reklama

Report: Vojta Bláha na Trans Madeira - pět dnů závodění v neskutečných podmínkách

Autor: Vojta Bláha, kategorie: Report, vydáno: 15.6.2021

Trans Madeira je název pětidenního etapového závodu odehrávajícím se na stejnojmenném ostrově. Na letošním ročníku Českou republiku reprezentoval jezdec stáje Rock Machine Vojta Bláha a nevedl si vůbec špatně. Celkové páté místo v konkurenci elitních jezdců ze seriálu EWS se počítá. Trans Madeira není jeden závod z mnoha, Trans Madeira je životním zážitkem a to i pro profi jezdce. Víc nám o akci prozdradí sám Vojta.

   

Na Madeiru jezdím rád

Na Trans Madeiru jsem se chtěl přihlásit už od prvního ročníku v roce 2018. Bohužel cena startovného se pohybuje kolem 40 tisíc a tím pádem trvalo až do letoška než se sešel volný termín a dostatek financí (s čímž mi pomohli partneři v KMC) a já se na vysněný závod dostal.
Na Madeiře jsem byl už před tímto závodem několikrát. Například v roce 2017 na EWS, kde jsem zajel svůj životní výsledek: 2. místo v U21. Mám tedy k tomuto místu velmi pozitivní vztah a to nejen díky dobrým závodním vzpomínkám, ale i kvůli nádherným trailům, přírodě a milým lidem!

Potíže tě nesmí odradit

Můj trip začínal samozřejmě velmi hektickou covidovou a cestovní administrativou, kterou bych nikomu nepřál. Nicméně s vidinou nezapomenutelného zážitku se dají tyto věci zkousnout a když přeskočíme všechny problémy s těžkou bagáží a overweight extra drahým kolem do letadla, dostaneme se do bikerského ráje, na Madeiru.

Na závod se musíš sbalit do tašky

Závod začínal v Machicu, což je takové hlavní turistické městečko na východním cípu ostrova. Celých pět dní máme naplánované spaní ve stanu, navíc každý den jinde. Tím pádem se chystá dobrodružství se vším všudy a s tím spojená nemožnost si vzít dostatek náhradních dílů na kolo či nářadí. Prostě se musíš vejít do jedný tašky, ve který máš mít všechno oblečení plus to co potřebuješ k celodennímu ježdění po dobu skoro týdne. Samozřejmě kromě jídla, o to bylo naštěstí v rámci startovného postaráno. Je nutno ještě podotknout, že závod se jel na oči, tzn. bez předchozího tréninku na trati. 

 

Začalo to dobře, ale pak ... 

První den se odehrával tedy v horách na Machicem a čítal 6 rychlostních zkoušek. No v souhrnu se mi podařilo hned první vyhrát, na další být druhý a čtvrtou RZ zazdít spadlým řetězem. Po prvním dni jsem byl tedy mimo první desítku, ale s vědomím, že mám rychlost a když za to vezmu tak jsem schopen všechny zúčastněné na RZtě předjet. 

Závody se nevzdávají

Druhý den se počasí rozhodlo, že do toho totálně hodí vidle. Když nás shuttle vyvezl od moře (tam bylo 24 stupňů a slunce) na téměř nejvyšší bod ostrova, nikomu se vlastně nechtělo ven. Mlha, hustý déšť a potoky na zemi nebylo to, co by tě potěšilo na začátek dlouhého dne v sedle. Slabší povahy, třeba Jerome Clementz :) se na to rovnou vykašlali a druhý den vynechali. Pro mě to byl rozhodně těžký den, první RZ přes 7 minut a celou dobu potoky bahna a plný oči odletujícího bordelu. I přesto ale nezapomenutelný zážitek a skvělá trať!! Nakonec den zkrátili o tři RZty, ale i tak jsme byli 6 hodin v naprostém marastu a naklesali jsme přes 2 tisíce metrů. Končili jsme ve Funchalu, hlavním městě Madeiry, kde bylo naštěstí stále teplo a sucho. Mohli jsme si tedy promoklé a zabahněné věci trochu usušit a přečkat noc. 

 

Nejdelší transfer i lepší trail života

Třetí den je vyhlášený nejdelším transferem ve vašem životě a taky nejlepším trailem ve vašem životě, na který tím nejdelším transferem dojdete. V obojím měli pravdu. Transfer byl tak na 4 hodiny a zahrnoval cca 2 hodiny tahání kola na zádech. Trail byl naprosto neskutečnej, v džungli a s asi milionem zatáček v hlíně, která prostě neuklouzne. Dá se říct prostě takovej tobogán v max grip černý libový hlíně. 

Poslední dva dny v módu autopilota

Dny 4 a 5 už byly tak trochu ve znamení autopilotáže. V shuttlu všichni usínali, nahoře se nějak zmátořili a pak naslepo full send v delíriu.  Občas se na trati ještě vyskytly krávy aby to nebyla nuda. Každopádně trailů bylo i na západní staně ostrova nespočet. Od mega rychlých paleb přes staré DH tratě s dvojákama na oči po nekončící flow traily. Prostě všechno možný plus nahoře s kravskejma lejnama a bahnem a dole kilama prachu. Tenhle fakt třeba dost stěžuje výběr plášťů - musíš tam nasadit prostě něco hodně univerzálního, v zásadě ale na madeirském bahně "black ice" nepomůže vůbec nic. 

Ve čtvrtém dni jsem si některé traily matně vybavoval, protože jsem se v minulosti účastnil lokálních závodů, které se v těch místech jely. Ucítil jsem tedy příležitost a tlačil jsem na pilu, nicméně ve stavu v jakém jsem byl (už 3 dny v race módu) se tohle tempo moc neosvědčilo a ač jsem v některých RZtách zajel supr umístění, jinde jsem se vysypal. 

Pátý den a celkově páté místo

Poslední den jsme měli já, Lewis Buchanan a Jono Jones asi 10 sekund mezi sebou, takže to byl full gas až do konce. Já jsem z této trojky nakonec padal nejmíň a v konečném pořadí se dostal na 5. místo. Téměř jsem dojel i Lachlana Blaira, který poslední den dost ztratil kvůli lehkému zranění ruky. Bohužel se mi ale nepodařilo dohnat všechen čas, co jsem ztratil v prvním dni kvůli spadlému řetězu. I tak jsem s výsledkem fakt spokojený a mám dobrý pocit z toho, že jsem byl schopen jet vyrovnaně s tak dobrými jezdci z EWS. Celkový zážitek z téhle akce určitě splnil moje očekávání a s jistotou můžu říct, že je to jeden z nejlepších závodů co jsem kdy jel! Cena startovnýho je samozřejmě úlet, ale i pro zapálenýho hobby ridera si myslím, že ty zážitky mají tu cenu.

Rock Machine Blizzard na kterém Vojta jel

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel radek 15.6.2021 000 8:26

    To musí být super zážitek. Byl jste někdo na Madeiře s kolem mimo závody? Zajímalo by mě, jak to tam funguje a na kolik to cca vyjde. Kolik dní tam ideálně strávit. Bez průvodce se tam člověk asi ztratí co?

    • profilová fotka Keli 15.6.2021 000 9:09

      Přečti náš redakční spotcheck na dolekop.com/...

    • profilová fotka Pavel 15.6.2021 000 9:47

      Ahoj! Byli jsme tam předloni a bylo to nejlepší ježdění v životě. Letos letíme zase... Letenka i s kolem cca 10 000 Kč, ubytování jsme měli naprosto luxusní za nějakých 700 Kč na noc, ale dá se sehnat i levnější. Guide na den/osoba 65E, ale byli jsme jen ve 3, větší skupina by byla možná levnější. Bez něj se ale neobejdeš, už jen kvůli shuttle. Ale hlavně je třeba tam být s někým, kdo to tam dobře zná, některé ty traily jsou fakt bez přehánění životu nebezpečné, když je neznáš. Půjčení malého auta na do 20E/den, v pohodě se v restauraci najíš do 10E. V létě tam je 24°/19° - den/noc a v zimě tak o 2° méně. Je tam vlastně pořád stejně :) Traily jsou neskutečné, dá se jet z kopce víc výškových metrů než v Alpách a jak píše Keli v tom reportu, za jednu jízdu máš pocit, jako bys projel několik světadílů, příroda tam je fakt neskutečná.

  • anonymní uživatel Michal (muller.michal (a) gmail.com) 15.6.2021 000 14:33

    Byli jsme tam na začátku března 2020 a bylo to luxusní ježdění. Využili jsme agenturu Freeride Madeira včetně půjčení kola (Scott Ransom) , shuttle a guide. Celý ten balíček stal za den asi 3000. Jezdili jsme ve skupinách po pěti až šesti lidech. Jelikož jsme jeli dva, tak se nám pěkně střídali lidi a bylo to z tohoto důvodu docela dobrodružství. Jeden nás šoupli k Dánům, kteří tvrdili, že jsou ex-pro a jezdili fakt dobře. Ujeli nám za druhou zatáčkou. Jezdili jsme mix červených a černých trailů. Bohužel jsem druhý den před dírou na medvědy šáhl na brzdu, spadl do ní, odneslo to zápěstí a moje pětidenní ježdění skončilo. Ale i tak to stálo za to! Všechno jsme jeli na oči a byla to jízda od začátku do konce. Tohle je fakt enduro-dh ráj. Cenově to zrovna není levnej trip, ale pokud na to máte, tak to rozhodně stojí za to! A jako třešničku na dorta byl fakt, že ve stejném hotelu bydlel Brendog se svou crew. Fotku s ním bohužel nemám :)

  • anonymní uživatel radek 16.6.2021 000 7:36

    Dík moc za reakce. Dávám si za úkol se tam podívat :) Půjčením kola na místě odpadá dost problémů a už to vypadá hned více reálně.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí