borec je ten náš Matouš. Ceny jsou rozdány, vítězové se přesouvají na bar oslavit den a Netopýr Bike Fest se mění na pořádný večírek doprovázený skvělými kapelkami. Akce je zakončená Djským setem, je ráno, pozůstatky pařících magorů míří do aut, stanů a do všemožných nocleháren. Bar se zavírá, jde se spát.

Povedený ročník, tak zase za rok bando.

Foto: David Číla, Tomáš Král

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tom (tom (a) tom.tom) 26.9.2020 v 12:08

    fajn report,skvely fotky
    a samozrejme bomba akce!

  • anonymní uživatel Gabosh (g.cibienova (a) seznam.cz) 29.9.2020 v 12:37

    Skvělá akce ! Jen tak dál. Tady ještě naštěstí platí: punk isn´t dead :). Už teď se těším na další ročník.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí