reklama

Test: brýle 100% Racecraft 2 - upravené, vylepšené

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 8.12.2022

Velké, motokrosové brýle by měly být součástí výbavy každého Enduro jezdce, možná je nevyužiješ na každé své vyjížďce, ale při ostřejším ježdění ve větších rychlostech jsou k nezaplacení. Není to jen o ochraně očí, ale také i o komfortu, do očí ti s velkými brýlemi prostě nikdy nefouká.

Značka 100% se proslavila především brýlemi a velice oblíbeným modelem Racecraft 2. Ten doznal oproti předchozí generaci několika změn a za sebe můžu říct, že tyto změny brýle posunuli o notný kus dál. Proč jsou Racecraft oblíbené? Především kvůli poměru cena / výkon. Za docela příznivou cenu okolo 1500 Kč dostanete velmi dobře zpracované brýle, které nezklamou ani nejrychlejší jezdce či závodníky.
Ano, je logické, že top model 100% Armega je o trochu dál, ale pro použití na horském kole se domnívám že je Racecraft vhodnější. Proč? Je to především kvůli velikosti, Armega jsou prostě hrozně veliké. Zvláště pokud chcete střídat jedny brýle jak do malé, tak velké přilby. V Armegách v malé přilbě vypadáš jak zasklený mravenec, Racecraft jsou v tomto ohledu mnohem univerzálnější.

Množství změn oproti klasickému Racecraftu je poměrně výrazné:

  • Vylepšený "střih", lepší těsnění okolo obličeje a větší zorné pole
  • Široké výložníky pro rozložení tlaku na obličej
  • Podpora strhávaček, uchycení skrze klasické čepy (dva ve skle, jeden výměnný na výložníku)
  • Silná cca 15 mm silná pěna, tři vrstvy s různou tuhostí a povrchem pohlcujícím pot
  • 45 mm široký silikonem potažený pásek
  • Devítibodový systém uchycení skla v rámu
  • Polykarbonátová skla s úpravou proti zamlžování
  • Odnímatelný chránič nosu
  • Potěší i kompatibilita, brýle Racecraft 2, Accuri 2 a Strata 2 využívají stejné skla a strhávačky
  • To ale není vše, 100% jde s přidanou hodnotou brýle Racecraft 2 dále součástí balení u verzí se zatmavenými skly je náhradní čiré sklo, sada strhávaček a látkový pytlík

Originální Racecraft fungovaly dobře, ale měly pár věcí, které je trochu limitovaly. Výrobce se na tyto drobné nedostatky zaměřil a posun je opravdu výrazný. Za mne je Racecraft 2 lepší ve všech ohledech. 
Lze to poznat hned při prvním nasazení, upravená pěnová výstelka mnohem lépe těsní prostor mezi brýlemi a obličejem. A nejen to, že lépe těsní, také je pohodlnější.
Přestože co se týče odvětrání brýlí, Racecraft 2 se s dražším modelem Armega úplně rovnat nemůže, tak přesto jsou to brýle, které větrají nadstandardně. Hodně se potím, občas se trochu zamlžení na sklech objevilo, vlastně jen v okamžiku, když jsem delší dobu postával s nasazenými brýlemi. Stačilo se ale rozjet a během okamžiku byly skla hned odmlžené.

Poslední věcí za kterou musím firmu 100% pochválit je zmenšený celkový objem brýlí, takže se bez problémů vejdou do téměř každé integrální přilby. I s menší malou otevřenou enduro helmou se dají bez problémů používat.
K dispozici jsem měl model Fluo Yellow se zrcadlovým sklem, lehce zatmaveným, které jsem s úspěchem používal během slunečních letních dnů i v lese, míra zatmavení nebyla limitující. Pokud však ale bylo pod mrakem, byla výměna skla za čiré nezbytná. Tuto činnost lze zvládnou poměrně rychle a snadno, sklo v brýlích drží pomocí několika nácvaků. Tradiční osvědčené řešení, které funguje, ale pro méně šikovné (mezi které se počítám) je téměř nereálné vyměnit sklo bez jeho opatlání otisky prstů. 

Velké brýle, pro závodníky "must-have", ale i pro hobíka se jedná docela důležitou součást výbavy. Jednou velké brýle vyzkoušíš a již (často) nechceš jinak. Brýle 100% Racecraft 2 jsou dobré pro všechny.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Cviro (cviro72 (a) gmail.com) 9.12.2022 - 7:07

    V článku nie je ani zmienka o možnosti použitia dioptrických okuliarov

    • profilová fotka Keli 9.12.2022 000 8:42

      Dioptrické brýle nenosím, tak nemůžu předat informaci.

  • anonymní uživatel GABOSH 9.12.2022 - 14:48

    No právě, to jsem se též chtěla zepat. Myslím, že tady recenzovaná není na dioptrické brýle. Já mám Brýle Accuri OTG Tornado 100%. Musí tam být to přízvisko OTG. Teď už se asi dělají Accuri 2... A jsou ale dost celkově velké a hluboké, právě na enduro helmy moc nesedí (mám Uvex s náhubkem není ideální) na integrální ok, sedí perfektně. Chce to vyzkoušet, ani všechny dioptrické brýle nemusí pasovat na tyto motokrosové OTG brýle.

  • anonymní uživatel Boomer 12.12.2022 - 10:18

    Mala helma a MX bryle / nepochopitelnej antiswag...

    • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) přijmeni.cz) 12.12.2022 - 11:39

      A to se má kvůli testu brýlí pařit v integrále, aby to "dobře vypadalo"?

  • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 12.12.2022 - 17:30

    Nechte Kelišovou být!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí