Test: plášt Vittoria Aggaro a unikátní vložka do plášťů Airliner - dobře vede, (i po defektu) dobře jede

Autor: Eda, kategorie: Test, vydáno: 15.5.2023

Firma Vittoria je v cyklistice známá především svými plášti pro silniční kola, kde si troufnu říct, že patří ke špičce. V horské cyklistice není Vittoria tak známá značka a cestičku na výsluní si bude muset teprve vyšlapat. Do testu jsem dostal trailové pláště Aggaro. Výrobce o pláštích Aggaro tvrdí, že mají Enduro přilnavost a XC výkonnost. Pojďme se podívat, jestli je to pravda.

Vittoria Aggaro - od XC až po trail

Váha plášťů je těsně pod 1000 gramů. A dobře to doplňuje jeho určení. XC, downcountry a Trail. Bočnice je tenká a v podstatě bez přidané výztuhy. Nečekejte tedy, že to jsou pláště primárně určené do náročného terénu. Tam už je to pak spíše o zkušenostech jezdce a správné technice jízdy a volbě stopy.

Hodně zakulacený profil 

Plášť má špunty rozděleny na 3 zóny - hlavní, přechodová a zatáčecí. Výška špuntů je všech 3 zónách v podstatě stejná a liší se pouze jiným tvarem. Zde bych uvítal boční špunty v zatáčecí části vyšší, aby byla jízda v odkloněném terénu jistější a přesnější. Občas bylo totiž poznat, že už se nemá co zakousnout do terénu a plášť začíná ujíždět do strany. Průřez tvaru pláště je kulatější, čemuž napomáhají právě i nízké boční špunty. Vzhledem k určení plášťů je to ale pochopitelné. Téměř žádné XC, případně Trailové pláště nemají výrazně vysoké boční špunty.

 

Směs překvapila, drží a vydrží

Co se směsi týká, je Vittoria na svých webových stránkách velmi strohá. V podstatě na stránkách nic nemají. Vittoria na svým pláštích často používá čtyři různé směsi lišící se tvrdostí, jak vnější, tak středové štuplíky mají různou tvrdost, a to jak uvnitř figury, tak na jejím povrchu - Aggaro je právě takovým čtyřsměsovým pláštěm.
Podle označení Graphene 2.0 na pláštích ale můžeme tušit, se jedná o nejlepší směs, jakou Vittoria nabízí. Graphene je speciální nanolátka, která se váže na do prostorů mezi molekulami pryže a zlepšuje její mechanické vlastnosti, ovlivňuje jak opotřebení, odolnost proti proříznutí, ale také přilnavost.
Výdrž směsi je za mě velmi dobrá v porovnání s překvapivým gripem. Na pláštích jsem ujel cca 250 km ve všech možných podmínkách. Na předním je opotřebení velmi málo patrné. Zadní plášť je viditelně ojetý, má před sebou ale ještě spoustu rychlých kilometrů.

             

Do sucha především

Hodně nízkých špuntů zaručuje velmi rychlé odvalování a pláště jsou díky tomu ideální na suchý a tvrdý povrch. Zde pláště jedou opravdu dobře a pokud jste na svém oblíbeném trailu zvyklí jet nějakou rychlostí, budete překvapení, o kolik rychleji jedete. Flow traily a lehčí trailcentrové tratě, tam jsou Aggara doma. Nízké špunty se nekroutí. Pláště tak dobře drží stopu a nikam neuhýbají. 

   

V měkkém a mokrém povrchu pláště drží statečně, ale nízké špunty velmi rychle narazí na svůj limit. Pak už je to hlavně o morálu jezdce.. Díky nízkým špuntům se ale pláště poměrně dobře čistí, pokud se zalepí bahnem.
Kde jsou pláště opravdu slabé je sypký podklad. Tam se za mě nízké špunty vůbec nechytají. Jízda je pak nejistá a vytrácí se z ní zábava. Pokud bych měl za sebe používat pláště Vittoria Aggaro na trailové a drsnější ježdění, určitě bych je dal na zadní kolo v kombinaci s vložkou do plášťů. Ve zkratce, Vittoria Aggaro - rychlý plášť, který dobře jede a má dobrý poměr grip/výdrž.

Revoluční vložka Vittoria Air-Liner Light

Novinka na trhu od Vittorie. Ideální určení dle výrobce je obdobné jako u pláště výše XC, downcountry a Trail. Nová generace vložky do pláště Air-Liner Light, má dvě zásadní vlastnosti: nesaje bezdušový tmel a je velmi lehká. Tak hovoří propagační materiály. 
Dle výrobce by měla mít vložka ještě jednu revoluční vychytávku. Pěna vložky dokáže absorbovat část vzduchu nafoukaného do pláště díky struktuře otevřených buněk. Ty jsou schopné nasát vzduch. Jakmile pak máte defekt a uteče z pláště vzduch, vložka částečně zvětší svůj objem vzhledem k "absorbovanému" vzduchu  a vy máte na pár hodin lepší oporu při jízdě. Po cca 5 hodinách se vložka vrátí do svého původního tvaru.

Lehká, velmi lehká

Měly by to být nejlehčí vložky do plášťů na trhu. Kuchyňská váha ukázala pouhých 51 gramů pro rozměr 29". To potvrzuje i slova výrobce, který uvádí cca 55 gramů. Díky nízké hmotnosti je přidaná rotační váha na kolech velmi malá a neovlivní to nijak zásadně jízdní vlastnosti.
Na první dotek mi materiál vložky Air-Liner Light přišel někde na rozmezí Pepis Tyre Noodle a CushCore. undefined

Opravdu se nafoukne!

Co se změny objemu týká, vyzkoušel jsem to pouze "na sucho" nafukováním a vyfukováním plášťů. Nedokážu úplně posoudit, o kolik % se přesně vložka zvětší. Řekl bych, že to bude někde okolo 25%. Vložku jsem "nafouknutou" a původní neřezal. Věřím ale, že pokud například jedu XC závod, nebo potřebuji dojet na záchytné místo vyjížďky, bude zvětšení dostatečné, abych nezničil ráfek, případně udržel lepší umístění v závodě. Samozřejmě, pokud plášť zásadně poškodím a ten odhalí vložku v plášti, dlouhou životnost Airlineru nedávám.

K vložce dostaneš tmel i montpáky

K vložce dostanete i bezdušový tmel a bezdušové ventilky, které svým tvarem umožňují doplňování bezdušového tmelu i když máte na ráfku nasazený plášť a v něm nainstalovanou vložku. Bezdušový tmel funguje dobře a za celou dobu testování jsem nemusel řešit žádný defekt. Součástí balení jsou také pevné plastové montpáky, se kterými je nahození pláště mega easy.

Dvěstě pade kiláků a je jako nová

Za cca 250 testovacích km, které jsem s nimi najel se vložky nevytáhly, ani nijak jinak změnily svůj tvar. Nehrozí tedy žádné mlácení vložky v pláštích.
Váha i použitý materiál jasně potvrzují, na jaký segment cyklistiky je tato vložka určena. Závodní XC a trailové ježdění. Pokud nevyhledáváte drsné dráhy, používáte lehké pláště a chcete omezit defekty, je Airliner-light jasná volba

.

Ideální kombo do lehčího terénu

Kombinace plášťů Vittoria Aggaro a vložek do plášťů Vittoria Air-Liner Light je za mě vhodná na lehčí traily a flowtraily traily v bikeparcích a trailcentrech. Výborné jsou i na skákání, kde díky rychlému odvalování nabírají rychlost a krásně se na nich udržuje flow. Vložky do plášťů pak zajišťují, že se bočnice tolik nebortí a jízda je jistější. Tvrzení výrobce o XC výkonu bych potvrdil, o Enduro účinnosti bych ale trochu brzdil. Na enduro má Vittoria jiné a vhodnější pláště.

Pláště Vittoria seženete buď přímo u výhradního dovozce Progress Cycle nebo u dalších prodejců značky Vittoria.

Jezdecké foto: Jara Sijka 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Omg (Nedam (a) seznam.cz) 15.5.2023 - 17:40

    Neposrali jste se náhodou?Váha plášťů je těsně pod 1000 gramů. A dobře to doplňuje jeho určení. XC?!!
    Ukaž mi někoho, kdo by se na xc tahal s kilovymi plášti....wtf, to fakt nemůžete myslet ani v žertu

    • profilová fotka Keli 15.5.2023 000 19:26

      Záleží, co si kdo představuje pod cross country, někdo jako jízdu po šotolinové cestě, jiný jízdu v rozbitém alpském terénu. Tam kolo s 700 g pláštěm dlouho bez defektu nevydrží.

    • anonymní uživatel Eda 16.5.2023 - 12:37

      Čerpal jsem z oficiálních textů výrobce. Pokud bys také zmiňovanou větu dočetl do konce, jistě by ses dozvěděl i o dalších kategoriích - downcountry a trail. Je tak potřeba to brát jako celek, na který je i plášť určený. Od XC až po trail.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí