Lapierre Spicy 6.9 CF - nabídne hodně zdvihu, ale i hodně ovladatelnosti

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 1.2.2021

Enduro kolo Lapierre Spicy má tato francouzská značka ve svém repertoáru již pěknou řádku let, během té doby prošlo zásadními změnami a jeho nejnovější variantu, model Lapierre Spicy 6.9 CF pro rok 2021, jsme měli k dispozici. 

 

Bezejmenný, ale vyladěný systém odpružení

Jsou to zhruba tak dva roky co u Lapierru došlo ke změně způsobu zavěšení zadní stavby. Tento bezejmenný systém odpružení sází na klasický, ověřený a funkční Horst link, zavěšení s čepem dělícím řetězovou vzpěru a čtyřmi čepy. U Lapierre tento systém upravili tak, že tlumič se nachází v pozici těsně nad šlapacím středem a prochází skrze sedlovou "trubku". Zavěšení tlumiče by se dalo označit jako letmé, spodní oko je uchyceno do zadní stavby a horní do vahadla přepákování.

Když tento způsob byl u Lapierre zcela nový, měl jsem k dispozici na vyzkoušení základní model Spicy na hliníkovém rámu s úplně základním osazením a z kola jsem byl dost rozpačitý. Kolo a jeho odpružení z mého pohledu nefungovalo zcela optimálně, jak do kopce, tak z kopce dolů. Tentokrát jsem dostal na vyzkoušení model s o poznání vyšším osazením na karbonovém rámu s odpružením Fox a rozdíl byl zásadní.

Spicy disponuje 170 milimetry zdvihu jak na vidlici, tak na zadním kole a to ji jednoznačně určuje kam patří, na ty nejostřejší dráhy, čím více z kopce a čím více rozbitější, tím lépe.

 

Konstrukce & vychytávky

Lapierre Spicy 6.9 je postaven na celokarbonovém rámu a když u Lapierre říkají, že celokarbonový tak celokarbonový. Z karbonu je jak přední rámový trojúhelník, tak zadní stavba, ale i horní rameno přepákování.

K přepákování se váže i zajímavé uchycení čepu tlumiče, ten se totiž otáčí jak na klasických tlumičových futrech, tak také na ložiscích - hladký chod, to je oč tu běží. 

Ani u Spicy nechybí tak zvaný Lapierre Box - úložný prostor umístěný zespodu spodní rámové trubky v oblasti šlapacího středu. V místech, kde ostatní značky většinou instaluji gumový nárazník jako ochrana rámu před odlétajícími kamínky. Box systém k ochraně přidává i drobný úložný prostor. Vzhledem k jeho přístupnosti a manipulaci s ním je to ideální prostor pro náhradní duši či nářadí, které nevytahuješ nijak extra často. 

Spicy umožňuje použití menšího průměru kol, pomocí otočení flipchipu na hlavním čepu lze zadní devětadvacítku vyměnit za sedmadvácu, pro menší velikosti je to logické, u větších velikostí je přínos této možnosti diskutabilní. Snad pro závodníky a jen do extrémního bláta - pro zajištění lepší prostupnosti pláště zadní stavbou.

Geometrie & velikost

Do testu jsem zvolil, dle doporučení výrobce, velikost L. Na mých 185cm optimální velikost. Ano, snesl bych i delší, ale to je vždy dilema pokud jsi na rozmezí velikostí.
Geometricky není Spicy extrémně moderní a ani extra agresivní, žádný z rozměrů či hodnota z tabulky geometrie nijak extra nevyčnívá. Je to špatně? Nikoliv, vyvážená geometrie usnadní jízdy. Neklade takové nároky jezdce a díky tomu i slabší jezdec s přehledem projede terénem, na který by jeho skill stačit neměl.

Specifikace

Spicy 6.9 CF je druhým nejnižším modelem řady enduro kol Spicy. Na již zmíněném celokarbonovém rámu je osazení v podobě odpružení Fox - vidlice 38 Float Performance a tlumič DHX2 Performance SE. Brzdy a pohon nesou logo SRAM, přehazovačka řady GX posouvá řetěz po dvanáctirychlostní kazetě s rozsahem 11-50z - bohužel, kazeta Sram SX je namontována na klasický tisícihran ořech a tím je limitován následný upgrade - lepší kazetu z repertoáru SRAMu si nenamontujete bez výměny ořechu.
Drtivá většina komponentů nese logo Lapierre, od kokpitu až po teleskopickou sedlovku se zdvihem 150 mm. Chválím použití pláštů od Maxxisu v kombinaci přední Assegai a zadní Minion DHR II, avšak i zde pouze v základním provedení bez výstuhy bočnic.
Celková hmotnost kola necelých 15,8 kilogramu, s dušemi v pláštích a bez pedálů. 

Za jízdy

Při každém nasednutí byl můj pocit z kola: tuhost, lehkost a citlivost. A tyto pocity jsem měl jak při cestě nahoru na kopec, tak opačným směrem. Ano, nespletl jsem se lehkost je zde správně, přestože kolo atakuje 16 kilogramů, tak tato váha není vůbec znát.

  

Stoupání - do kopce svižně

Přestože má Spicy relativně hodně zdvihu, tak dost dobře jede do kopce. V podstatě jsem nevnímal, že bych jel na takto nazdvihovaném kole. Často je u takových kol znát ztráta energie, tu jsem ale na Spicy nezaznamenal. 
Pružinový tlumič disponuje páčkou ovlivňující pomalou kompresi, která jej v uvozovkách uzamyká. Nicméně tuto páčku využiješ především jen na zpevněných površích, v terénu na ni v podstatě není důvod sahat. A to i pro mě který je na houpání dost náchylný. To proto, že Spicy se pohupuje při šlapání velmi minimálně - štelovátko pomalé komprese na pružinovém tlumiči na kole, které má jezdit do kopce je nutnost a osazený Fox DHX2 jej má. 
Nicméně, kombinace na současnou dobu relativně položené sedlové trubky a sedla s logem Lapierre pro moji spokojenost ve výjezdech bylo nutné si sedlo v ližinách vysunout velmi dopředu, v podstatě do míst, který žádný výrobce sedel nevidí rád. Avšak poté se úhel šlapání změnil, šlapal jsem více pod sebe, více efektivněji a kolo do kopce letělo.

Sjezd - bezpečně a rychle

Z kopce dolů je patrná neskutečná citlivost a ochota pohlcovat i ty nejmenší nerovnosti. Samozřejmě je to díky systému odpružení zadní stavby a také pružinovému tlumiči. Ten se zavěšením spolupracuje naprosto dokonale a jako celek funguje s velmi příjemnou dávkou progrese. Pocitově máš pod zadkem stále dostatek zdvihu bez ohledu na terén ve kterém se pohybuješ. Dát tvrdý doraz je téměř nemožné a to platí i pro 90 kg jezdce s 400 lbs pružinou. 

Zatímco tlumič jsem měl v základním továrním nastavení přesně podle hodnot z webu Ridefox a jeho funkce byla výborná na jakémkoliv typu trailu či druhu povrchu, tak u vidlice jsem neustále laboroval s propadáním se do zdvihu a to v případě i menších překážek. Zde bude třeba si s vidlicí a jejím nastavením více pohrát. Rozdíl v odpružení je znatelný, vidlice je v základu a tlumič o level dál.

Když jsem zmiňoval pocity z kola - tuhost, lehkost a citlivost, tak jsem zapomněl na zásadní pocit - ovladatelnost. Spicy je neskutečně ovladatelná, tankovitost - častá a typická vlastnost vysokozdvihových devětadvacítek je termín, který u Spicyny nepoznáš. To díky krátké zadní stavbě a nijak extrémnímu rozvoru. I zavřenou zatáčku projedeš bez velkého nadjíždění a přitom Spicy stále zůstává ve větší rychlosti zůstává stabilní a klidná. Vyváženost mezi ovladatelností a stabilitou je úžasná.

Líbí se mi i odezva od terénu, Spicy není kolo, které vše dokonale vyžehlí a zcela tě odřízne od nerovností na kterých jedeš. Není to malý sjezďák, je to enduro v tom pravém slova smyslu. Enduro kolo pro enduro ježdění ve stylu, který znám z francouzských závodů. A tohle se mi líbí.

Něco se nepodařilo?

Má Spicy nějakou slabinu? Ano, umístění tlumiče blízko zadní gumy mu dává dost zabrat. Přestože je tlumič překryt blatníčkem, tak dostává hroznou nálož nečistot. Blatník jej totiž nechrání po jeho celé délce a spodní čep zůstává téměř nekrytý. A to se zajisté projeví na jeho životnosti. 

A je i slabší díl v osazení? Ano, brzdy SRAM G2 R byť s 200 mm kotoučem brzdí relativně dobře, ale kolo s takovým sjezdovým potenciálem by si zasloužilo model s vyšší brzdnou silou, minimálně Code a v RSku.
Co zamrzí je nemožnost použítí crash plate, chrániče převodníků montovatelného na ISCG navářky - Spicy je nemá, řetěz ti sice díky osazenému vodítku padat nebude, ale na převodník si musíš dát pozor. 

Pro závodníka? Ideál!

Když jsem měl loni k dispozici allmountainovou verzi modelu Zesty, kolo, které je v hierarchii Lapierru těsně pod Spicy, říkal jsem, že bych tohle kolo chtěl na všechno ježdění pokud bych nezávodil. A u Spicy tvrdím: tohle kolo bych chtěl, pokud bych hlavně závodil, protože jet na něm rychle na rozbitém terénu je prostě skvělý zážitek.

Infobox

Lapierre Spicy 6.9 CF
Cena: 113.990 Kč

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka esmo 1.2.2021 000 10:10

    Ty díry pro vývod kabeláže na spodní rámovce jsou pěknej humpajz...

  • anonymní uživatel filous (dcavd) 1.2.2021 000 13:02

    No kdyz vidim jaka "parada" je v tom ramu na spodni ramovce v miste vystupu bowdenu/hadic.... Skoro bych rekl, ze by to slo udelat i lepe.

  • anonymní uživatel Kubo 3.2.2021 000 11:16

    Fixli už žabožrúti problém z tuhosťou zadnej stavby? To bol dôvod prečo som spicyho 2020 predal. Krútilo sa to ako špageta, a dezénom som furt rezal zadnú stavbu. Pri mojich 204 cm a 107 kilách to hold chce asi iný rám...

    • profilová fotka Keli 3.2.2021 000 11:25

      Se svými 90kg jsem neměl s tuhostí rámu žádný problém. Nicméně 17 kg hmotnosti navíc bude asi dost znát, nebyl jsi už za hmotnostním limitem kola?

      • anonymní uživatel Kubo 4.2.2021 000 12:38

        Díky za odpoveď. Asi tie kilá robia svoje + keď nahodíš oblečko chrániče batoh, vodu tak ďaľších 10 hore :( Limit popravde neviem aký tam bol. Vrátil som sa k nepriestrelnému hliníku - Commencal Meta AM 2021, tam je to chvalabohu zatiaľ OK.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí