Test: pláště Continental Kryptotal - grip, který doslova vidíš - aktualizováno

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 5.4.2023

Původní vydání: 11.7.2022
Aktualizace: 4.4.2023

Není tomu tak dávno co německý Continental představil svojí novou řadu plášťů pro gravity disciplíny. Pod občas docela složitě vyslovitelnými názvy se skrývají zajímavé pláště pro různé druhy terénů. Já do testu dostal dost univerzální přední a zadní plášť s názvem Kryptotal. Jaký je? 

Sjezdový Kryptotal

Continental nabízí pláště v různých provedeních a směsích, já dostal verzi Downhill SuperSoft Compound. Rozklíčovat název je poměrně snadné, první slovo určuje použití a tím i zesílení bočnic, druhé slovo určuje tvrdost či měkkost směsi. Logicky pak vyplývá, že Downhill SuperSoft Compound je to nejodolnější a zároveň to měkčí co od Continentalu můžeš dostat. Dostupné jsou dva průměry, 29 a 27,5" a šířka 2,4".

 

Balení jednoznačně efektní

První věc, která tě určitě překvapí je způsob balení plášťů. Sada Kryptotalů obsahující přední a zadní plášť je zabalená do dost netradičního šestihranného hranolu. Balení v sobě obsahuje dva pláště, to jsou dva menší samostatné šestihranné hranoly. Prostor mezi nimi vyplňuje bezdušový tmel. Ekologie sice trpí, množství použitého papíru je neskutečné, ale mně se to líbí.

Inspiraci vidím v ...

A co se mi líbí dál? Tvar, resp průřez, pláště jsou relativně hranaté. To znamená, že se budou zařezávat v šikminách. Šikminy miluji. Hranaté pláště miluji. A nebojím se to přiznat, i Kryptotal miluji.
Nemohu si pomoci, ale oba pláště mi hrozně připomínají pryže od Maxxisu. Jaké? Přední Assegai a zadní Minion DHR 2. Jestli je Continental inspiroval nebo ne neřeším. Zmíněné pláště jsou skvělé, za mne nejlepší v nabídce Maxxisu a inspirovat se nejlepším modelem konkurence není zcela mimo mísu. Vymýšlet za každou cenu nějakou zásadní modernu může být spíš kontraproduktivní.

Tři krát dva a dva krát dva

Přední Kryptotal střídá na svém běhounu 3 a 2 figury, které doplňují výrazné boční výstupky. Zadní pak střídá 2 a 2 figury. Na jednotlivých výstupcích nechybí zářezy, na předním se směrové s brzdnými střídají ob tři figury a na zadním pak ob dvě. Boční výstupky mají masivní základnu a i při maximálním náklonu pláště nemají tendence se deformovat a uhýbat, ba naopak zařezávají se do podkladu.
Konstrukce pláště je složena ze šesti vrstev podkladové tkaniny na běhounu se čtveřicí na bocích. Ty podporuje i zesílení patek, takže o dostatek podpory pláště a ochranu proti průrazům nemusíte mít obavy. Ač obvykle vozím i sjezdové pláště s insertem, tak u Kryptotalu jsem v zesílení bočnic měl takovou důvěru, že jsem inserty nepoužil. A poslední info, patky jsou aramidové, takže ano, i DH verze je skládací.

Plášť kromě zesílení boku obsahuje taky protiprůřezovou povrchovou úpravu, kterou tvoří drobné linky, které hodně připomínají vrstevnice na mapě. Ochranná funkce je nepopiratelná, ale nevýhodou je, že se v nich drží nečistoty a bláto a je nesnadné jej umýt úplně dočista.

Rozdíl je ve směsi

Nicméně hlavní rozdíl oproti zmíněným plášťům Maxxis je směs. Maxxis se ani v nejlepší nejměkčí variantě MaxxGrip směsi použité na pláštích Continental Kryptotal vyrovnat nedokáží. Je to znát především na útlumu, kolik toho plášť dokáže absorbovat. Štupliky jsou dost měkké a hlavně se po zmáčknutí do svého původního tvaru vrací znatelně pomalu. Asi by se dalo říct, že grip je doslova vidět.
Daň za měkkou směs je o trochu vyšší opotřebení a hlavně znatelně horší odvalování. Sjezdovou verzi bych ti doporučil výhradně na sjezd a nebo závodní enduro, protože do kopce se kola opravdu točit příliš nechtějí. Nicméně máš možnost si vzít i trochu tvrdší verzi, o bambilionu kombinací jsem již mluvil.

Kryptotal, univerzál největší

Oba pláště jsou velmi univerzální, od tvrdého terénu přes sypký podklad až po hrabanku. Kromě absolutního mokra v podstatě nemají žádnou slabinu a drží na čemkoliv. Ale i v hodně velkém marastu si stojí obstojně, především kvůli pěknému čištění. Jestli hledáš jeden pár na všechno, tak kombinace předního a zadního Kryptotalu je za mě velmi dobrá volba.

Oba pláště jsou velmi dobře čitelné a mají očekávatelné chování, není to tak, že by ti při náklonu nečekaně ustřelil. V případě přední verze máš možnost v podstatě nekonečného naklopení, přechod do náklonu je snadný a v maximálním náklonu plášť se neskutečně "zařezává" do podkladu. S trochou nadsázky, s Kryptotalem není žádná šikmina dost šikmá a odklon dost odkloněný.

I brzdné schopnosti jsou nadstandardní, především u zadního pláště je to výrazně patrné. Vliv má samozřejmě použitá směs, který je velmi lepivá k podkladu a díky ní, brzdné schopnosti pláště i po stržení brzdných hranek neklesají nijak výrazně.

Životnost

Co se týče životnosti, tak můžu nabídnout přímé srovnání s Maxxis High Roller Minion DHR 2. Byli jsme s kamarády na tři dny ve Francii na kolech, shuttle na kopec, pak dolů a tak stále dokola. Kamarád, velmi podobná hmotnost, podobný jízdní styl a na zadním kole DHR2. Na konci tripu neslo jeho DHR2 výrazně méně šrámů, ale vezl zase tvrdší směs MaxxTerra. Jak dopadl Kryptotal se můžeš podívat na fotkách.
I přesto, že se jedná o jednosměsový plášť, konstrukci štuplíku tvoří pouze jedna směs gumy, tak se žádný z výstupků neutrhl. Na pár místech jsou vidět drobná natrhnutí u základny výstupku, ale věřím, že plášť bude ještě chvíli jezditelný.

Přijde ti opotřebování veliké? Já jsem s ním naprosto v pohodě. Sjezdové pláště v nejměkčí možné směsi s nekonečným gripem ježděné na ostrých kamenných drahách s velkým převýšením nevydrží věčně. Pokud preferuješ větší výdrž, sáhni po tvrdší směsi, já preferuji grip.

  

Životnost - aktualizace

Jednou ze zásadních otázek, kterou si běžný uživatel pokládá u plášťů je životnost. Kolik mi plášť za nemalou částku vydrží? U některých plášťů se dá životnost označit doslova jako jepičí, obvykle to platí u variant s nejměkčí směsí. Oba testované pláště Continental jsou právě s takovou směsí. Platí to i u nich? Jak dlouho vydrží v reálném provozu?

Zde je moje zkušenost. Pláště jsem vozil na kole, které primárně používám jen při ježdění s vývozy nebo lanovkou, prostě zadarmo nahoru na kopec a pak palba na kole dolů. Konkrétně tyto gumy mají za sebou mimo pár ježdění okolo komína také 15 dnů dost náročného ježdění v zahraničí. Třetinu v Alsasku ve Francii se smíšeným povrchem, třetinu v hodně kamenitém Sanremu a třetinu ve Finale Ligure. Jízdy na kole si běžně nezaznamenávám, ale zahraniční tripy změřené mám. Pláště mají nasjezdováno lehce přes 500 kilometrů a cca 45 tisíc výškových metrů naklesáno. Jejich stav můžete posoudit sami. Za mne výdrž hodnotím jako skvělý výsledek. Uvažte, že jde o gumy v extra měkké směsi. Zadní plášť je už sice lehce na hranici životnosti, ale přední guma bude sloužit ještě dlouho.

Bezdušový tmel mne nepřesvědčil

Oba pláště jsou samozřejmě určeny pro bezdušové použití. Lze je mít i na duších, ale proč. Já jedu již dlouho v bezdušácích a ocenil jsem, že Continental do sady plášťů přidal i bezdušový tmel. Nahodit pláště šlo snadno, v pohodě i jen za pomoci klasické dílenské pumpy. Nicméně životnost tmelu mne dost zklamala, během 14 dnů z pláště v podstatě vymizel, respektive vymizela jeho tekutá forma. Naopak množství různých shluků, ježků bylo překvapivé. Mlíko bylo zadarmo k plášťům, takže za tuhle cenu ok, ale samostatně bych si jej asi nezvolil. 

Není co vytknout

Kdysi jsem měl možnost vyzkoušet pláště Continental, dal jsem na nich jeden závod francouzského enduro poháru v Samoens a poté jsem prohlásil, že Continentály mi už nikdy nesmí přijít na kolo. Sice se říká, že člověk nevstoupí dvakrát do téže řeky, ale já to přesto udělal. A upřímně říkám, že tyhle Contíky na kole chci. Na všech kolech! 

Ve všech chvílích jsem v nich měl absolutní důvěru a těžko hledám, co bych jim mohl vytknout. Vlastně není co. Upřímně říkám, že jsou to nejlepší pláště, které jsem za poslední dobu měl možnost jezdit. Můj nový etalon se kterým budu nyní všechny další pláště srovnávat.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Luboš 11.7.2022 - 8:50

    Supersoft je fakt lepivá, mám kombinaci Argotal DH super soft a Kryptotal DH soft. Soft má celkem slušnou odolnost proti opotřebení bych řekl. Kryptotal DH super soft čeká v pořadí až dojedu Assegaie

  • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 11.7.2022 - 18:43

    To jsou ty jak testovala Znojemská raketa v taliansku než si roz*rdal pazouru?

  • anonymní uživatel Boris 12.7.2022 - 7:33

    V sekci "Životnost" píšeš nejprve srovnání s High Rollerem 2, akorát pak nezmíníš výsledek srovnání. Pak ale zmíníš DHF 2 ale přiložené fotky podtím jsou Minion DHR 2 :-) Takže asi tuším ,že od začátku jsi myslel Minion DHR.

    • profilová fotka Keli 12.7.2022 000 8:55

      Díky za upozornění, je to přesně jak píšeš. Srovnání jsem sice jen lehce zmínil v textu ...na konci tripu, neslo jeho DHR2 výrazně méně šrámů..., ale je výrazně vidět na fotkách pod odstavcem.

  • anonymní uživatel Kule 12.7.2022 - 11:21

    to skoro vypada, ze sou to idealni zavodni plaste pro sponzorovane jezdce...das jizdu a mechos ti je vymeni za nove... jinak si nedovedu predstavit, ze bych tohle zivil z vlastni kapsy...

    • anonymní uživatel Luboš 12.7.2022 - 19:14

      Tak oni se dají mimo ČR koupit levněji než Maxxis DD ;-)

      • anonymní uživatel Kule 13.7.2022 - 11:23

        porad me chybi ten mechos co to bude po kazde jizde prezouvat zadarmo..

        • anonymní uživatel Luboš 14.7.2022 - 9:12

          Tak za mě je zbytečný dávat na zadní kolo super soft směs a pak to je v pohodě.

    • profilová fotka honzasiska 16.8.2022 - 9:37

      ty pláště jezdíme tuhle sezonu od začátku a vydrží prakticky jednou tolik, co ekvivalent od maxxisu (DH casing s 3C max gripp vs DH spec se supersoft směsí u continentalu), není problém odjezdit na nich 20 dní bikeparku. Ne jen za mě je to to nejlepší, co sem za dlouhou dobu měl na kole obuto, skvělý grip a i na měkké směsi super výdrž. Když k tomu přičtu výhodu naprosto nepoměrné hodnoty TPI a z ní vycházející odolnosti proti defektům, tak si fakt rád připlatím i kdyby jednou tolik (což tak ale není, protože ty pláště v DE šly nakoupit kolem 50-60e/kus, což není zas tak jinde proti maxxisům). Za mě fakt nejlepší gumy, který sem kdy na kole měl.

  • anonymní uživatel Roman 5.4.2023 - 7:38

    Já teď 5 měsíců vozil na předku argotal super soft DH. A nemůžu si pomoct, ale maxxgrip směs je pořád někde jinde. Naopak mi přišlo, že argotal jede líp jak assegai Grip DD. Rozhodně dobrý plášť, ale maxxis je maxxis, obzvláště pokud bych porovnával DH verze. Protože DH u Conti je spíš blíže DD. Conti hodně těsná patka, plášťe krásné rovné a drží tlak. Směs v zimě tolik netvrdne, ale jak je teplo tak je super soft na úrovni maxxtera.

    • anonymní uživatel Roman 5.4.2023 - 7:42

      Jediné co mě štve, že jsem nestihl back to back otestovat Argotal vs shorty 2 .

    • anonymní uživatel Kule 5.4.2023 - 8:44

      Jen ze zajmu, jak si meril lepivost smesi plastu? Dik

      • anonymní uživatel Roman 5.4.2023 - 9:04

        Tak za prvé jak to drží na vyleštěných kořenech a pak jak jsou špunty měkké při pokojové teplotě. Maxxis je o hodně měkčí v maxxgrip. Po přehození na stejných trailech mi maxxtera nepřijde o nic horší než super soft. 100% do opravdu slizkého bych vzal maxxgrip a na zbytek super soft.

        • anonymní uživatel Luboš 5.4.2023 - 16:38

          Souhlasím, že Maxxgrip je je pocitově měkčí i s tím, že DH Continental je jak DD Maxxis. Taky vozím DH Argotal Super Soft a na mokru na ní nedám dopustit. Na zadním kole Kryptotal DH Soft má za sebou loňskou sezónu, letošní Finale Ligure a ještě poslouží, odolnost vůči opotřebení je perádní.

  • anonymní uživatel Roman 11.4.2023 - 21:26

    Teď jsem měl Argotal na ilegálech na Ještědu a šel dolu. Na rozmáchané špagetě pecka, ale na těch mokrých kořenech to prostě není úplný top. Už jsem nahodil Shorty 2 grip DD

    • anonymní uživatel Gabosh 12.4.2023 - 9:50

      Za mě pokud nejezdíš závody nejlepší kombo vepředu Maxxis Minion DHF 2,30" 3C Maxx Terra a vzadu Maxxis Aggressor 2,30" EXO. Jakože univerzální do bikeparku, traily, i právě cyklostezka, dirt. skoky..... Mokro sucho kluzko...drží dobře....teda pro takové "hobíky".....celoročně.

      • anonymní uživatel Roman 12.4.2023 - 11:45

        Exo v zadu nemůžu vozit do parku. I DD agressor/assegai jsem několikrát prorazil s cushcore.
        Minion je sice super, ale assegai je ve všem krom rychlosti odvalování lepší. Takže na předek EXO+, nebo DD maxxtera, nebo grip. A na zadek DHR2 DD, nebo EXO plus vložka k nám do Ráje.
        Do bikeparku mám druhé zaplety a tam vždy to nejměkčí na předek a nejodolnější na zadek. O tom že mě pak někdo zajede na EXO, se bavit nebudu;)

        • anonymní uživatel Gabosh 12.4.2023 - 12:26

          Je fakt, že i s vložkou ten Aggressor je náchylný na proražení...často ta patka upouští vzduch, ale mám 54 kg, tak to podrží ... Jen na Baronovi to prdlo...A právě přesně Assegai super, ale podél Vltavy po cyklo do centra s tím jet fakt nechceš.:) V Prahe je dost asfaltových přejezdů.... Takže chápu další záplety do bikeparku.

  • anonymní uživatel Tom (calgar (a) post.cz) 30.5.2023 - 0:08

    Jaké pláště bys použil na enduro ježdění? Taky Continentaly (v enduro variantě) nebo WTB Vigilante/Judge nebo Maxxis Assegai/DHR II?

    • profilová fotka Keli 30.5.2023 000 6:37

      Těžko radit, všechny varianty jsou dobré a dost vyrovnané. Záleží na jízdním stylu, místech, kde jezdíš atp. ale v podstatě ať sáhneš po čemkoliv z těchto tří, tak neuděláš chybu.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí