Test: sportovně civilní brýle Adidas SP0046 Sport - na kolo i do města

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 5.5.2023

Německý výrobce Adidas má ve svém portfoliu v podstatě kompletní vybavení pro drtivou většinu sportu. Má ale také poměrně slušnou nabídku brýlí jak sportovních, tak civilních, a také kombinujících obě dvě kategorie do jedné. 

Logo Adidas, vyrábí Marcolin

Je třeba předem říci, že Adidas si brýle nevyrábí sám. Spolupracuje s italským výrobcem Marcolin, který je specialista na optiku s více jak šedesátiletou historií. Takže ano, brýle nesou logo Adidasu, jsou vyrobeny dle návrhu německé firmy, ale technické provedení od obrouček přes straníky až po čočky má pod palcem Marconi.

Název nezapamatovatelný - SP0046 Sport

Od českého zastoupení Adidas Optics jsem obdržel na vyzkoušení model s označením SP0046 Sport. Adidas všechny jsme brýle pojmenovává těžko zapamatovatelným kódem a nikoliv jménem. Takže SP0046 jsou sportovním modelem určeným pro všechny outdoorové disciplíny, cyklistiku nevyjímaje. Jeho silnou stránkou kromě skel s polarizačním filtrem a KolorUp technologií je i odvětrání.

Krabička by nebyla? Ne, nebyla. Brýle překvapivě dorazily jen v polstrovaném pytlíčku. Není to málo? Neměly by být i v tvrdém obalu, jak tomu bývá zvykem u dražších brýlí? Já tvrdý obal nepotřebuji, pokud dostanu pytlíček jaký dodává Adidas. Dostatečně polstrovaný, tak aby brýle ochránil a přitom zabírá mnohem méně místa. Praktičnost ve srovnání s krabičkou je mnohem větší. U jiných brýlí jsem si jen málokdy vzal krabičku s sebou, zato adidasový pytlíček jsem měl vždy u sebe.     

Ventilace

Ventilace, začnu od ní. Odvětrání je provedeno poměrně netradičním způsobem, samotná brýlová skla nejsou děrovaná, tak jak to bývá obvyklé. Adidas má naopak děrované obroučky, respektive jejich horní hranu. S tímto řešením jsem se doposavad nesetkal a byl jsem dost překvapen jak efektivní je. 
Jakým způsobem vzduch kolem zorníku proudí nedokážu popsat, ale i pro mne jakožto hodně se potícího se člověka nemám vůbec potřebu ani v náročných výjezdech brýle sundávat. 

Brýle disponují i odvětranými nožičkami, i na nich najdeme drobné otvory, jaký vliv mají opět nedokáži posoudit. Avšak na rozdíl od oblasti brýlí nad kořenem nosu jsem na nich nikdy nezaznamenal ani kapičku potu. Nosníky jsou stavitelné, pokud jsou optimálně nastaveny, v kontaktu s obličejem jsou jen ony a nožičky brýlí. Pak se vyřeší i zmíněný problém s kapkami potu na obroučkách nad kořenem nosu.

Sednou každému

Tvar a fit brýlí je neuvěřitelný, sednou doslova každému bez ohledu na tvar obličeje, úzký, široký či protáhlý, nikdo kdo je vyzkoušel neřekl, že mu nesedí. Univerzálnost neskutečná.
Pogumované konce nožiček i nosníku zajistí dobrý "grip", nezaznamenal jsem jediný případ, že by mi za jízdy měly brýle tendenci sklouzávat po nose dolů.
Zaslouží se zmínit i hmotnost, 26 gramů je opravdu málo a při nošení o brýlích vůbec nevíš.

Vypadají extra tmavé, ale nejsou

Ač se to nezdá, tak polykarbonátová skla jsou opravdu jen lehce zatmavené, takže brýle lze bez problémů použít jak za slunného dne, tak v tmavém lese. V podstatě až za soumraku mívám potřebu tyto brýle odložit.

Osobně mi extrémně vyhovuje světlo filtrující technologie Kolor Up, kterou výrobce v brýlích použil. Ta nejenže zvyšuje kontrast, ale také blokuje škodlivé UV záření, ale i modré světlo. Prokreslení je v míře, kterou bych označil jako přesně akorát. Brýlí jiných výrobců nabízejících podobnou technologii jsem měl již několik a ne vždy mi jejich řešení sedělo.
Adidas nabízí tyto brýle jak s polarizačním filtrem, tak bez. Osobně si brýle bez polarizačního filtru již představit nedovedu, eliminování nepříjemných odlesků oceňuji nejvíc v prostředí, kde se střídá světlo a stín. 

Já si je oblíbil

Adidas SP0046 Sport jsou příjemné, relativně civilně vypadající brýle s velkým potenciálem ve sportech. Pokud hledáš brýle, které použiješ jak na kole, tak ve zbytku dne, tak Adidas SP0046 ve svém rozhodování rozhodně nevynechej. S cenou okolo tří tisíc korun nijak zásadně nevybočují z průměru podobných brýlí.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel easysrider 5.5.2023 - 8:11

    Dotýkají se ve složeném stavu nožičky vnitřní strany skel? To je totiž největší výhoda pevného obalu, který jediný tomu dokáže zabránit.

    • profilová fotka Keli 5.5.2023 000 11:01

      Nožičky se ve složeném stavu skel nedotýkají.

  • anonymní uživatel MtBajker 5.5.2023 - 21:00

    Co ma Keliska za kalhoty a bundu na posledni fotce?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí