reklama

Test: chrániče kolen Skinny a zad Armour Lite od Bluegrass

Autor: Tcq, kategorie: Test, vydáno: 23.3.2021

Safety first, bezpečnost především, ale jak zkloubit horké parné počasí s ochranou kolen a zad při zachování jisté míry ochrany? Přesně takové požadavky měl Petr při hledání kolenních chráničů a páteřáku. Řešení ale jsou. Pan Tuček sáhl po výrobcích Bluegrass Skinny a Armour Lite, zde jsou jeho zkušenosti.

Chrániče kolen Bluegrass Skinny

První dojem... Lehoučké, překvapivě solidní ochrana na první pohled. Ano, není to plast, ale to u lehkých chráničů není ani očekáváno. Podle fotek sem měl obavu, že se jedná o vyloženě kosmetickou ochranu. V rukou se však pochybnosti vytratily.

Po nasazení (velikost M), bohužel nedoléhají úplně přesně v horní části nad kolenem. Při výběru velikosti jsem byl na hraně mezi S a M, ale i když mám hubené nohy, tak přeci jen 90 kg vs. 193 cm, mě tak nějak mentálně poslalo do eMka. Vzhledem k chybějící možnosti utažení je výběr velikosti zcela zásadní. Buď sedí nebo nesedí, žádná možnost dotažení zde není. Pozici na noze pomáhá fixovat jen pružná nohavička a silikonové pásky. Ať jsi skinny nebo fat nebo dokonce skinny fat, tak na výběru velikosti jednoznačně záleží.

Ježdění

Ne zcela vhodná volba velikosti se během první jízdy bohužel potvrzuje. Nahoře jsou chrániče asi trochu širší než by měly být, ale nesjíždí, jen to trochu "blembá". První ježdění je v poměrném chladu, takže nebýt toho blembání, tak o chráničích jako takových člověk opravdu neví. Podobně dopadla i situace během dalších projížděk nahoru/dolů, o chráničích sem prakticky nevěděl, i při vyšších teplotách není potřeba je stahovat na kolena a dokonce ani při řízení v autě mi nijak nezavazeli.
To, proč se chrániče vozí je jízda dolů. Takže, že o nich při jízdě nevíte je dobré, leč ne úplně podstatné. Nejsem úplnej znalec materiálů, tloušťka chránící vrstvy je cca 1 cm - nečekejte chytou pěnu, která by při nárazu "ztuhla". Nicméně testovacích pádu bylo okolo tuctu a chrániče zafungovaly nad očekávání, ve výborném světle se ukázalo i částečné zakrytí holeně. Pouze při jednom pádu se chránič na noze trochu posunul, což bych přisuzoval ne úplně sedící velikosti, jinak se vše obešlo bez naraženin a oděrek, na rozdíl od neochráničovaného zbytku. V tomto směru pozitivně překonaly očekávání. Chrániče se dají rovněž jednoduše vyprat.

Pro koho

V podstatě pro každého, kdo jezdí technické traily, případně navštěvuje různá trail centra a během vyjížďky musí i šlapat a nechtějí se mu tahat hardcore chrániče. Pro většinu trail hobby jezdců poskytují dostatečnou ochranu i pohodlí. Nebál bych se si je nasadit i pro většinu závodu Enduroserie hobby kategorie, na černé sjezdové lajny to pak už úplně není, ale to není ani cílová skupina. Pád v nějaké větší rychlosti přímo na kámen sem "bohužel" neotestoval, tady by materiál zřejmě chyběl.
Jako nejdůležitější bych viděl výběr velikosti. Výrobce uvádí rozměry pod a nad kolenem, nicméně pokud máte kostnaté koleno a jste na hraně možná bych doporučil jít o velikost níže. Při stejných obvodových mírách je rozdíl patrný. Partnerka má stejný obvod nohou jako já, ale tvar nohy jiný, ženský, ne tolik "kostnatý" a jí seděly chrániče dokonale. Může se zdát, že za cenu 1350 Kč dostanete pouze pár gramů materiálu (konkrétně 100 gramů jeden chránič), v podstatě takové nic, ale účel plní dokonale, tedy nepřehřívat se a chránit.

Infobox

Chrániče kolen Bluegrass Skinny
Cena: 1.350 Kč
Dodává: Zookee



Chránič zad Bluegrass Armour Lite

Očekávání... Každý to zná velké vedro, jedete do kopce, batoh s páteřákem a potíte se jako prase. Možnost jet na vyjížďku bez batohu kde přitom víte, že budou místa, kde se by se dalo potencionálně blbě spadnout a tak chce mít ochranu zad. Možnost se nabízí mít čistě jen pateřák, do testu jsem dostal Bluegrass Armour Lite.

První dojem

Velmi lehoučké, ale i poměrně tuhé. Po nasazení největší velikosti XL, mi při 193 cm bohužel leze pupek ven. Až na tento kosmetický nedostatek, mi páteřák sedí dobře. Pokud řešíš ohoz večer do baru, tak ve stylovém bolerku Bluegrass Armour Lite si v Modré ústřici rozhodně ostudu netrneš.

Vodní vak lze

Na první vyjížďky jezdím s dresem přes chránič a zkouším využít i zavěšení pro vak s vodou. Očekával sem, že to nebude fungovat, ale je to poměrně funkční a neobtěžující. Limit poutka se nachází cca na 1 litru vody, při větším množství se už suchý zip držící vak jevil nepřesvědčivě. Pokud máte standardní vak, tak i délka hadičky bude větší, než by zde bylo třeba. Ale při variantě pod dresem to až tolik nevadí. Ideální by bylo zřejmě koupit litrovku v Decathlonu a hadičku zkrátit.

Kapsy skoro nevyužiješ

Zadní krajní kapsy bez zipu jsou použitelné pouze pro věci, co tam přesně sedí, nebo spíš jsou trošku vetší, jinak to při jízdě z kopce a prudším brždění či pádu všechno letí ven. Reálně je tak použitelná pouze kapsička se zipem.

Chrání a zároveň větrá

Hlavní motivací kromě ochrany páteře je určitý potící se komfort zmíněný v úvodu. V tomto ohledu je situace oproti běžnému batohu výrazně lepší, člověk se sice potí, ale ve srovnání s batohem je výrazně více snesitelné. Pro test sem jel i ve verzi pupek ven, tedy bez dresu přes chránič. Kámoš s batohem vypadá výrazně více zmátořeně, protože celkový komfort odvětrání je opravdu výrazně vyšší.
Co se týče ochrany zad, tak pády opět byly. Ve verzi bez dresu se člověk poměrně odře na ramenou, nicméně záda byly v pohodě a páteřák dobře držel, nedošlo ani k protržení síťoviny. Nebyly to pády v extra velké rychlosti, nicméně mentální pocit přítomnosti páteřáku je dobrej. Na otestováni sebevražedných pádů jsem nenašel odvahu, tady nám nezbývá než věřit normám (EN 1621-2 Level 1 certified). Stejně jako u kolenních chráničů chytrou pěnu nehledej, tři vrstvy EVA pěny však splní normu stejně jako chytré pěny nejroztodivnějších názvů.
Co se týče údržby, ochrannou část lze snadno vyndat a samotná síťovina se dá jednoduše vyprat.

Pro koho

Stejně jako u Lite chráničů asi téměř pro kohokoliv, do bike parku na lano bych si vzal větší brnění, ale i tak je dobře použitelný, jak pro enduro závody, tak pro jakékoliv ježdění. Cena 3590 Kč je vyšší, na druhou stranu páteřák není tak spotřební věc jako kolena a funkční může být, s nějakou lehkou údržbou, v řádech 5 let plus. Komfort při jízdě zvláště v teplém počasí je fakt značný.

Infobox

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí