Report: O velkolepé zahájení WBS 2022 v Mostkovicích se postaralo 191 závodníků

Autor: WBS media, kategorie: Report, vydáno: 29.3.2022

V Mostkovicích nás přivítali všichni bajkoví bohové ve velkém stylu: březnové azuro vyhnalo zimu pekelně daleko, centrály rozmrzly, holky začaly pomalu odhazovat přebytečné oblečení, stejně tak jako další prudy - dezinfekce, odstupy, formuláře, roušky zakrývající úsměvy - svoboda, pohoda, normál...

Post ředitele závodu si poprvé zkusil Ála Novotný, který hrdě doplnil hlavního guru prostějovské cyklistiky Romana Hájka. Spolu se zbytkem bandy okolo Hanáckých stezek tak zaslouží velké díky za perfektně připravené tratě, které se od loňska vyjezdily, ztvrdly, zrychlily - svištělo to tak zase o něco víc než na loňské premiéře.

Obecně pak byla atmosféra neuvěřitelná - vytuněný bufet, útulná Bike školka, exkluzivní fotoslužby od borců z rallyservis.cz, kteří ti vytvoří na přání osobní fotoreport (čekuj víc info). A neskutečně šílený komentátor Peca Mach-3 Turbo se postaral o to, aby to v jezdcích i divácích celý den vřelo! Klobouček a díky všem!

A teď k samotným eRZetám a riderům. Jako první se na trať vydala kategorie Paradownhill, kde borci na svých quadech (resp. trojkolce v případě Majka Kosíka) předvádí na každém závodě větší a větší peklo - to nepopíšeš, to musíš vidět! Michal Kosík svůj Transcamion dovezl do cíle nejrychleji, čemuž výrazně pomohl i vyřešený přední náhon jeho stroje. Honza Malec a Jirka Kudrna se mohli spoléhat jen na gravitaci a střihli si tak týmový minisouboj, který nakonec těsně ovládl Honza...součet časů přes 7 a půl minuty, rozdíl mezi borcema 4,7 vteřiny - posuď sám.

Po quadařích se na trať postupně pustilo 12 neohrožených slečen a dam. Budoucnost české bajkové scény potěšila Sabina Košárková, která druhou Káju Kadlecovou z Lešné zařízla o téměř půl minuty! Trojku pak brala klobucká Betty Fučková.

 

Střelců se na start postavilo 25. TOP 5 si drželi kluci, kteří jedou v S15 poslední rok, a tak se perou o každou desetinu a každý bod. Na třetím místě tentokrát dojel Staňa Mlčák, který nestačil na Petra Škrobánka, další úspěch šel za X-ride týmem pro nejrychlejšího Štěpána Hurtu. Nejmladšího borce Huga Helise doplnil ve stejném ročníku (!2014!) narozený bikrosák z Vyškova Jirka Luska, který si nejdřív proletěl překážky v Bike školce, a pak to šel sázet i na trať pro velký.

 

V juniorech zaletěl úplně nejrychleji Matěj Bernát, o vteřinu před Vojtou Hodulákem a Davidem Miklem. Hardtaily ovládl letící Cocaine rider Adam Nor o menší parník před mladým talentem Dominikem Navrátilem a třetím Tomem Hrabcem. Ustálené trio Kikin-Sáček-Hrabec se tak může těšit na dravou konkurenci v soubojích o celkové pořadí v této kategorii.

Chlapi vyzrálejšího věku to tam také sázeli ve velkém, a po delší době se v celkovém pořadí objevil nejrychlejší Gentleman před nejrychlejším Junckem. Nejrychlejší senický jezdec Pavel Valuš nadělil druhému Bartoszukovi 2 vteřiny, o další 4 sekundy pak zaostal třetí Martin Sehnal. V legendách pak panoval se skvělými časy Marek Černý, stálými účastníky WBS Víťou Malým a třetím Leo Máchou.

Eliťáci tentokrát nenechali nikoho z jiných kategorií pocítit vůni TOP10 v absolutním pořadí, a celý den tak diktovali nejrychlejší časy. Úřadující šampión Tomáš Huňa trochu ztrácel na nejlepší trojici a navíc se nevyhnul větší chybě, čímž dal své konkurenci šanci mu bodově poodskočit hned na začátku sezony. Toho nejlépe využil Petr Maloch Malý a dojel si pro absolutní vítězství. Na druhém místě doletěl Petr Janeček, a na třetí místo to zatáhnul Dave Herclík díky vyhrané RZ3. Good job borci!

 

A toš takový byl první letošní díl WBS - slunečný, rychlý, vyjarněný. Pár jezdců nám odstoupilo během závodu, jednoho závodníka jsme přeci jen poslali na kontrolní vyšetření do krankenhausu, ale naštěstí se žádné vážnější zranění nepotvrdilo, a celkem dost nových jezdců se musí naučit, jak neulít start, jaké chrániče si nasadit, a jaké tempo zvolit, aby člověk zajel 4 vyrovnané jízdy - v rally stylu a na součet časů... to ale všichni vychytají - snad už do 16.4. na Bikecore WBS Otrokovice!!!

Bajku zdar.

Foto: archiv WBS a rallyservis.cz

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí