Report: Winter DH Tour Tošovice - na sněhu, po jednom i po čtyřech

Autor: Martin Moško, kategorie: Report, vydáno: 6.12.2022

Před týdnem jsme se dozvěděli, že se v Tošovicích bude konat první závod bonusové "Winter DH Tour" pod záštitou Czech downhill TopOnTrail tour. Měřená jízda na Marosaně jako kvalda a 4x na sjezdovce jako hlavní závod.
Počasí, malý kopec a malá trať radí zůstat doma, ale příslib hromadného závodění mě navnadil, a tak jsme se potkali v překvapivě naplněném bikeparku. Přibližně 40 jezdců se postavilo na start zasněžené "Gaspiho" tratě, která sice patří mezi ty lehké, ale pod lehkou vrstvou sněhobláta se staly klopenky a dřevěné wallridy něčím z čeho nám bylo dost nevolno.

S každou další jízdou to šlo ale lépe a lépe. Nervozita ze sněhu postupně opadávala a v lese šly vidět hodně rychlé palby stejně tak, jako vtipné i smutné klouzačky mimo trať. V kvalifikaci vyhráli své kategorie Petr Janeček (18+), Jarda Prchal (15-18) a Petr Škrobánek (0-15) a vysloužili si tak 1. volbu startovního místa do odpoledního DH eliminátoru. Já, spolu s několika dalšími, jsem to rozvěsili v některé z klopenek. Výhodou chladného počasí je, že nevíš co sis narazil dokud nepřijdeš domů.

Po tréningu a lehkém zvýšení teplot nad 0°C se na travnaté trati vyjíždí fajné drážky, což prospělo atraktivnosti soubojů. V mužích sice vyhrává suveréně každou jízdu Peťa Janeček formou start-cíl, ale za ním se to dost bije o další postupová místa, a hlavně v juniorech byla každá rozjížďka na ostří nože. Najet do úzké zablácené trubky z nerezu rameno na rameno chce hodně srdíčka nebo nevědomosti jak moc to klouže.

  

Ještě přidám nějaké subjektivní/objektivní dojmy jako zpětnou vazbu pořadatelům a těm co se nerozhoupali a raději si počkali na Story doma v posteli. Díky moc za super akci! Trať byla vytyčena na sjezdovce, kde je z hlíny předpřipravený snowpark, takže byla zábavná se spoustou horizontů a offcamberů. Ideální prostředí na "sjezdovkový 4X".
V zimě by měly být jasně dané časy startů. Kdo přijde ten jede je fajn systém, ale když většina přijde mrznout na start ve stejný čas, není už tak super. Já s Vlastou Hynčicou jsme jako nejstarší vyjeli raději hned, když se nikdo nehlásil, ale dovedu si představit, že nahoře byla asi zima.
Hromadné závodění je trochu více stresu, ale mám pocit, že po dojetí je těch zážitků tak nějak více. Tunel je hustý, ale způsobuje roztrhání pole a méně srandy. Za mě by to mohlo být delší. Od kámošů jsem slyšel, že skupinové závodění je nebezpěčné, ale při solo jízdách se v ten den stalo daleko více pádů. 

 

Tak snad se podobné akce budou opakovat a potkáme se se všemi kterým to teď nevyšlo! Naživo to je lepší než od obrazovky.

Nejúspěšnější bojovníci v kategorii nadějí byli nakonec: 1. Standa Mlčák , 2. Petr Škrobánek , 3. Dan Králík a 4. Jiří Sehnal
V juniorech se ve finálové čtveřici prosadil nejlépe: 1. Adam Kappel, 2.Matěj Bordovský, 3. Jarda Prchal a 4. Jan Sikora.
A na závěr elitní mužské finál : 1. Petr Janeček, 2. Martin Moško, 3. Štěpán Nešpor a 4. Jakub Staněk.

Foto: Martin Olejník - Olejfoto

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí