Test: Rock Machine BLIZZ TRL 70-29 - co funguje, to neměn!

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 24.4.2023

Rock Machine je velice konzervativní značka, s tím bude souhlasit asi každý. Modely mají poměrně dlouhý životní cyklus, mnohem delší než tomu bývá u jiných značek. Takový Blizzard, to je důkaz dlouhověkosti. A troufám si tvrdit, že podobně na tom časem bude i model postavený na pevném rámu - Blizz TRL. Na vyzkoušení jsem dostal inovovanou generaci a zde jsou moje zkušenosti.

Inovovaný, ale stále velmi podobný

Blizze jsem měl možnost vyzkoušet těsně po jeho uvedení na trh před pár lety a nyní přišla upravená verze. Vizuálně je velmi podobná verzi původní, a nejen vizuálně, když jsem se na kole projel vybavily se mi pocity z původního modelu. Jal jsem se studoval geometrii a ta se od dřívější verze liší opravdu jen minimálně. Co je tedy nového?

Vyslal jsem přímo k výrobci dotaz co se na rámu změnilo a odpověď byla kulantní: Pokrok je v mezích fyzikálních zákonů a starého anglického moudra - "co funguje, neměň". Zásadní změnou je inovované vedení kabeláže kolem šlapacího středu. To umožňuje i použití teleskopek s vyšším zdvihem při zasunutí hluboko do rámu. 
Škoda, že tovární osazení končí na zdvihu 170 milimetrů zdvihu u velikostí L a XL. Vzhledem k extrémně nízkému rámu pak bude i u těchto velikostí teleskopka z rámu hodně vysunutá. 

A když už jsme u velikostí, tak s těmi opatrně. Jsem typické eLko, 185 cm výška a poměrně standardní postava, na test jsem obdržel velikost L a ta je mi naprosto limitní. Ač sedlovka není vysunuta na maximu, tak další posun již možný není, délka bowdenu nedovolí, resp. dovolí, ale otočení řidítek znamená odjištění a vysunutí teleskopky.

Stejný jako minule, až na brzdy

Takže ano, Blizz je téměř totožný s předchozím modelem, jak geometricky, tak osazením. Rozdílů najdeme jen minimum, zásadním rozdílem v komponentové sestavě jsou jiné brzdy, širší ráfky a pláště, jinak se jedná doslova o identická kola. Jestli jste četli recenzi na model z roku 2021, tak mi dáte za pravdu.

Typický rukopis designéra Rock Machine je stále přítomen a vizuálních změn taky abys pohledal. Snad vyjma drobně jiného odstínu jsem nic zásadního neodhalil. Novinky v podobě drobného loga na řetězové vzpěře se sloganem Be Kind To The Forest si na první dobrou skoro ani nevšimneš.

Nově použité brzdy rozhodně chválím, jedná se výrazný posun jak ve výkonu, tak v komfortu užívání. Původní Shimano BL-M410 za mne patří tak na trekingové kolo, jak tvarem, tak výkonem. Rock Machine na nový model osadil řadu Deore BL-M6100 a tyto brzdy jsou o hodně dál, především kvůli přepákování v páce.

Ostatní změny, tedy použití ráfku s 30 mm vnitřní šířkou, o milimetr více než dříve a použití 2,6" plášťů na obou kolech pozná jen opravdový znalec a možná ani ten ne.
Bohužel, další změna u plášťů je spíše k horšímu, původně použité pláště se zesíleným bokem nahrazují verze Light. Váhovou úsporu oceníš, ale jen do prvního defektu...
Blizz stále sází na 11-ti rychlostní pohon, jednoduché, robustní a odolné řešení, tak to na pevňáku má být. Rozsah převodů je dostatečný, s největším 51zubovým pastorkem vyjedeš v podstatě cokoliv a na větší skoky mezi jednotlivými pastorky si lze po čase bez problémů zvyknout.

Chtěl bych víc

Blizz TRL patří ke kolům, která jsou snadná na ježdění. Nasedneš a bez jakékoliv výraznější snahy jsi na kole jako doma. Jednoduché a zábavné kolo bez výraznějších "sjezdových" ambicí. Pro začátečníka skvělé kolo, pokročilejšímu jezdci možná už nemá co nabídnout. To, co před pár lety dostačovalo, je vzhledem k tomu, jak se vyvíjí tratě, již dnes může být lehce za zenitem. A Blizz už v době svého vzniku patřil spíše do klidných vod mainstreamu, nyní se situace nezměnila.   

Teď, po letech bych osobně přivítal mnohem agresivnější geometrii. Prostě ostřejší verzi Blizze s více položenou hlavovou trubkou, toho by se dalo docílit i bez změny rámové formy, například anglesetovým hlavovým složením a nebo třeba vidlicí s o fous větším zdvihem. Kolo by stále bylo velmi dobře ovladatelné, ale narostl by jeho dolekopcom potenciál. Uvidíme, zda-li se podobné verze někdy dočkáme.

Jednoduchý na ježdění

Rock Machine BLIZZ TRL 70-29 je kolo, které je jako doma na hladších, méně prudkých trailech. Skákací lajna na Dolní Moravě, SuperFlow na Rychlebských stezkách či Floutek na Trutnov trails, to jsou místa, kde chceš jezdit na trailovém Blizzu. V rozbitějším terénu tě ale geometrie moc nepodrží a buď budeš muset trochu zpomalit nebo víc makat. Víc makat než na jiných, agresivnějších hardtailech. TRL jako trail, Blizz nemá ambice a ani to není náhrada za endurové kolo, pokud toto očekáváš, tak budeš zklamán.

Nízký dlouhý rám, tak snadno by se dal Blizz definovat. Velmi nízký rám mne baví i po létech, dostatek prostoru usnadní práci s kolem v zatáčkách či skocích.
Na dnešní dobu již poměrně strmý úhel vidlice a relativně dlouhá zadní stavba z Blizze tvoří hodně agilní kolo, snadno zatáčející i ovladatelné. Ve větších rychlostech na hladkém povrchu stále příjemně stabilní, při palbě v drsnějším terénu si však již sahá na své limity.
Delší zadní stavbu oceníš ve sjezdech i výjezdech, na kole jsi příjemně centrován. Ve výjezdech i bez extra posouvání na sedle ti přední kolo zůstává dostatečně zatížené i v mega prudkém kopci. Tak to mám rád, nejsem fanouškem extra krátkých zadních staveb, kdy každý kopec jedeš v totálním předklonu, aby jsi získal aspoň trochu adheze na předku.   

Posun ano, ale téměř neviditelný 

Meziroční posun v osazení není rozsáhlý, letošní, loňský a vlastně i předloňský model je téměř totožný. Největší změnou jsou deoréčkové brzdy a Rock Machine za ně chválím. Výrobce z Kopřivnice nemíří na hardcore jezdce, ale spíše na pohodáře a podle prodejů se jim zacílení podařilo. Blizz TRL patřil skoro každý rok ke kolům, které ze skladů zmizely jako první.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel franc 24.4.2023 - 11:58

    be kind to the forest. very cool indeed

  • anonymní uživatel Majolka (Chuj (a) ukro.com) 25.4.2023 - 6:20

    Hlavne teda chvalim ze lak uz neni ve stylu kolotocarsky dodavky...vypada to pekne

    • anonymní uživatel Vojta 25.4.2023 - 12:52

      ajooooo, jsem si ani nevšiml přes to zelený DVOčko - s nim to vypadá furt stejně hnusně (myšleno design)

  • anonymní uživatel JH 25.4.2023 - 12:29

    Jako zbytečně negativní recenze, nechápu. Sám kolo mám, jezdim už nějakej ten rok a kolo mi nahrazuje víceméně sjezdáka, záleží, pokud je člověk zvyklej a zhejčkanej nějakym super endurovym kolem, tak to ti fakt asi neneahradí. Ale je to fajnový, pohodový HTčko, který je i ve vzduchu pěkně stabilní a když si odfoukneš, docela i odpouští. No kolo mi sedlo a s kym se bavím, tak jen chvála, takže ještě jednou nechápu tu naprosto negativní z mého pohledu i neadekvátní "recenzi" škoda.....

    • profilová fotka Keli 25.4.2023 000 13:04

      Neřekl bych, že jsem neúměrně negativní. Kolo není špatné, mrzí mne téměř nulový posun od první verze. Před lety jsem byl z kola nadšený, teď trochu zklamaný.
      Btw. jestli máš Blizze jako kolo, které nahrazuje sjezďáka, tak klobouk dolů. Geometrie Blizze je hodně trailová a myslím, že s DH kolem docela nesouměřitelná.

      • anonymní uživatel JH 25.4.2023 - 14:43

        díky za reakci, no prostě mě jenom mrzí že spousta lidí zbytečně RM zatracuje...:)

        • anonymní uživatel Vojta 25.4.2023 - 20:53

          jejich design a celopéra ... a taky firemní strategii, éčka a ... to je asi tak všechno

          • anonymní uživatel Láloš 26.4.2023 - 9:11

            Mne osobne se libi jejich kolekce brasnicek :
            www.koloshop.cz/...
            Ne vsechny firmy se na tohle zameruji a tady teda kloboucek. Navic k RM mi to proste sedi ... :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí