Report: Sjezdaři na mistrovství Evropy vybojovali medaile

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 12.8.2021

V uplynulém týdnu se výprava reprezentace horských kol ve sjezdu zúčastnila mistrovství Evropy ve slovinském Mariboru. A česká výprava neodjela s prázdnou. Jak celá reprezentační výprava probíhala přiblíží vedoucí reprezentace Milan Suchomel. 

Výběr reprezentace byl poprvé napříč všemi kategoriemi U15, U17, junioři, elita a doplňkově i masters. Závod se konal v populárním středisku Maribor Pohorje na trati světového poháru ve sjezdu. Trať byla v Mariboru částečně změněna, ale páteř technické, kořenové a rychlé tratě se slavnou rockgarden zůstává stále zachována. 

Výjezd začínal srazem v Benešově u Milana Suchomela, který zde měl nafasované z ČSC dva mercedesy sprinter (dlouhá verze) s velkým zavazadlovým prostorem (konečně), takže skupina, která jela pouze na ME měla dostatečný komfort cestování. Cestovali všichni nominovaní mimo Tonda Král, David Cvinger a Robin Novotný v Mariboru už byli, protože se zde zúčastnili IXS cupu. 

Cesta do Mariboru proběhla bez kontrol a po 6 hodinách jízdy byl dosažen vrchol kopce Hočko Pohorje, kde bylo zarezervováno ubytování ve třech apartmánech. Ubytování bylo 200 metrů od horní stanice lanovky. Chvíli trvalo, než majitel našel klíče od apartmánů ale nakonec vše dobře dopadlo a bylo dostatek místa pro všechny zúčastněné. Velká kuchyň potěšila naši kuchařku Petru a asi po hodině nošení zavazadel a potravin na týden pro 15 osob bylo vše jak má být. Mechanik  Tomáš Wosyka měl radost, že má apartmán v přízemí s vydlážděným a zastřešeným  balkonem, protože měl svoje pracoviště asi 2 metry od postele. Uklízení  nebo rozdělání nářadí mu tudíž zabralo jen pár minut.

Po příjezdu se celá výprava vydala na pěší prohlídku tratě. Nevýhoda Mariboru je, že Vás bolí nohy dřív než dojdete od lanovky k trati. Prohlídkou bylo zjištěno, že pořadatel originální trasu trochu pozměnil vzhledem k hlubokým korytům, které způsobil déšť. Po prohlídce tratě proběhla v budově dolní stanice lanovky registrace a akreditace. Každý musel individuálně předložit platný test nebo certifikát. Nicméně vše proběhlo velice rychle a bez problémů. 

První noc začalo pršet a déšť vydržel zkrápět trať až do ranních hodin.  Ráno se naštěstí udělalo hezky. Nejhorší trénink měli tedy první kategorie a to byli mastři. V podstatě to bylo klouzání po kořenech a boj o holé zdraví. Naštěstí trať velice rychle schnula a okolo 12 hodiny už měli ostatní kategorie povrch ideální. Po trénincích všech kategorií proběhlo v odpoledních hodinách finále IXS cupu, které vyhrál Greg Minnaar.

Druhý den tréninku byl smolný pro Honzu Čepeláka, který měl bohužel pád  při přeskoku rokle po defektu předního kola a zranil si zápěstí  včetně lehkého otřesu mozku.  Sobotní kvalifikaci odjel ale do závodu v neděli mu nateklé zápěstí nedovolilo odstartovat. 

Překvapivě dobře se na trati cítili nejmladší účastníci U 15 a U17. V podstatě si nepřipouštěli váhu významného závodu a jezdili celou dobu pohodově bez zaváhání. Nejhůře se na trati cítil David Cvinger, kterému dle jeho slov trať moc nesedí. Nicméně podmínky jsou pro všechny stejné.

Mechanik Tomáš Wosyka se v průběhu tréninků od rána do večera téměř nezastavil, ale evidentně mu to nevadilo, protože pomáhal i kolemjdoucím. Převážně se jednalo o výměny plášťů nebo opravy ráfků a klik. Jako doping měl svoji muziku, kterou mu občas rušila slovinská lidovka z protějšího obchodu.
Další velký kus práce odvedl fotograf Martin Bruder, který se po snídani ztratil a vrátil se na večeři. Za solidní fotogalerii mu velice děkuji.

 Po sobotních kvalifikacích se nedělní finále jelo již za ideálního sjezdového počasí s hrozbou odpoledních bouřek, které se vzhledem k modlení pořadatelů již na manager srazu v pátek naštěstí nekonaly.

Nedělní pohodu před závodem malinko rozhodila Sabina Košárková, která v ranní jízdě před závodem předvedla na rockgarden slušnou 360, která se naštěstí obešla bez následků. Jak sama řekla "vyzkoušela pevnost sešroubované klíční kosti".

Vzhledem k  světovému poháru, který bude v Mariboru za týden byla na startu neobvykle silná konkurence, ve které se umístil Antonín Král na výborném 23 místě se ztrátou pouhých 12 s. na vítěze. Mikuláš Nevrkla skončil 55. V závodě vyhrál Francouz Loris Vergier před Francouzem Benoit Coulagnes a Angličanem Danny Hartem. V juniorské kategorii se nejlépe umístil Robin Novotný na 11. místě se ztrátou pouhých  7 s. na vítěze, David Cvinger na 20. místě a Jakub Šillar na 29. místě. V kategorii U17 měl mezinárodní premiéru Ondřej Kolečík na 11. místě. V dívčí kategorii U17 si úspěšně počínala Sabina Košárková na medailovém 3. místě. V kategorii U15 obsadili ve své mezinárodní premiéře solidní 6. místo Marián Vorlíček a 7 místo  David Adámek. V kategorii masters 55 + vyhrál titul mistra Evropy vedoucí reprezentace Milan Suchomel a na 6.  místě Ondřej Fiala v kategorii 35+.

Poměrně úspěšná výprava na místě zůstala do pondělního rána a v odpoledních hodinách dorazila zpět do ČR.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí