reklama

Report: Český pohár ve sjezdu Špičák - dokonale prověřil přípravu

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 13.7.2021

Další kolo Českého poháru ve sjezdu se jede na Špičáku. Tuhle informaci jsem věděl už pěkně dlouho. Navíc jsem tam nikdy nezávodil. To bych měl změnit, ne? Rozhodování však nebylo jednoduché. V bikeparku jsem sice párkrát byl, ale závodní dráhu Struggle jsem v podstatě nejel nebo teda jel a nějak moc mě nezaujala. Bude mě vůbec bavit v závodním tempu? Váhám, ale když ve čtvrtek kouknu na záznam loňské jízdy Vali Hoell je rozhodnuto. Jedu!

Jedině Praha!

"Kudyma pojedeš?" ptá se Kule. Zadám cíl do navigace a jedu. "Ty seš vůl..." Tak v klidu nacvakám do mobilu Železná Ruda a kouknu na mapu. Obě varianty říkají přes Prahu. Jedině přes Prahu! 
S brněnskejma značkama do Práglu nejedu, to si nelajsnu. Na Špičák se vždy jezdí přes Pelhřimov, to ví každěj. I Ruda Hrušinský to říkal: "Jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš." Takže bez navi do Pelhřimova a pak jí dám zase šanci. Pomsta Waze byla sladká. Poslala mě cestou po všech lokacích seriálu Policie Modrava. Kvilda byla, Zadov byl...

 

Drncání bylo kvalitní

Dráha těžká, ale zábavná. Ač parametry Špičák nepatří mezi nejaké extra dráhy, opak je pravdou. Kilák a třičtvrtě délka a něco přes třista metrů převýšení není nic před čím by jsi si sedl na zadek. V reálu je to úplně jiná písnička. Kamení a kamení. Tady to nestačí jen držet a jet. Nikde se nejede extra rychle, je to spíše více technické. V podstatě furt musíš s kolem pracovat. Navíc je obtížné si celou dráhu zapamatovat. Spousta blind dropů, který když si blbě najedeš, tak ti pěkně naloží.
Kousek od cíle v posledním lese stojíme v tréninku s Čerfem a říkáme: "Tady je to jasný, žádné dvě zatáčky, zde to odpálíš, tady přeskočíš a jedeš furt rovně..." Jo, to bych udělal tak před dvaceti lety, teď to krásně vykroužím okolo a jsem v klidu." "Vidím to úplně stejně," přitakávám.
Když máš koule a hlava tě pustí, tak v rychlosti je dráha skoro všude snazší. No v mém případě jsem to snazší neměl, asi chyběla rychlost...
Ostatně mrkni na záznam trati... mít ze závodní jízdy dva záznamy se nepodaří každému, trochu jsem nestíhal start semifinále, zapl si kameru a zapomněl na to. Jak mi to časomíra odpípala, tak jsem si ji ještě na startovní rampě vypnul. Takže kousek trati je bez záznamu, až do místa než jsem to mohl zmáčknout znova, holt není každý den posvícení.

Rozdíly od iXS byly

Trať pro závod Topontrail Českého poháru nebyla zcela identická s dráhou, která se jede za cca měsíc v rámci iXS Evropského poháru. Několik rozdílů tam bylo. Mne osobně zamrzelo otevření špičácké speciality, mega zavřené kamenité zatáčky. V sobotu dopoledne se tam ještě jelo, ale pak dráha přemlíkovala a tento úsek se objížděl. Prý kvůli obtížnosti a nebezpečnosti... mě ta objízdná stopa přišla nebezpečná o hodně víc. 

   

Počasí takřka ideální

Předpověď na víkend nic moc, prej bude pršet. Jako optimista tomu nevěřím. Bude krásně. Sobota to potvrzuje, je naprosto ideální počasí. Slunečno a ani moc teplo. Neděle už tak sluníčková nebyla. Ráno zataženo, na semíčko mlha a na finálko deštík. Na vyhlášení už liják. Dopadlo to z pohledu počasí dost dobře.

Účast spíše slabší 

Začátek prázdnin není pro pořádání závodů ideální čas. Když k tomu přidáš i kolizi termínů s dalšími závody, namátkou, fourcross v Dobřanech, enduro na Zadově, enduro v La Thuille, Slováci na kempu v Mariboru, Rakušáci vlastní mistrák, Němci řešící kovídek... tak se sešla necelá stovka lidí. Někteří další odpadli v tréninku, hrotící Ota si během jednoho pádu udělal klíčku na jedné ruce, zápěstí na druhé a zkompletoval to ještě zádama. To nechceš. 

   

Laso jede... Pomalu

Lanovka na Špičáku je mega pomalá, ale když je přihlášeno málo lidí, tak se fronta netvoří a vlastně ti pomalost ani moc neva. Jen do té doby, kdy musíš jet dolů lanem např. s defektem. Já to zkusil, urazit ventilek na předním kole se často nestává. Naštěstí to bylo hned po pár metrech trati. Nicméně dvojitá dávka lanovky, cesta nahoru a dolů je výlet skoro na hodinu.

Kdo nemá v rukách, musím mít v hlavě

Přestože je účast nižší dozvídáme se, že se budou vyhlašovat všechny kategorie bez ohledu na počet lidí v nich. 
Kule, který na enduro kole jede hobby - tvl, proč jako - se takticky přehlašuje do enduro kategorie, dva lidi na startu jsou jistota bedny. Kdo nemá v rukách, má v hlavě.

Kdo nemá v hlavě, nemá ani na rukách

Vzhledem k rychlosti lanovky A relativně nevlídném počasí je dobré se na cestu nahoru přiobléct. Díky vstřícnému chování lanovkářů je možné si pak oblečení poslat lanovkou dolů a v cíli vyzvednout. Této možnosti využívá velký počet jezdců a díky za ní.
Když si ale pošleš bundu dolů, tak si zkontroluj kde máš rukavice. Ondra Fiala to už ví, bunda leží na lanovce a v ní rukavice zastavit lanovku a vrátit je nelze jediné řešení je půjčit si od lanovkáře rukavky, pracovní rukavky. Pár minut stresu před startem navíc přece nemůže škodit, že Ondro.

Mladí vpřed

Neustále mne udivují mlaďoši, jak si takovou těžko dráhu dávají. Naklepaní musí být jak řízci a furt to točí. A když skončí lanovka, tak si v lese za kempem vyjedou vlastní trať a jezdí až do tmy. Tolik energie bych chtěl mít. Pokud je sjezdování nepřestane bavit v pubertě tak máme zaděláno na kvalitní jezdce.

Lehmann absolutně nejrychlejší

A jak to dopadlo? Na to se podívej do výsledků, ale rozhodně stojí za vyzdvihnutí výkon německého jezdce Hannese Lehmanna, který dominoval v obou kolech. A pokaždé s poměrně výrazným náskokem vyhrál před Honzou Čepelákem.

Uvidíme se na Klínovci

Další kolo Czech Downhill Top On Trail Cupu se jede za tři týdny (1.8.) na Klínovci. Doufejme, že tentokrát bude účast výrazně vyšší než tomu bylo na Špičáku. Pořadatelé v čele se Zdeňkem Floriánem by si to za svoji snahu a nadšení rozhodně zasloužili.

Navíc, co je víc než závodění? Takže neodkládej přihlášení na poslední chvíli a registruj se hned teď

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 15.7.2021 000 20:40

    díky za report Keli
    :THUMBS UP:

  • anonymní uživatel Jiří Dlabáček (jidl(zavináč)volny.cz) 16.7.2021 000 22:50

    Další fotky najdete na webu
    dlabacek.com/...foto ke komentáři

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí