Test: WTB Vigilante a Judge - skvělé gumy jsou ještě lepší

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 19.5.2023

Můžou být skvělé gumy ještě lepší? Ano, WTB se to u modelu Vigilante podařilo. Můj nejoblíbenější model z nabídky americké značky doznal drobných změn a já měl možnost ho spolu se zadním pláštěm Judge letos dost dlouho vozit. A jsem z nich nadšený.

Vigilante a Judge na enduro ideál

Vigilante a Judge jsou velice oblíbenou dvojicí plášťů pro enduro ježdění. První jmenovaný je primárně určen na přední kolo, druhý vládne především na kole zadním. Dvojice je v nabídce WTB již velice dlouho, a tyto inovované pláště v podstatě jen navazují a pokračují v tradici. Revoluci nečekej, ale posun zde rozhodně najdeš.

Směs měkká i jezdivá

Plášť jsem dostal v kombinaci šířek 2,5", vepředu 2,4" vzadu. Vigilante, přední variantu v měkké směsi High grip, zadní Judge pak více jezdivé Fast rolling. Obojí v provedení TriTec (štuplíky jsou složeny ze tří směsí) a se zesíleným kordem, který se u WTB označuje TCS Tough. Za mě úplně optimální kombinace jak směsi, tak ochrany pro enduro kolo.
Bohužel, od letošní sezóny budou pláště Judge již pouze v High grip verzi s vyšší přilnavostí, v tomto ohledu WTB sází více na výkon než na výdrž.

Jasně, pláště jsou trošku těžší, nicméně se nevymykají z průměru ostatních značek. Prostě a jednoduše, plášť, který má být odolný nemůže být extra lehký, takže u obou počítejte s hmotností okolo 1500 gramů.

Samozřejmostí je podpora bezdušového řešení a oceňuji i kompatibilitu s větším množstvím ráfků. Pláště jsem zkoušel jak na karbonových kolech WTB, tak na výpletech Spank, Mavic a Syntace. Na všechny ráfky šly pláště nahodit jen rukama bez nutnosti použít montpáky a stejně tak snadno je šlo "ubezdušit" jen za pomoci dílenské pumpy bez využití kompresoru.

Drží všude

Oba pláště mají jedno společné, štuplíky jsou poměrně mohutné a přitom docela na řídko rozmístěné po povrchu pláště. Hodně prostoru mezi jednotlivými výstupky zajistí výborné čištění pláště. Jak Vigi, tak Judge je téměř nemožné zanést. Hrubé a dost vysoké štuplíky doplňují docela hranatý průřez gumy, ve výsledku jsou gumy dobré jak do rozbitého terénu, tak do měkké hlíny.

Směs plášťů dodává dobře vyvážený grip, jak na kamenech, tak v měkčím terénu i útlumu směsi je velice dobrý. Například sjezdové Continentaly jsou v tomto parametru silnější, ale zase výrazně více nejedou.
Co se týče přilnavosti WTB se podařilo najít velmi dobrý kompromis, aby gumy držely na všech typech povrchů.

Kdybych měl vybrat jedno místo, kde jsou Vigilante a Judge nejsilnější? Ano, hrabanka, to je za mě místo, kde tato dvojice bude těžko hledat soupeře. Opačně, úplně nejvhodnější nejsou na extrémně tvrdé kamenné dráhy s minimem hlíny, tam hranatý průřez obou plášťů excelovat nebude.

Raději Soudce než Pána trailů

Výrobce doporučuje Vigilante použít v kombu s pláštěm Trail Boss. Já bych osobně raději sáhl po Judge a jsem rád, že to kluci a holky v Bikepornu vidí obdobně. Judge je za mě mnohem ostřejší plášť, který lépe sedí k agresivnímu Vigilante než více jezdívý Trail Boss.

Změny k lepšímu

Jaké změny doznal Vigilante od své předchozí verze? Nejsou úplně zásadní, ale projeví se jak na jízdních vlastnostech, tak ve výdrži. 
Boční figury byly zesíleny a jsou pevnější, takže se plášť může více zaříznout do terénu. Anebo, když se na to podíváme z jiné strany, zesílení bočních štuplíku více chrání boky pláště
Obojí chceš, protože když se plášť zařízne víc, drží stopu a boky, ty jsou zase nejvíc náchylné na proříznutí, takže jakákoliv přidaná ochrana se počítá.

Kromě drobně zvětšených výstupků jsou největšími dobře viditelnými rozdíly hrany uvnitř bočních figur. Minulá verze byla naříznuta podélně po celé jejich délce. Aktuální verze má naříznutí jen uvnitř figury, díky tomu se výrazně zvýšila pevnost štuplíku a také se zvýšila životnost.

A když jsme u životnosti, moje zkušenost je, že pláště WTB vydrží nadstandardně dlouho. Zvláště, pokud je srovnáš například z plášti Maxxis, životnost WTB je, nebojím se říct, násobná.

Není co vytknout

Pokud hledáš univerzální pláště do spíše těžšího terénu, pláště, které vydrží dostatečně dlouho a nebudeš se na nich bát defektu, pláště, které mají téměř vždycky dostatek gripu, tak vyzkoušená kombinace WTB Vigilante a Judge tvoje požadavky splní naprosto dokonale. Je tato dvojice perfektními enduro plášti? Osobně nemám v podstatě nic, co bych jim mohl vytknout, takže ano!

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí