Test: kolenní chrániče TSG Scout A - skvělé na šlapání

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 9.5.2022

Výrobců chráničů je na trhu neskutečná řada. Jednou z nich je i TSG. S touto značkou jsem se letos fyzicky setkal poprvé a hned jsem dostal na vyzkoušení tři různé druhy kolenních chráničů. Trojici, která reprezentuje průřez poměrně širokou nabídkou této značky. Jako první se podívám na model TSG Scout A.

TSG Scout A, na enduro i all mountain

Chrániče kolen TSG Scout A jsou typickými all mountain-enduro chrániči. V konstrukci kombinují jak chytrou pěnu, tak kvalitní stahování s dobře odvětranou zadní části. Prostě chrániče, které mají chránit, ale zároveň se v nich má dobře šlapat. Na enduro či all mountain se tak jeví jako ideální.

Pěna ACF uvnitř

Chytrá pěna, bez ní si chrániče těchto kategorii rozhodně nelze představit. TSG využívá pěnu s názvem ACF (Arti-Lage Foam), která funguje jako všechny obdobné pěny. V běžném stavu je pružná a ohebná při nárazu, absorpcí nárazu v ní dojde k přeskupení částic, pěna ztvrdne a energie nárazu se promění na teplo. Následně se zpět vrátí do svého původního výchozího stavu. 

Nehýbou se ani nepadají

TSG pěnu tvaruje do tvaru skořápky od ořechu, takže koleno chrání ze všech stran. Lépe řečeno, přední část kolena chrání velmi dobře. Boční strany kolene rozhodně nejsou kryty tak důkladně jako u jiných chráničů.
Díky svému tvaru chrániče velmi dobře sedí na noze a nijak se za jízdy nepohybují, nesklouzávají, ani nevyjíždí. Na vnitřní straně horní části nohavičky nechybí ani tradiční silikonový pásek. TSG myslelo na vše.

      

Dva pásky a neopren

Pěnu překrytou odolnou Cordurou, látkou, kterou jen tak neroztrhneš, výrobce přišil na základní neoprénový materiál. Chrániče jsem používal relativně dlouho a na přední části je zřetelně vidět drobné poškození neoprenu. Docházelo k němu především v místech, kde dochází k ohybu látky a také v místě kontaktu neoprenu se suchým zipem stahovacího pásku. Aby se toto nedělo, je třeba si dávat pozor na přesné spojení sucháčů. Já si asi úplně pozor nedával. 

Zadní stranu chrániče tvoří perforovaná látka a díky ní chrániče velmi dobře větrají, minimálně tato zadní strana. I zde se však projevilo vytahávání nitek ze síťoviny, i zde za to můžou suché zipy.

K zajištění chráničů na noze slouží dvojice stahovacích pásků, ty obepínají nohu po celém obvodu nad i pod kolenem. Délka pásků by ale z mého pohledu mohla být o fous delší. Jejich stažení tak, aby jedna část suchého zipu seděla přesně na druhé bylo až nepříjemné. Možná mám ale jen příliš silné nohy.

Na šlapání boží

V čem chrániče tu Scout A vynikají? Především tím, jak sedí na noze. Jsou strašně pohodlné. Při optimálním stažení stahovacích pásků o nich v podstatě nevíš. 
Ano, jejich ochranná funkce je spíše průměrná. Když jsem se rozhodoval jaké chrániče si vzít s sebou na shuttle trip do italského Sanrema, které je hodně kamenité, tak jsem raději sáhl po chráničích Chromag Rift, které mají mnohem lepší ochranu boční strany kolena. Avšak pokud bych jel jinam, tam kde budu na kolech více šlapat do kopce, neváhal bych ani minutu. Navíc jsou u českého dovozce firmy BP Lumen za dost přívětivou cenu necelých 1700 korun!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel romcko (romcko (a) seznam.cz) 9.5.2022 - 7:18

    napodobenina ixs hack,které mám...a stejné problémy se suchým zipem

  • anonymní uživatel McKvak 9.5.2022 - 9:28

    a jaké že probémy máš s těmi zipy? mám je taky a docelá jsou fajn.

    • anonymní uživatel romcko (romcko (a) seznam.cz) 9.5.2022 - 16:07

      jsou fajn a ještě si je koupím ale po dvou letech tohle :)foto ke komentáři

  • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 9.5.2022 - 14:23

    Týhle vypadají lip než ty ixs...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí