Mistrovství Evropy ve sjezdu: v elitě Sehnal 13., junior Kolečík 6., Masters vezou medaile

Autor: Milan Suchomel, kategorie: Report, vydáno: 27.6.2022

Uplynulý týden se konal ve slovinském Mariboru kontinentální šampionát ve sjezdu horských kol v kategoriích U15, U17, junioři, muži, ženy elita a kategorie masters. ME se zúčastnila i početná česká výprava s podporou ČSC.

Dopoledně mokro, odpoledne ideál

Šampionát se konal v bike parku Maribor Pohorje na velice populární trati Světového poháru se slavnou rock garden, která je každý rok částečně upravená. Zvláště vrchní část byla vzhledem k těžbě dřeva zásadně změněná. Během celého týdne si se závodníky pohrávalo počasí, kdy převážně v nočních hodinách skrápěl trať vytrvalý déšť a přes den vysoké teploty. Kategorie, které měli vyhrazené tréninky v dopoledních hodinách činil trať hodně kluzkou a rock garden sjízdný 50/50. Elitní kategorie, které měli tréninky odpoledne měli povrch téměř vždy ideální.
Česká výprava měla zajištěné zázemí 100 metrů od konce horní části lanovky, což se ve finále ukázalo jako velice dobrý počin vzhledem k tomu, že v prostoru cíle a depa panovalo přes den úmorné vedro.

Nadějná kvalifikace

V páteční kvalifikaci zajel nejlépe junior Ondřej Kolečík, který obsadil 3. místo se ztrátou 2,24 s na prvního Itala Davida Cappello. V elitní kategorii zajel nejlépe na 9. místě Stanislav Sehnal se ztrátou 4,48 s na vítězného Davida Trummera. Ostatní výsledky kvalifikace lze shlédnout zde.

Mužskou elitu opanovali Rakušané

V průběhu sobotního závodu panovalo po večerním pátečním dešti téměř ideální počasí a povrch tratě byl v 10.30 hodin, kdy začal závod ideální. V elitní kategorii mužů vyhrál Rakušan Andreas Kolb o 0,61 s před krajanem David Trummer a 1,16 s Francouzem Benoit Coulanges. Mistr republiky Stanislav Sehnal skončil se ztrátou 6,83 s na 13 místě a Antonín Král se ztrátou 11,81 s na 28. místě. Antonín Král měl během finálové jízdy vyvěšenou červenou vlajku a musel absolvovat finále dvakrát což určitě ovlivnilo jeho výsledný čas.

Kolečík ztratil 3 sekundy

V juniorské mužské kategorii i přes zrychlení o 3 s. oproti kvalifikaci obsadil Ondřej Kolečík 6. místo se ztrátou 3,31 s na vítězného Francouze Kimiho Viardota. Vzhledem k tomu, že je Ondra junior prvním rokem je jeho výsledek velice solidní. Druhý český juniorský zástupce Robin Novotný skončil na 17. místě se ztrátou 17,31 s. Robin se stále rozjíždí po únorovém zranění a směřuje formu pro letošní MS ve Francii.

V kategorii U 15 obsadil ve finále Štěpán Hurta 20. místo a Štěpán Mynařík si ve finále po pádu zlomil ruku. V kategorii U 17 obsadil nejlepší umístění Kryštof Húšť na 13. místě, 15. Sebastián Vašek a Martin Horák 17. místě. Nejmladší kategorie měli poměrně hojnou účast i mimo výjezd reprezentace. Vesměs se seznamují se zahraniční konkurencí a sbírají zkušenosti. Zatím je ale jejich odstup na nejlepší poměrně výrazný.

V kategorii juniorek obsadila po pádu v druhé polovině trati a se zhmožděným prstem 8. místo Sabina Košárková. Sabina měla mezičas na 4. nebo 5. místo. Bohužel se vyškolila v zatáčce Sam Hill.

 

Masters vezou medaile

Závod ME byl vypsán i pro kategorie Masters a měl zde i početné zastoupení českých bikerů, kteří se ve výsledcích neztratili. V ženské kategorii 35+ získala titul Dominika Durčáková a v mužské kategorii 55+ Jiří Číla. Stupně vítězů navíc doplnil v kategorii 55 + na 2. místě Milan Suchomel a na 3. místě Drahomír Daika. Jiří Knap obsadil v kategorii 45+ 3. místo.

O kondici kol se po celou dobu staral mechanik Tomáš Vosyka. Po celou dobu pobytu se o hladové krky starala paní kuchařka Petra, které tímto za všechny děkuji, protože to bylo kulinářské porno.

Přesné výsledky a výsledky ostatních účastníků naleznete na odkazu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 28.6.2022 - 8:58

    Gratulace dedkum a babce

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí