Report: ENDURO 2 - Smety po roce zpět na místě

Autor: Milan Smetaník, kategorie: Report, vydáno: 17.8.2021

Letos opět po roce pořádali TrailAddiction v čele s Alistair Jamieson a Gabča Mašínová (ta zrzka z loňského reportu :)) velmi oblíbený třídenní enduro závod dvojic ve střediscích Les Arcs, Persey-Vallandry a další. I když jsme si loni já (Milan Smetaník) s Tomášem Hradeckým, jakožto mým parťákem v závodu, a Davidem Mestekem, naším team supporterem, co to s náma téměř vše objel, dost protrpěli v opravdu nevlídném počasí, letos jsme se tam zase rádi vrátili. Tentokráte v trochu jiném složení a to závodní dvojice já a Martin Pajma a Tomáš Hradecký jakožto fotograf atd... Letos jsem se domluvil s Martinem, protože jezdíme hodně podobně, abychom zkusili zajet nějaký ten výsledek, i když ani jeden nejsme stavěný na ježdění na oči, což zde je trochu nevýhoda. Ale za zkoušku nic nedáš, jen startovný, dopravu a ubytko :)

Konečně to vypadalo, že nám bude počasí snad přát. A přálo. I když to podle předpovědi vypadalo, že to nebude tak super. Na letošek se startovní pole zaplnilo při registraci během 1 dne(150 dvojic) a z toho se nás tam sešlo 5 českých dvojic !!! Což byla fakt super účast a taky koncová pařba tomu odpovídala. 
Samotný závod proběhl opět ve 3 dnech a bylo opět 15 erzet, 10 tisíc výškových metrů dolů na erzetách, nějaký to stoupání a hlavně 106 minut závodního času měřených úseků. To prostě chceš! Traily, které mají 1000 metrů převýšení a jsou tak prudký a náročný, že i Martin musel Tomášovi složit poklonu, že to loni dal na tom bordelu, co nám z nebe pořád padal. 

 

Letošní závod byl poznamenaný i opravou Funikulárky (čti vlak nebo vagon na kolejích), která nás loni tahala ze startu do Les Arcs 1600, odkud se pokračovalo normální lanovkou, ale letos bylo nějaké menší zemětřesení a tak probíhala oprava. Takže každé ráno vstávání brzo a kolem osmý nástup na autobusy a kola do dodávek. Rozvozy byly v pohodě a pořadatel se s tím nějak popral, i když s navýšení nákladů za busy a dodávky a to fakt nebyla malá položka. 
Další zádrhel byl letošní sníh. Všude nad 2500 metrů je ho ještě plno, takže se trochu předělával plán tras a jeden den probíhal na novým kopci, kde teda traily byly fakt super.

 

Nebudu popisovat jednotlivý traily a dny, to jsem dělal loni. 
Ale letos bylo oproti loňsku víc závoďáků. Loni, asi vzhledem k počasí, se nám zdálo, že se jelo víc na pohodu(možná proto, že se každý snažil přežít), ale letos se hodně tlačilo na pilu. Každý den ve výsledcích byla znát každá ztracená nebo naopak cenná vteřina. S Martinem jsme se nejdřív sehrávali, takže po prvním dnu asi 8 místo (kategorie 77+, což je součet věku dvojice), po druhém dnu už 5 místo a poslední den jsme se už rozjeli, i když jsme chytli na 2 erzetách "nepouštěče", ale nakonec 4 flek a celkově 28 místo a za to jsme byli rádi. Za zmínku stojí taky umístění kluků z libereckýcho teamu Nordczechriders Pažitný a Soukup a ty byli nakonec na druhém fleku. Velká gratulace, jeli fakt super.

     

A konečně ani nechyběla i nějaká závěrečná párty a ta byla fakt pecka. Nejdříve se bv baru na hlavní třídě vyhlásily výsledky, u toho se už řádně popíjelo, potom se šlo na tu hlavní třídu koukat na Tour de France, kudy náhodou zrovna projížděli (zážitek) a pak už se jen slavilo. Probíhali zpěvy... české písně jako "kdybys tak náhodou měl pocit, že jsi sám" :) a další. 
Letos jsme si to fakt užili a musím říct, že tohle je typ závodu, který bych mohl jezdit každý rok. Nic tomu nechybí. Pořádný kopce, traily, který fakt chceš mít za barákem, super organizace (která s tebou komunikuje česky). Takže pokud přemýšlíš na příští sezonu, jaký závod zkusit, vem parťáka, který jezdí podobně jako ty a jeď to zkusit. Tohle se nedá srovnat s žádným závodem u nás. Takže za rok zase Enduro2 !!!

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí