Report z českého DH poháru - Ještěd příjemně překvapil

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 14.9.2021

Předposlední letošní kolo českého poháru ve sjezdu Czech Downhill Top On Trail Cup hostil liberecký Ještěd. Více jak 120 lidí na startu, nová dráha, Matěj Charvát a samá slova chvály. To je shrnutí v pár slovech. Zkusím to ale trochu rozvést.

   

Vede to jinudy

Na Ještědu se jezdí sjezd od nepaměti. A vždy to byla poměrně náročná dráha, možná ne tak oblíbená jako jiné, ale obtížnost tam byla. Co na ní chybělo, tak byla jednoznačně zábavnost. To se ale letos změnilo. Úpravu dráhy si vyžádala nejen stavba zasněžování, nová lyžařská sjezdovka, ale možná i výše zmíněná nezábavnost. Přestože start a cíl byl na stejných, tradičních místech, tak dráha byla byla dost odlišná od předchozích let. Samozřejmě, drncalo to pořád stejně jako dřív.

Radost jezdit

Proto partička okolo Bike garage Liberec natáhla několik nových úseků nabízejících spoustu variant průjezdu a stop. Když k tomu přidáte tradiční ještědský povrch s množstvím kořenů a kamenů, to vše okořeněné vodou, tak máte skvělou dráhu, těžkou, zároveň rychlou i technickou, byla radost na ní jezdit. Především všudypřítomné navlhlé kořeny byly velikou školou.
Na správné DH trati nesmí chybět ani skoky, na Ještědu nechyběly, tradiční posíláky doplnil nový výskok z lesa. Skok přes nezakopané trubky od zasněžování svojí délkou neohromil, ale přesto to byl velký oříšek. Vše se totiž rozhodovalo na nájezdu, spousta kořenů v šikmině si dokázala získat respekt nejednoho jezdce.

Zhruba v půlce trati byly na výběr dokonce dvě varianty dráhy, levá více rozbitá, ale rovnější, a pravá, hladší s více zatáčkami. Ani jedna zadarmo, tady si fakt mohl vybrat každý dle svých představ.

Zdání klame

Z mého pohledu na obtížnosti přidávaly jak jak všudypřítomné kořeny, tak složitá zapamatovatelnost trati. Osm jízd mi nestačilo k tomu, abych si dráhu vryl do paměti a kompletně zapamatoval. Velký rozdíl oproti předchozímu závodu na Klínovci, kde jsi po jedné jízdě měl v podstatě vyřešeny všechny stopy. 
Dráhu na Ještědu bych přirovnal k pizze z místní restaurace Sport, velká průměrem, ale extra tenké těsto... na první pohled snadné na zdolání, ale ve skutečnosti to byla docela práce. A na kopci to bylo úplně stejné.

Bude na závod pršet?

Sobotní trénink začíná za sucha, ale kolem poledne se spouští déšť a mění kompletně podmínky na dráze. Pršelo, bylo mokro, kluzké kořeny, prostě tak nepříjemné počasí až z toho přestala Kulemu pískat pískací želvička, kterou vozí na řidítkách. Bude v neděli pršet? Předpověď říká, že ano. Docela se těším na mokrý závod.
Těšení bylo zbytečné, ráno nás budí sluníčko a po dobu celého závodu tomu tak zůstane. Až na finále elity se začíná obloha zatahovat a vypadá to na déšť. Ten přichází až se samotným vyhlášením závodu, když už jsou všichni v pořádku v cíli.

Pohár bude i příští rok

Stejně jako na klínoveckém závodě ani na Ještědu nechyběla schůzka s pořadatelem. Zdeněk Florián nastínil budoucnost. Ano, DH pohár pod jeho vedením bude i v příštím roce. Zdeněk uvažuje o zařazení zahraniční lokality z českého pohraničí, nedaleko hranic se jak v Polsku, tak třeba na Slovensku nachází zajímavé dráhy, které by seriál mohly velmi zajímavě obohatit. Diskutovala se i cena startovného, zdražit nebo zachovat stávající výši. Co třeba zdražit a třeba pro omladinu zavést zvýhodněnou cenu? Co si o tom myslíš? 1200 korun za závod, navíc s dvoudenní permanentkou je dle mého názoru skoro zadarmo a úplně to nereflektuje nárůst cen nákladů v poslední době.

 

Matador kraloval

Do Liberce vážilo cestu 125 závodníků. Na této účasti se nepochybně podepsala i termínová kolize s Enduro sérii, která jela svůj poslední závod na šumavském Špičáku. Na start se nepostavili hvězdy českého z vjezdu Tonda Král, Sehny nebo třeba Koulecz, kteří doléčují zranění. V sobotním tréninku byl na trati vidět i Tomáš Slavík, který se o závodech dozvěděl až v sobotu ráno... tvl, v okolí Jablonce posledních 14 dnů nefungoval internet? Jelikož ale Datel ještě není stoprocentně fit po prodělaném covidu, tak raději závod vynechal. 
Tentokrát dal přednost sjezdu před endurem Matěj Charvát a rovnou se tak postavil do pozice největšího favorita. V tréninku bylo vidět, že Matěj umí své zkušenosti prodat a jeho klidná a doslova profesorská jízda říkala, že porazit ho na této trati bude pro soupeře velmi obtížné. To se potvrdilo i v nedělním závodě kdy s přehledem vyhrává obě závodní jízdy a zaslouženě si odváží vítězství.

 

Nejlepší závod sezóny?!

Osobně jsem od liberecké trati vůbec nic neočekával. Její parametry nejsou nijak zásadní a dříve se mi tam moc nelíbilo. Letošní ročník a letošní dráha byla však úplně něco jiného. Za mě osobně to byl nejlepší závod sezóny. A to i přesto, že jsem s dráhou a kolem během závodního víkendu úplně souznění nenašel.
Uvidíme s čím se vytáhnout pořadatelé v Koutech za 14 dnů.

Výsledky Czech Downhill Top On Trail Cup Liberec-Ještěd

Trick tip na závěr

A na závěr připojím jeden tip pro každého, koho při sjezdu bolí ruce. Základ úspěchu je totiž koňská mast! Před jízdou ji namažeš na předloktí a první místo je doma. To platí minimálně v kategorii Masters 45+, že Smety?

Foto: Aleš Kocner

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí