Test: boty pro nášlapné pedály Endura Hummvee SPD - to je pohodlíčko

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 27.3.2023

Orientace v řadách skotské značky Endura je poměrně jednoduchá, podstatě mají dvě řady prémiovou řadu MT500 a druhou cenově přístupnější označenou Hummvee. Nabídka kopíruje nabídku řady MT500, ale teprve letos jsou v nabídce Hummvee i boty pro nášlapné pedály. Jaké jsou? Odpovím v následující recenzi.

Blíží se výše vyššímu modelu

U vyšší řady MT500 je platformová a bota pro nášlapné pedály téměř obdobná, liší se jen možností montáže zarážky. U Hummvee tomu tak není, ačkoliv boty nesou stejné jméno, jsou naprosto odlišné a to jak konstrukcí, tak i vzhledem. Nášlapné Hummvee se podobá mnohem více MT500 než svému platformovému soukmenovci. Dalo by se říci, že jediným společným prvkem je podrážka, stejný materiál i stejné tvarování vzorku. Navíc jen výřez pro montáž kufru.

Techničtější než flatová verze

Svršek, to je zcela jiná písnička, ať už povrchová úprava nebo konstrukce. Oproti platformové variantě mi bota přijde mnohem více techničtější. Propracovanější. Například, špička a pata a část je potažena otěruvzdorným materiálem, u plackové varianty nenajdeme. Vlastně, celý povrch boty je výrazně hladší a méně špinitelný, zatím materiál nenášlapné verze je magnet na nečistoty, zde je tomu naopak. Způsoby zavazování je založen na klasických tkaničkách, které v horní části překrývá tenký pásek na suchý zip. To samé v bledě modrém najdeme i MT500. A i zde často  a rád pásek sucháče chytá tkaničky do svých zoubků.

Ergonomie na jedničku a vyladěný prostor pro zarážku 

Propracovanější je taktéž stélka. Stejně jako u pětistovek  jsou na ní drobné masážní tečky, které mají zlepšit prokrvení plosky nohy. Ergonomii Endura hodně řeší a Hummvee není výjimkou, v botě je dostatek prostoru pro prsty, obdobně jako u flatové verze. 
Prostor pro umístění zarážky nášlapného pedálu je dostatečně dlouhý, takže pokud máš rád kufr umístěný uprostřed chodidla, tak jako já, budeš nadšený. Rozsah je jednoznačně velkorysý. Zarážka je lehce utopena pod povrchem, takže při chůzi po rovném povrchu kufr necvaká o zem a naopak při našlápnutí do pedálu se podrážka lehce zakousne do pedálu a bota dobře drží. 
Nakopávání a vycvakávání Shimano pedálů na jedničku. Zkoušel jsem boty jak se sjezdovými DX PD-M647 s plastovou naklápěcí ohrádkou, tak s enduro-trailovými s pevnou klíckou.

   

Tvrdost akorát, aby zůstalo pohodlí

Zásadní odlišností oproti MT500 je tvrdost podrážky resp. tuhost mezipodešve. U Hummvee není mezipodešev tak tuhá. Dobře zvolený poměr tvrdosti mezipodešvi umožní pohodlnou chůzi, ale i dobrý přenos síly na pedál. Rozdíl v pohodlí při chůzi je znatelný, ale přitom není zásadně cítit menší tuhost mezipodešve při šlapání. Jasně, když za to silově rvu, tak vnímám jak se podrážka drobně ohýbá, ale pokud v botách nebudu závodit, tak problém nemám.

Stejně jako MT500 akorát levnější? Ne!

Dalo by se říct, že nášlapný Hummvee jsou levnější MT500? Asi ano, jsou si velmi podobné, ale pětikila jsou v několika ohledech lepší. První věc je ochrana, mají trochu tužší svršek a pocitově se v nich cítím víc chráněn. Možná je to také tím, že mají i ochranu vnějšího kotníku, celkově jsou zlehka vyšší a noha do nich více zapluje.
Druhou rozdílovou vlastností je odvětrání, Hummvee výrazně hůře větrají. Ne, že by MT500 nějak extra profukovaly, ale ve srovnání jednoznačně vyhrávají. U těchto Hummvee není svršek zrovna prodyšný. Na druhou stranu, dost dobře odolávají vodě.
Posledním výrazným rozdílem je podrážka, Hummvee mají podrážku tvořenou po celé ploše logy Endura a MT500 mají na špičce a patě mnohem výraznější brzdící a záběrové výstupky. Jakmile je trochu kluzko, lehké blátíčko, tak v Hummwíčkách jseš jako na ledě. Výška vzorku je nízká a moc se do terénu nezakousne. Takže jdeš pohodlně nebo spíše kloužeš pohodlně.

Který jsou lepší? (Ne)vím!

Odpovědět na otázku, které bych si vybral, kdybych měl volit jen jedny není snadné. Popravdě nevím, Hummvee jsou pohodlnější, MT500 bezpečnější. Nejraději bych bral oboje, na motání se kolem komínu Hummvee a když pojedu na velké hory, do Alp, na sjezďáka, tak beru MT500.

              

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Honza K. (Kolo.bazar (a) email.cz) 27.3.2023 - 8:08

    _Nášlapné Hummvee se podobá mnohem více MT500 než svému platformovému soukmenovci. Jel by se říci, že jediným společným prvkem je podrážka, stejný materiál i stejné tvarování vzorku. Navíc jen výřez pro montáž kufru."...nechci být za rýpala, ale tak nějak mi tady ty tři věty nedávají smysl. V první se dozvím, že jsou víc podobné MT500. A poslední mi zase říká, že jsou stejné jako platformové Hummvee, jen mají navíc díru na kufr.

    • profilová fotka Keli 27.3.2023 000 10:51

      Myšleno tak, že společným prvkem platformových a nášlapných je podrážka.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí