Rock Machine na rok 2022 - na kameni kámen... zůstal

Autor: Keli, vydáno: 20.9.2021

V průběhu prázdnin jsem se vypravil do centrály firmy Bike Fun International v severomoravské Kopřivnici, tato společnost mající v portfoliu značky jako Rock Machine, Superior a další představila kolekci na rok 2022. Mají něco nového? Máme se na něco těšit? Nastíním v článku.

Výhled není zrovna dobrý

Celosvětová pandemie Covidu a zavřené výrobní továrny v Asii dost ovlivňují co bude nového. Situace není dobrá a jen málo kdo by označil výhled do budoucna jako optimistický. Nejde jen o výrobní kapacity, dostupnost dílů, ale také o možnosti přepravy do Evropy. Spousta výrobců není schopná své již vyrobené zboží z kapacitních důvodů z Asie vůbec dopravit. A nejen to, přidali se i rejdaři. Ti navýšili ceny dopravy mnohonásobně, před časem stálo poslání kontejneru z Asie do Evropy 2000 dolarů a aktuálně se začíná na osmnácti tisících. Skoro desetinásobný nárůst ceny se již výrazně projeví ve výsledné ceně kola. I jako největší optimista říkám, že bude hůř! Vše se promítne do cen. Obecně, ceny půjdou nahoru. 

Čekáš novinky? Budeš zklamán!

Co tedy bude nového u Rock Machine? No, v podstatě nic. Reálně v nabídce Rock Machine na rok 2022 nečekejte jediný nový model. Minimálně v kategorii gravity disciplín.
Zavádět v současné době novinky do výroby je velmi obtížné. Z důvodu, že výrobní továrna raději bude vyrábět vyzkoušený otestovaný model rámu než znovu nastavovat a testovat linku pro výrobu modelu nového. Takže tušíš správně, s nadsázkou nabídka pro sezónu 2022 vznikla pomocí copy&paste metody, klasické Ctrl+c a Ctrl+v z loňského katalogu. Logické řešení je mít k dispozici "stará" kola než novinky, které se na trh dostanou kdoví kdy.

Zapomeň na roční modelové řady 

Rock Machine stejně jako mnoho dalších značek odchází od každoroční modelové řady a novinky bude přinášet na trh průběžně, výhody tohoto řešení jsou jasné, zmenšují se tím náklady. Doba, kdy bylo třeba na veletrzích prezentovat absolutní novinky je dávno tatam a kdo ví, jestli se někdy vůbec vrátí. V případě kol pro enduro a trail kol jsme u Rock Machine žádnou zásadní novinku již několik let nezaznamenali a kola se v podstatě lišili jen barvou a osazením, takže odklon od ročních modelových řad dává naprostý smysl.

Nové motto, nový slogan

Tradiční dlouholetý slogan in Trail we trust Rock Machine mění na nový Fun first, then fun. Nejdřív zábava a potom zábava. Důvodem změny sloganu je situace, že je obecně tak trochu předtrailováno. Trail tady, trail tam, nadužívaní slova trail je neskutečné. 
Změna sloganu bude postupná, po nějakou dobu budou oba slogany existovat vedle sebe. I toto odpovídá odstavci výše.

Pořád se vyvíjí

Loni Rock Machine ukázal zajímavé kolo, které mělo neskutečný úspěch v severských zemích. A právě toto kolo, fat bike ebike, je základem pro lehce modifikovanou cargo verzi, kterou využívá pro stavění trailů na závodech Blinduro Michal Prokop.

Dalším pozoruhodným kolem je café racer, městské kolo s obráceně namontovanými řidítky, rámem s nízkým nástupem a odpruženou sedlovkou. Stylovka jednoznačně.

Avšak kolo, alespoň mne zaujalo nejvíce je pumptrackovo dirtový pevňák. Nízký masivní rám z hliníkové slitiny, posuvné patky, brutal finish barevné provedení. Prosím, prosím, tohle kolo chci do výroby! 

Čekej na velký návrat Whizze

U Rock Machine i přesto, že nepředstavili žádnou novinku, nespí na vavřínech, vývoj neustále běží. O co jde? Čekej na velký návrat Whizze.
Že nevíš o co jde? Whizz byl sjezdový a freeride model, který měl Rock Machine v nabídce pár let zpátky, no bude to skoro deset let. Závodila na něm tehdejší hvězda Adam Vágner, na DH modelu získat v roce 2012 titul Mistra ČR.

 

Kromě názvu nebude mít nový Whizz s tím původním nic společného. Snad jen, že bude k dispozici ve více variantách. 
Variant bude mnoho a vše na jednom rámu. Ano, opravdu se nepletu. Whizz nabídne jeden rám, k němu dvě velikosti a výběr ze tří zdvihů. Koncept raz, dva, tři - slogan jak se patří.

Whizz jako ebike i jako klasika

Whizz je aktuálně v předprototypové fázi vývoje, takže informací o něm je poskrovnu. Ale něco mám. Whizz bude klasické kolo i jako ebike, shodná masivní spodní rámová trubka ponese baterii a nebo taky ne. Samozřejmě kolo se bude lišit především v oblasti šlapacího středu, na ebike modelu bude tato oblast logicky muset pojmout elektromotor. 

Určení kola bude pro disciplíny od trailu až po hardcore enduro, zdvihy 160-190mm zdvihu. Od hardcore endura je jen velmi blízko ke sjezdu, sjezdové kolo má dvojkorunkovou vidlici. Ano, správně tušíš kam mířím. Whizz bude ve verzi i s dvojkorunkou. Samozřejmě ostatní modely budou s klasickou jednokorunkovou vidlicí.

Viděl jsem první "3D tiskový" model a pokud se finální Whizz bude alespoň rámcově podobat tomuto modelu, tak to bude opravdu pecka. Kdy čekat nový model? Rozhodně bych nesázel na sezónu 2022, ale spíše později. Nezbývá než se těšit a počkat si. Uvidíme s čím Rock Machine za rok vyrukuje!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Opi 20.9.2021 000 14:24

    Jake tajnosti s tim plastovym whizzem? Dyt na mtbs to bulo uz pred mesicem a je tam i foto ze vsech stran. System pruzeni je obycejnej horstlink.. zase zadna invence

    • profilová fotka Keli 20.9.2021 000 15:41

      Já dostal informaci o embargu na prototyp a to vždy dodržuji. Btw na informace o kolekci 2022 byla do 1.9.

  • anonymní uživatel Kolomrazek 20.9.2021 000 21:03

    Ten pumpdirt je zajímavé kolo když bude za slušnou cenu..pro děcka

  • anonymní uživatel Karel 22.9.2021 000 8:31

    Škoda, že i nadále kola budou jezdit s geometrií z roku 2017. Trochu tu cítím smrt obřího potenciálu. Škoda

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí