reklama

Test: NS Bikes E-Fine 1 - kolo s fun factorem level milion

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 18.4.2023

Jsou značky, které na vlnu elektrokol naskočily téměř okamžitě a pak jsou jiné značky, které vzestup horských elektrokol sledovali zpovzdálí. Právě do druhé kategorie patří zcela bez pochyb polská značka NS Bikes. Na jejich první elektrokolo jsme si museli chvíli počkat, ale myslím si, že se vyplatilo. Jaký je NS Bikes  E-Fine?

 

Vidím to stejně

U NS Bikes upřímně přiznávají, že zpočátku nevěděli jak koncept elektrokol uchopit. Má to být náhrada za klasické kolo a nebo je to kolo, které slouží primárně jako výtah do kopce, nástroj, který ti umožní dát více tratí za kratší časový interval. Po nějakém čase v sedle kola NS Bikes E-Fine 1 vím, zcela určitě, že NS elektrokola vnímá stejně jako já. Jako kolo s motorem sloužící jako lanovka a maximální priorita je cesta směrem dolů. NS Bikes se modelem E-Fine se trefili přesně do mého vkusu.

Čtyřčep je jistota

Kola NS Bikes obecně sází na jednoduchost a robustnost. U elektrokola přesně tyto vlastnosti chceš a hlavně potřebuješ. Vyšší hmotnost kola klade na vše vyšší nároky. Rám modelů E-Fine je shodný napříč všemi modely. Poměrně robustní hliníkový rám, ale přesto vizuálně působí dost lehce. Odpružení zadní stavby využívá 4 čepové zavěšení s čepem na řetězové vzpěře poblíž zadního náboje. Tzv. Horstlink je současné době na velké spoustě kol, takže není třeba jej více představovat. 

U tohoto kola se však podařilo systém vyladit přesně dle potřeb ebiku. Co očekávat? Velmi dobře vyvážený poměr mezi aktivitou, progresivitou i imunitou na pohupování při šlapání. Když zmíněné spojíš s pružinovým tlumičem, tak máš oldschool sjezdový "feeling" Je to špatně? Vůbec ne! Chod zadní stavby je heboučký a kolo skvěle žehlí. Na ebiku tyto vlastnosti oceníš, zadní kolo má neustále super grip a díky motoru nějakou o fous nižší efektivitu šlapání neřešíš.

E-Fine je žehlička, která ti vyžehlí i odrazy skoků. Na běžném skoku s nijak extra nakopnutým odrazem to není znát, ale na skocích s dirtovějšími odrazy anebo třeba při bunnyhopu jsem cítil absenci "popu". Vytáhnout kolo do vzduchu bylo obtížnější než na jiných elektrokolech. 

E-Fine 1, top model pro rok 2022

Modelem, který jsem měl možnost vyzkoušet je E-Fine 1 pro rok 2022, na příští sezónu se v nabídce objevuje model vyšší s trochu lepším osazením. Nicméně ani tento model si nestojí špatně
Odpružení Rock Shox, ač v základu, funguje spolehlivě a myslím si, že naprosto dostatečně. Škoda jen, že výrobce přímo neosadil vzduchovou komoru ve vidlici jedním nebo spíše více tokeny, minimálně ve velikosti L, u těžších jezdců, by to výrazně zlepšilo progresivitu chodu vidlice. Takto jsem se, i při optimálně nastaveném sagu, až nečekaně častokrát podíval na dno zdvihu.

Komponentová výbava

Na kole najdeme zajímavý, ale funkční komponentový mix. Pohon, stejně tak i motor řady Ep8, kterému dodává energii 625 Wh baterie, dodalo Shimano. 12-ti rychlostní kazeta SunRace si s přehazovačkou SLX rozumí až překvapivě dobře.

Masivní brzdný výkon dodávají brzdy Magura MT7, ty v kombinaci s velkými kotouči zastaví kolo spolehlivě, ale na můj vkus jsou hodně necitlivé a optimální dávkování brzdné síly vyžaduje trochu cviku.

Ostatní komponenty dodává přímo NS Bikes, ať už je to dobře padnoucí kokpit či vypletená kola mající ráfky, které pro NS Bikes vyrábí taiwanská firma Fratelli Industries, které patři třeba Spank. 
Celkově shrnuto, komponentová skladba je bezproblémové funkční. 

Jedinou jedinou výtku můžu mít k teleskopické sedlovce X-Fusion, ta funguje i v mrazech nad očekávání dobře, ale její páčka, bez ohledu na teplotu, je hrozně tuhá. Promazání nějak zásadně její chod nezlepšilo. 

Výtah do kopce, extrémní zábava dolů

Použít motor k usnadnění cesty nahoru a mít tak více energie na zábavu, tento přístup se mi líbí. Takže kolo pro lenochy? Ani náhodou. Záleží totiž jak k němu přistupuješ. Neberu ebike jako náhradu za normální kolo, ebike je jiná kategorie.

Kolo je postaveno na konceptu mullet, tedy s velkým předním kolem a menšin zadním, když k tomu přidáte i poměrně agresivní geometrii a velké zdvihy, musí vám být jasné kam je tohle kolo určeno. Freeridové kolo s motorem, to je přesně ono.

Rychle na kopec a tam začíná zábava. Rychlé palby, klopenky, skoky, utažené zatáčky, skalky, tady všude je E-Fine doma. Kolo je velmi jisté, stabilní a přitom neskutečně ovladatelné. Ale pokud bych měl vytáhnout jednu nejsilnější vlastnost, tak je to zcela jednoznačně zábavnost. Cesta dolů to byl vždy festival radosti.

Ať se jedná o elektrokolo s vyšší hmotností, tak při jízdě jsem absolutně vyšší váhu nevnímal. Hmotnost je rozložená velmi rovnoměrně s tím, že to těžké, motor a baterie, je velice blízko těžišti. Na 25kilogramový stroj (24,9 kg bez pedálů) je E-Fine hodně hbité kolo.

Mulletu nefandím, ale...

Rozhodně bych se neoznačil jako příznivce konceptu mullet, minimálně ve větších velikostech mi to moc nedává smysl. Mullet má své výhody, ale pro mne jako většího jezdce (měřím 185 cm) převažují nevýhody.
Menší zadní kolo výrazně hůře jede a také víc drncá. Kde ale mullet exceluje jsou zatáčky, v nich je nedostižný. NS Bikes E-Fine to jen potvrzuje. 

Menší kolo má však i velký nedostatek v podobě brzdění, menší plocha pláště prostě míň brzdí. Záleží samozřejmě na použitém plášti, osazené Maxxis Assegai jsoy skvělé ve 29-ti palcové verzi, ale na menším průměru jsou doslova poloviční. Menší zadní kolo hrozně rychle ztrácí adhezi a jde do smyku. Po dlouhých letech na devětadvacítce tom člověk rychle odvykne. A za sebe musím říct, že bych se nerad vracel k menším kolům.  

Bude i devětadvacítka?

Chtěl bych toto kolo v devětadvacítce! Jde to? Ač se o tom výrobce nezmiňuje, tak ano. E-Fine lze s úspěchem a bez problémů přestavět na 29-ti palcovou variantu bez zásadní změny geometrie. Prostoru okolo zadního pláště je dostatek a navíc spodní čep tlumiče má flip-chip... Možnost tuningu zde rozhodně je. Uvidíme jestli NS Bikes 29" E-Fine přijde.

Fun factor level milion

Každopádně prvotina NS Bikes na poli elektrokol se opravdu podařila. Pokud hledáš kolo, které má prioritu cestu z kopce dolů a tvým cílem je se na kole především bavit, tak E-Fine je kolem přesně pro tebe. A že budeš někde o fous pomalejší než kámoši na devětadvacítkách, to přece nevadí, ne?

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 20.4.2023 - 9:09

    Kolo vypadá parádně a věřím, že i tak jezdí. díky za test.

  • anonymní uživatel Ádoš 20.4.2023 - 11:31

    Los Vytuhlos...

  • anonymní uživatel Tomáš (stastny-tomas (a) email.cz) 28.4.2023 - 3:23

    K opravě:
    "na 29-ti palcovou"
    "ve 29-ti palcové"
    "Ať se jedná o elektrokolo s vyšší hmotností, tak při jízdě"
    "Jedinou jedinou výtku"
    "12-ti rychlostní"

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí