MojeKolo

Vyzkoušeno: Lordy Jerky Pemikan - sušené maso jako proteinová tyčinka

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 26.10.2020

Sušení jako způsob úpravy a zvýšení trvanlivosti potravin je na světě snad od nepaměti a i v jednadvacátém století má svoje nezastupitelné místo. Výhodou sušení je zachování jak energetických, tak dalších vlastností potravin a to při jejich výrazném snížení hmotnosti. Další nespornou výhodou je, že při sušení se zvýší chuťová intenzitu potravin. Sušené prostě chutná víc.
Jablonecká firma Lordy Jerky se specializuje na sušení masa, které je všeobecně známo pod výrazem jerky. V sortimentu sušených mas mají spoustu druhů masíček i jejich ochucení. Mě však zaujal především výrobek s označením pemikan. Ten v sobě snoubí sušené maso i sušené ovoce a to vše představuje ve formě tyčinky. Prý ideální zdroj potravy a energie na delší vyjížďky, tak ho vyzkoušíme.

Sušené maso ti dodá spoustu energie, to je obecně známá pravda. Má jednu zásadní nevýhodu, poměrně špatně se kouše a to není zcela úplně optimální při sportovním výkonu. Takže sušené maso v klasické úpravě se sportem úplně nepotkává. Pemikam je však trochu jiné sušené maso. Dlouhé přežvykování a zachytávání vlákýnek mezi zuby… to se ti u pemikanu nestane. Jak to? Jedná se totiž o rozemleté sušené maso, které je namixováno spolu se sušeným ovocem. Konzistence odpovídá, zhruba, běžné muesli tyčince. Zapomeň na zdlouhavé kousání každého sousta, pemikan se jí velmi příjemně.

„Is there any vegan option?“
„No!“

Tento legendární dotaz vznesla v Itálii jedna naše kamarádka a odpověď byla naprosto nekompromisní. A to samé platí i u sušeného masa. Sušené maso ve vegetariánském či veganském provedení neexistuje. Takže pokud si frčíš ve veganství, vegetariánství, vitariánství a kdesi cosi, tak u sušeného masa rozhodně neuspěješ. Ale co je jisté, tyčinky Pemikan od Lordy Jerky jsou gluten-free, tedy bezlepkové jsou.

Na vyzkoušení jsem dostal dvojici tyčinek Pemikan Protein Bar – jedna z hovězí a druhá z vepřového masa. První sladká se švestkami a druhá pikantní s chilli a fíky. Obojí ve 25gramovém balení. Výrobce na 100g sušeného masa potřebuje 280 gramů masa syrového, kolik je ale v jedné tyčince masa se z obalu nedozvíte.

Vyrovná se Pemikan klasické proteinové tyčince? Letmý pohled na výživové hodnoty ukáže, že jsou si v některých parametrech dost vyrovnány, jinde jsou dost rozdílné. V energetické hodnotě Pemikam lehce ztrácí, stejně tak i v množství soli. „Vařit bez soli – to je umění!“ Vařit možná ano, ale sušit maso bez soli nejde.
A jak vlastně tyčinky Pemikan chutnají? Chutnají jinak, pokud bych běžnou proteinovou tyčinku označil jako zákusek, tak pemikan je spíše jako „hlavní jídlo“. Chuť je jednoznačně specifická a není asi pro každého. Já s ní problém neměl, partnerka z nich nadšená nebyla.

PEMIKAN ŠVESTKA (Protein Bar)

Švestkový Pemikan na rozdíl od fíkového sází na sušené hovězí maso. A rozdíl je nejen v mase, ale i v chuti. Zde absentuje pikantnost, spíše převládá sladká chuť švestek. V obou druzích tyčinek najdeme i loupaná slunečnicová semínka, které dodávají příjemnou křupavost.

PEMIKAN FÍK/CHILLI (Protein Bar)

Tyčinka z vepřového masa s fíkovo-chilli „příchutí“. Chuť je velmi rafinovaná, při prvním kousnutí cítím mírnou slanost, následně lehkou pálivost chilli a až někde v pozadí nenápadně proniká chuť fíků. Líbí se mi „pálivost“, tu lze označit bezesporu jako lehce nadprůměr, pokud máte rádi pálivé, tak bude v normě, ale pokud pálivé úplně nemilujete, tak ostrost pro vás bude až moc. Prostě a jednoduše, u vepřového pemikanu s chilli zapomeň na klasickou traťovku, tyčku, kterou sníš při jízdě na trati, pikantnost chilli na to úplně vhodná není.

Tyčinky Lordy Jerky Pemikan jsou zajímavou alternativou především pro ty, kteří jsou již přejedení umělých proteinových tyčinek. V parametrech jsou si rovny, cenově jsou na tom také podobně (cena za tyčinku je 59 Kč), ale chuťově je to úplně někde jinde.
Jdi do nich, vyzkoušej, ochutnej. Jo a nezapomeň, živočišná bílkovina je nenahraditelná!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel JF (jiri.fikejz (a) seznam.cz) 26.10.2020 v 7:00

    Pochopil uz nekdo smysl proteinove tycinky v prubehu jezdeni? :-)

  • anonymní uživatel Karlos (mkarlo (a) seznam.cz) 26.10.2020 v 8:48

    Protein po výkonu. Nejlépe BCAA.

  • anonymní uživatel Shu Lin 26.10.2020 v 12:59

    BCAA není protein (bílkovina) ale větvená aminokyselina (Branched Chain Amino Acid)

  • anonymní uživatel Luk 26.10.2020 v 15:36

    Vypadá to podobně jako kvalitní snědený, vykaděný a usušený vegan protein.

  • anonymní uživatel PTBack 26.10.2020 v 16:08

    Já to tady pro ty nešťastníky, co by se toho mohli chytnout napíšu rovnou, Protein jako "traťovka" je úplná blbost, pokud ti teda není úplně jedno co jíš-což Ti může být jedno :) . Já jezdím na medvídky a perník ale teoreticky svaly potřebují k práci glykogen (benzin pro svaly), který si tělo vyrobí z glukózy, kterou buď můžes rovnou v čisté formě vypít, což funguje velmi krátkodobě, protože to okamžitě naráz spálíš a je to fuj a můžeš si přidělat i na další problémy, pokud se do toho fakt ponoříš, nebo sníš banán, kde se z poly-sacharidů postupně v těle stává glukóza a ta pak glykogenem, takže se ta energie uvolňuje postupně, není to takovej náraz a doslova šok. Takže banán, různý cereální tyčinky, sportovní sacharidový tyčinky a cokoliv dalšího inteligentního. Pro akutní potřebu energie samozřejmě ty jednoduché cukry- srozumitelně řečeno třeba hroznové víno, ovoce, sportovní nebo energetický nápoj tohodle typu Protein potřebuješ pouze k výstavbě té svalové hmoty a regeneraci té svalové hmoty, například i ve formě separovaných aminokyselin, třeba i ty BCAA. Ale obecně je to samozřejmmě především normální jídlo (maso, vejce, atd.). Jíst maso při výkonu je fakt úlet ze zlatých dob TDF, ještě by se to mohlo doplnit vínem. Ale jako když to někomu chutná, dělá mu to dobře a chce si tím zaplácat břicho, pro mně za mně, je to buřt. Na to naše ježdění... :D Jako lehká sváča do batohu někde večer ve spacáku-klidně.

  • anonymní uživatel Wolff 26.10.2020 v 16:37

    Proč blbost? A jak můžeš srovnávat gumový medvídky a perník plnej cukru se sušeným masem. Já bych si na přechod přes prérii vzal radši pemican. Tak jak to dělali indiáni, ale chápu že někdo radši sajrajt plnej cukru

  • anonymní uživatel PTBack 26.10.2020 v 16:50

    Já jsem ale nesrovnával medvídky a perník se sušeným masem ;) Ale to je ta dnešní neschopnost porozumět psanenu textu :) Jez si určitě co chceš- jako já .

  • anonymní uživatel Shu Lin 26.10.2020 v 17:47

    Já když jedu na den do parku, tak se ráno nasnidam, a na oběd si dam klidně svíčkovou, rizek, nebo jinou tradiční hotovou a jdu zase jezdit... a klidně to po par jízdách příkladem kousky domácího susenyho masa, abych neměl hlad... představa ze cely den litam na glukoze je pro mě dost za hranou... ale já jezdím hlavně pro radost, ne na výsledky

  • anonymní uživatel Fujar_a_ja 26.10.2020 v 18:16

    Čte se to krásně. Bohužel lidský tělo potřebuje na zpracování a vstřebání živočišných bílkovin i tuků několik hodin být v klidu, aby umělo energii v nich uloženou využít. A naopak když si při sportu dáte živočišnou bílkovinu, tak váma jenom projde, protože opět - tělo potřebuje být v klidu, aby tuhle poměrně náročnou věc zpracovalo. Sušený maso je dobrý k tomu, že na výlety jeden netahá oborvskou váhu jídel. Ale rozhodně to není něco, co byste si vzali "na kopec" a uždibovali při čekání na lano nebo při tlačení mezi RZ. Nebo jako klidně je, ale jsou to vyhozený peníze. Když si dáte banán s jabkem, uděláte rozhodně líp. Jak už padlo níž, cukry, cukry, cukry, ideálně ty pomalý nebo pro nakopnutí a příval energie třeba hroznovej cukr. Tohle je jen dost podivný promo, sorry.

  • anonymní uživatel Koli 27.10.2020 v 9:44

    PTBack zapomněl zmínit, že takhle se stravuje výkonnostní cyklista a ne bikeparkovej zevlák. Jestli si v bikeparku dáš k obědu svíčkovou tak je to celkem fuk, pak budeš sedět 20 minut na lanovce, plus něco k tomu a částečně vytrávíš. Ale tady se bavíme, že jedeš několik hodin vkuse a potřebuješ palivo, aby si měl z čeho brát a zároveň si tělu ještě nepřidal další namáhavý proces a to trávení nějaké živočišné bílkoviny. Zase, když si jedu 50 kilometrovej výlet po silnici, tak si klidně můžu dát svíčkovou, protože asi od sebe žádný výkon neočekávám a ani na nic netrénuju..,

  • anonymní uživatel Shu Lin 27.10.2020 v 10:19

    Koli: no a ještě do toho kopnu pivko.... já teda z té recenze nikde nevyčetl důvod proč se bavit o výkonnostní cyklistice, jen se tam objevují slovní pojmy jako "spíše hlavní jídlo než zákusek" nebo "jídlo na delší vyjížďky"

  • anonymní uživatel PTBack 27.10.2020 v 13:48

    Koli @ Máš samozřejmě pravdu. Shu-lin @ Ty samozřejmě taky. Jestliže zevlíš u lana a proložíš to pivem, je tohle jasná volba pro Tebe. Zrovna tak pro turistu, který se v klobouku toulá prérií. Anebo večer ve spacáku, jak jsem napsal. Ale Keli tvrdí, že tenhle web je zaměřený obecně především na Enduro ( a je jasný že jezdíme i všechno možný další) a to je v tý klasický podobě zaměřený na výkon poměrně dost, i když jezdíš jen pro sebe a proto tady několikrát zmínit že jídlo na kolo je proteinová tyčinka, je prostě škoda. Jelikož je to SPÍŠ jinak. Ostatní už tu padlo:)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí