Test: vesta Endura MT500 D3o Protector Vest - výborná ochrana a skvělý tepelný komfort

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 2.5.2023

Skotský výrobce Endura nespí na vavřínech, neustále inovuje a vyvíjí své výrobky, ale také zavádí nové. Vloni to byly boty, jak nášlapné, tak na platformové pedály. A ani letos přísun novinek nekončí. Právě otestovaný kousek Endura MT500 D3o Protector Vest do novinkové kategorie patří. Záležitost, která by neměla chybět ve výbavě žádného enduro jezdce, sjezdaře či bikeparkového střelcem. Jedná se o chránič páteře a hrudníku. Vyzkoušel jsem jej a zde jsou mé zkušenosti.

Jako MX plasty

Na vývoji chráničů spolupracovala známá sjezdařská rodina Athertonovi a rukopis sjezdaře je patrný. Chrání to, co je zásadní a přitom se soustředí na pohodlí při nošení a minimální ovlivnění pohyblivosti jezdce. Chrániče Endura MT500 D3o Protector Vest vycházejí z klasických motokrosových plastů. Ty obvykle chrání především hrudník a horní část zad zhruba od ledvin výše. Motokrosaři je obvykle doplňuji i bederním pásem, který chrání spodní část zad. Endura spojila obojí dohromady, ale za mne mnohem lepším způsobem.

Bederní nebo žeberní pás?

Stejně jako zmíněné MX plasty i chrániče Endura MT500 D3o Protector Vest se oblékají přetažením přes hlavu. Na rozdíl od motokrosových chráničů má vesta od Endury výrazně delší zádovou část tak, aby pokryla i spodek zad. Bederní pás však ale nechybí. Nicméně není to bederní pás zcela v pravém slova smyslu, je totiž umístěn výrazně výše. Spíše než na bedrech bych jeho pozici označil jako spodní stranu žeber. Žeberní pás zní divně, tak zůstaňme u bederního pásu. Výhoda vyšší pozice je nasnadě, pás netlačí na měkké části břicha a v podstatě nijak neovlivňuje dýchání a komfort při jízdě. Nad "bederním" pásem najdeme na každé straně i menší stahovací pásek pro ještě lepší zafixování chráničů na těle.

Pružné a hlavně skvěle odvětrané panely

Hlavní chránící panely jsou vyrobeny z materiálu jež snadno prozrazuje jeho barva. Oranžová již od nepaměti patří chytré d3o pěně. Materiál, který je ve výchozím stavu dost pružný a ohebný, při nárazu výrazně ztuhne a absorbuje tak energii nárazu. Endura jak pro hrudní, tak pro páteřový chránič využila velmi perforované verze d3o panelů. Cílem bylo zajistit co nejlepší možné odvětrání při maximální možné ochraně, podařilo se to? Za sebe musím říct, že minimálně první část ano. Chrániče jsem zkoušel jak při shuttleování, tak při bajkování na klasickém enduro i elektrokole, a ani při více fyzicky náročných jízdách jsem nevnímal žádný tepelný diskomfort. Obvykle se velmi hodně potím a i s tím si chrániče dokázaly poradit. Základní tkanina na které jsou ochranné panely umístěny je dobře pot odvádějící, a zároveň i hodně rychleschnoucí. Není to tak, že by jsi se vůbec nepotil, a ale při jízdě cítíš jak vítr proudí skrze chránič a ochlazuje tělo.
Dost se mi líbí i provedení spodní část chrániče páteře, která je na těle relativně na volno a není v jeho neustálém kontaktu. I to přispívá k tepelné pohodě.

 

Co se týče bezpečnosti, chrániče Endura splňují normu EN 1621-1, takže by neměl být jakýchkoliv pochybností o jejich bezpečnosti. Nicméně praxe je praxe. Podařilo se mi jednou v chráničích poměrně výrazněji spadnout, výsledek byl překvapující. Krásná šipka do kamení s přistáním na hrudník a přední část obličeje. Výsledkem byly pouze odřené brýle (díky za integrálku), a v podstatě jsem vůbec o nárazu nevěděl.

Pro milovníky čísel jich pár doplním: hrudní panel je model d3o CP1 L1, plní normu EN 1621-3:2018 Level 1 i v mraze -10°C, zádový panel pak d3o BP4 L2 (norma EN 1621-2:2014 Level 2).

Ochrana ramen slabší, oblékání také

Mají chrániče nějakou nevýhodu? Pro někoho by mohlo být nevýhodou menší respektive téměř nulová ochrana v oblasti klíčních kosti a ramen. Ano, pokud preferuješ bezpečnost před flexibilitou, pak budeš muset sáhnout po jiných chráničích. Ale pokud chceš dobrý kompromis chráničů, které chrání to nejdůležitější a přitom tě při jízdě skoro neovlivňují jsou Endury dobrá volba.

Druhou nevýhodou je oblékání. Chrániče se oblékají přes hlavu, ale pro optimální oblečení je třeba mít rozepnuté stahovací pásky. S bederáky problém není, komplikovanější jsou dva malé pásky. Ty se do přední části panelu zapínají skrze očko a pro snadné oblečení je třeba je z očka vytáhnout, a následně pak zastrčit, aby šly zapnout. To vyžaduje trochu flexibility, pro zkušeného jogína nic zásadního, pro běžného bajkera nutnost si zapínání nacvičit před zrcadlem.
Já jsem nakonec skončil u způsobu, že jsem otvíral pouze jednu stranu bederního pásu a také jenom jeden pásek. Následné oblékání bylo do zavřené strany jsem do stačil prvně paži, následně do výstřihu hlavu a poté zapínal otevřenou stranu. Existují chrániče do kterých se obléknete mnohem rychleji, ale i na způsob u Endura se dá zvyknout.

Doporučuji!

Chrániče MT500 D3o Protector Vest jako prvotina firmy v této oblasti jsou naprosto neskutečné, kombinují velkou ochranu společně s výborným odvětráním. Při jízdě o nich téměř nevíš a díky tomu se zajisté stanou mezi mnoha jezdci velice oblíbenými chrániči. Za sebe je mohu jen doporučit.

Plusy

  • Velikost ochranných panelů
  • Odvětrání a tepelný komfort
  • Minimální ovlivnění pohyblivosti

Minusy

  • Minimální ochrana ramen a klíčních kostí
  • Složitější oblékání

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Petr (Pitrs (a) seznam.cz) 2.5.2023 - 11:33

    Ahoj Prosimte jak s velikosti?.tabulku jsem nikde nenasel.
    Dik p

    • profilová fotka Keli 2.5.2023 000 14:38

      Měřím 185 cm/91 kg a na fotkách mám velikost L/XL. Sedí mi dokonale bych řekl.

      • anonymní uživatel Petr (Pitrs (a) seznam.cz) 4.5.2023 - 9:13

        Ok dik

  • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 2.5.2023 - 17:01

    Jak se nám na první fotce Kelišová pěkně prsí (c8

  • anonymní uživatel whatever 3.5.2023 - 8:42

    Super recenze, přesně kvůli takovým se sem vracím. Otázka: jaký byly teploty když jsi testoval, máš nějaký odhad jak to bude s pocením a tepelným komfortem až bude třeba okolo 25stC? Jinak k ochraně klíční kosti, tak není nic jako ochrana proti zlomení klíčku než si hlídat jak před sebe natahuju při pádu ruce. Pád přes striktně protaženou ruku se propíše do klíčku a ten slouží jako pojistka a zlomí se. Někdy se to ale uhlídat nedá.

    • profilová fotka Keli 3.5.2023 000 9:54

      Jezdil jsem v rozmezí cca 10 - 20 st. C. V největším teple jsem jezdil v Itálii na ebiku v Punta Ala a komfort mi přišel hodně v pohodě. Na cestu nahoru dost pomůže, když si povolíš stahovací pásky na bocích, chránič pak není tak nalepený na těle. Upřímně, za dobu co jezdím jsem na sobě neměl více odvětrané chrániče než tyto.

      • anonymní uživatel whatever 6.5.2023 - 9:04

        ok, díky za odpověd' Keli

  • profilová fotka maverick82 7.5.2023 - 21:11

    Ahoj, dala by se s páteřákem vozit i ledvinka? Nebo už je zadní díl moc dlouhý?

    • profilová fotka Keli 8.5.2023 000 13:15

      S ledvinkou je to na hraně, teda pokud ji vozíš na zádech, pokud vepředu, tak funguje bezvadně :⁠-⁠D
      Záleží na tvaru ledvinky, menší plochá, směřující víc dolů je v pohodě. Velká, víc nahoru vystupující koliguje s páteřáken.

  • anonymní uživatel Benjamin (benjamin.jicha (a) gmail.com) 15.5.2023 - 21:45

    Ahoj, mám dotaz ohledně certifikace, v testu zmiňuješ EN 1621-2:2014 Level 2 pro zádový panel, ale na stránkách endury se píše jen o certifikaci EN 1621-3:2018 Level 1. Víš jak to teda ve skutečnosti je? Jinak super recenze, díky)

  • anonymní uživatel Al (ales.skocovsky (a) gmail.com) 23.7.2023 - 8:47

    A co pad na sutr (ostrejsi), asi nepodezi oproti tem tvrzenym plastakum co?

  • anonymní uživatel Mara 26.8.2023 - 20:07

    Tak už mi ten hruďák v téhle vestě zachránil žebra, jestli ne život, ale příště by se mi líbilo nemít dojebaný ani to rameno. Nechcete mi někdo něco doporučit, ať to nemusím hledat? Existuje něco, co nebude vyloženě plastový?

    • anonymní uživatel Gabosh 28.8.2023 - 9:17

      Mám toto: lehká, prodyšná - Ochranná vesta Leatt AirFlex Stealth Body - zachránilo mě to rameno minulou sobotu z dropu šipka na přední i vlastně kdysi po hraně na přescesťáku na Pekláku , kutulů. Jenže to má jen hruď z pěny, né chytré, asi mě to též pomohlo, je to flexibilnější, méně potivé, ale bezpečnější bude: Ochranná vesta Leatt 3DF AirFit Lite Body Tee s hrudí z chytré pěny.

      • profilová fotka Marek Vodrážka 28.8.2023 - 11:43

        dík!

  • anonymní uživatel Tamas (tamas.gajer (a) gmail.com) 16.9.2023 - 6:51

    Hi,
    Did you tried by any chance the leatt airflex chest protector too? If yes, how does it compare to it? (Comfort, breathability)
    Thanks, Tamas

    • profilová fotka Keli 16.9.2023 000 9:31

      Unfortunatelly not. I can't compare it.

      • anonymní uživatel Tamas (tamas.gajer (a) gmail.com) 16.9.2023 - 22:40

        Thanks for the info!
        Also, do you still use it and like it? Do you think it could be worn over your skin, or you would always wear a base layer below it for comfort?
        Cheers,
        Tamas

        • profilová fotka Keli 16.9.2023 000 22:54

          Yes, I still use it and really like it. I wear directly on skin without any base layer.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí