Test: biologicky odbouratelné mazání a odmašťovadlo od Peatyho

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 22.9.2022

Biologicky rozložitelné mazání na řetěz není žádnou novinkou, podobných výrobků je na trhu již dlouho poměrně velká spousta. Co se týče biologicky odbouratelných odmašťovadel, tak těch méně. Produkty Peatys míří na ekologii a tak není s podivem, že mají v nabídce obojí. Vyzkoušel jsem LinkLube All Weather Chain Lube a Foaming Drivetrain Degreaser a zde je moje zkušenost.

Umývání řetězu pro lenochy

Jestli okolo kol existuje činnost, kterou opravdu nemám rád tak je to mytí. A ještě víc nenávidím umývání řetězu. Abych vytáhl myčku na řetěz, to musí být opravdu sváteční chvíle. Za dobu co jezdím jsem vyzkoušel snad všechny, které jsou na trhu a řeknu vám opruz je to vždycky. Steve Peat to má zřejmě stejně. Značka Peatys proto přišla s Peatys Foaming Drivetrain Degreaser, prostředkem na čištění řetězu, který stačí jen nastříkat, opláchnout a hotovo. Jako fakt takto jednoduché?

 

Nastříkat, zatočit, vymýt

Jeho použití je snadné stejně jako všechny výrobky této značky, stačí rozprašovačem nastříkat kapalinu na řetěz, zatočit a hotovo. V podstatě. Na řetězu se vytvoří aktivní pěna, která rozloží nečistoty a ty lze pak snadno proudem vody spláchnout. Tolik tvrdí marketingové sdělení. Jaká bude ale praxe? Nahradí Foaming Drivetrain Degreaser pračku na řetěz, kterou bytostně nesnáším?

Z jedné vody načisto

První mytí a já jdu přesně podle návodu, nastříkám odmašťovač, párkrát zatočím klikama dozadu a čekám. Resp nečekám, dává mi smysl umýt si s řetězem i celé kolo, nastříkal zbytek kola umývačem Peatys Foam Loam a teprve teď čekal.

Degreaser na řetězu, kazetě i převodníku okamžitě vytváří pěnu, které reaguje s nečistotami. Během krátké chvíle se původně bílá pěna mění svoji barvu na šedou. Během cca tří minut pěna mizí a přeměňuje se na kapalinu, která odkapává a s sebou bere i nečistoty. Pak již stačilo jen opláchnout pohon vodou a máme hotovo. Stačí setřít zbylou vodu a jde se na vizuální kontrolu.  Tento způsob kdy myješ řetěz i celé kolo dohromady šetří čas a fakt během pár minut řekl bych dvě tři stačilo celé kolo opláchnout.

A Výsledek? Nene, tohle není možný. Opravdu, dost dobře čistý řetěz během několika minut a v podstatě bez práce. Doslova z jedné vody načisto! Kolo i řetěz jak ze škatulky.

Zdá se to jako neuvěřitelné, ale napadá mě, za tak krátkou dobu se přece čistidlo nemohlo dostat do vnitřních prostorů. Jasně, řetěz je čistý jen na povrchu. Takže to je fakt marketingový trik? Pokud Foaming Drivetrain Degreaser použiješ s mazáním jiných výrobců, tak ano, ale pokud sáhneš po Peaty mazadlech, tak dohromady budou fungovat tak, že budou čisté i prostory uvnitř článků. 

Mazání - nejdřív špiní a pak nešpiní

Univerzální mazání LinkLube All Weather Chain Lube je ale jiná písnička. S tím mám zkušenost delší dobu a můžu na něj pět pouze pozitiva. Funguje za jakéhokoliv počasí, za sucha i za mokra s výdrží velmi dobrou. Při správné aplikaci se na něj nezachytává příliš mnoho prachu a řetěz také nešpiní. Teda nejdřív špiní a pak nešpiní. O tom později.

Velkorysé kapátko

Stejně jako u všech mazání i All Weather Chain Lube je správná aplikace maziva zásadní. To znamená, že je třeba dát maziva tak akorát, ani ne málo ani ne moc. Což je trochu složitější, jelikož dávkovač je hodně velkorysý a na množství příliš nehledí. Je třeba si šroubovací uzávěr trochu přitáhnout a omezit průtok tak, aby jsi mohl na každý článek dát jednu kapku. Pokud na řetěz nedáš množství větší než malé, tak je velmi obtížné jej z řetězu po aplikaci hadrem setřít.

 

Řetěz špiní, ale jen chvíli

A i když kvalitně utřeš, tak řetěz stále špiní. Ale ne dlouho. Mazání v sobě kombinuje olej i vosk a má tendence vytěsňovat nečistoty z okem neviditelných míst. Takže prvních několik aplikací řetěz špiní, ale lze zaznamenat snižující se tendenci. Zhruba po třetí čtvrté aplikaci je již řetěz čistý a po dotyku nemáš černé prsty od šmíru. Soudím, že pokud namažeš Link Lube na dokonale vyčištěný řetěz špinit nebude hned ze startu.

Hodnotit výdrž maziva je obtížné, hodně záleží na podmínkách ve kterých jezdíš. Link Lube používám delší dobu na svém enduru a výdrž ve všech druzích podmínek je více než dobrá. Nadstandardní, nebojím se tvrdit.

Bio kombo, které funguje

Pokud pojedeš pouze v tomto mazadle, bude ti čistící schopnost bio Foaming Drivetrain Degreaser na umytí řetězu v pohodě stačit i jen s aplikací rozprašovačem. Myčku na řetěz potřebovat nebudeš, protože uvnitř bude řetěz "umytý" mazáním. Takže se dá říct, že pokud tyto dva prostředky používáš dohromady fungují skvěle, samostatně minimálně u odmašťovadla je to slabší. Jo a na co nesmím zapomenout, oba výrobky nepáchnou, ba naopak voní. Malý, ale příjemný detail.

Kombinace mytí řetězu za pomocí Foaming Drivetrain Degreaser a mazání LinkLube All Weather Chain Lube používám celou sezónu na všech kolech, za sucha, za mokra, v prachu i blátě a po funkční stránce nemám co vytknout. V podstatě jediný nedostatek je aplikátor maziva, který má příliš velký průtok při plném otevření a je třeba průtok ladit.  

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel SaintJV (xxpokusxx (a) seznam.cz) 26.9.2022 - 9:36

    Takze chapuli dobre, pokud nepouzijes mazani od Peaty tak musis pouzit pracku na retez?
    Bylo by fajn to testnout i timhle zpusobem, spousta z nas pouziva vosky a tam by me zajimalo jak to funguje s tim.
    Psat ze ty dve veci funguji pouze spolu smrdi vic marketingovou reklamou, nez by se na tvuj nezavisly portal sluselo...

    Nehanim pouze konstatuji

    • profilová fotka Keli 26.9.2022 000 10:40

      Moc nechápu proč by to mělo být reklamou, vždyť na závěr píšu, že odmašťovadlo samostatně (na jiný než toto Peatys mazání) je slabší. Umyje, ale rozhodně to není stejně snadné jako s Peatys.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí