Test: bundy Mill Ladakh - nebýt mokrý zvenku ani zevnitř

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 9.1.2023

Následující text jsem nejen sobě sliboval už hodně dlouho. Lenost a chuť vyrazit na kolo však vždy vítězila nad psaním těchto řádek. Ale sliby se mají plnit nejen o po vánocích a tak nastal den D a je to tu.

Značka Mill, více jak třicet let na trhu

Znáte značku Mill? Ne?! Nedivím se, je to relativně malá, ale již letitá brněnská firma, kterou založil někdy okolo 1992 Pavel Mlýnek - horolezec, snowboarďák, letec na paraglidu, kdy začal šít outdoorové oblečení z kvalitních materiálů. V současné době převažuje hypoalergenní materiál Gelanots - bezporézní paropropustná dvouvrstvá membrána japonské firmy Toyota Tsusho (více o použitém materiálu zde). Prý skvěle dýchá ven a nepropustí nic dovnitř. Takže když jsem někdy na jaře 2021 potřeboval novou univerzální bundu, šel jsem jako správný patriot okouknout Mill krámek.

     

Mega prodyšnost a nepromokavost

Bunda Ladakh mi fakt sedla. Sice je deklarována jako běžkařská a skialpová, ale s obojím občas koketuji, tak proč ne. Slibovaná prodyšnost 50 000 g/m2 za 24 hodin a zároveň 30 000 mm nepromokavost je lákavá. Navíc 420 g váha zaručuje skvělou skladnost v bajkovém batohu.  Při mých 174 výškových centimetrech byla velikost M jasnou volbou. 

Větrá skvěle, klidně i kapsami

Léto bylo celkem teplé, tak na bundu došlo jen párkrát. Ale je fakt, že jsem se naučil ji tahat všude s sebou. Díky již zmiňované nízké váze a možnosti ji sbalit do balíčku velikosti půllitrového bidonu, to není problém. Ladakh v létě skvěle chrání před větrem a chladem, navíc v kombinaci s velkými větracími otvory v podpaží se pocení omezí na minimum. Pokud by bylo potřeba větrat víc, není problém rozepnout velké náprsní kapsy, které jsou uvnitř síťované, díky čemuž větrá ještě více.

Neproteče, nikdy!

S podzimem a zimou konečně došlo k jejímu pořádnému otestování. Kolo, běžky, skialpy, sjezdovky, turistika. Často jsem v tomto období měl na sobě jako první vrstvu 100% merinové triko (které jsem si oblíbil, shodou okolností taky od Mill) a na něm jen tuto bundu. Když přituhne, stále se vejde mikina nebo lehká péřovka a pak ať klidně přijde slota.

Za těch několik měsíců jsem několikrát zmoknul, zablátil i zasněžil. A vždycky jsem byl v neskutečným vnitřním komfortu. Bunda odváděla dobrou práci. Ne, nemůžu říct, že bych se nepotil. To je stejně velmi individuální záležitost. Navíc záleží na aktivitě a vrstvení pod bundou. Každopádně jsem nikdy nepromoknul. I v případech, kdy jsem měl na zádech batoh a často dojde k prvnímu protečení vody na ramenou, jsem byl v poho.

Užší střih, delší záda a velká kapuce

Ladakh působí mírně oldschoolově. Druk bránící rozjetí zipu odspodu je již mírně out. Bunda je celkem úzká, tak bych přivítal zip, který lze rozepnout i dole, když si chci sednout. Stejně tak bych přivítal síťku v podpažních větrácích, aby se bunda nerozjela, ale spíš držela tvar. To jsou fakt jediné mínusy, které jsem našel.

Zbytek je pro mne - primárně bikera - fakt skvělý. Prodloužená záda luxusně chránící bedra, rukávy spíš mírně delší, takže se nevyhrnují, jsou jen plusy. Límec je vyšší, tak není problém se za něj schovat až po nos, když hnus cáká do obličeje. Kapuce je dostatečně velká, aby se do ní schovala hlava i s helmou.

 

Mill Ladakh - silné a slabší stránky

Abych nějak shrnul plusy a mínusy:

Plusy

  • nepromokavá, dobře odvětraná
  • lehká 
  • skladná 
  • univerzální použití při jakýchkoliv aktivitách
  • celoroční využití
  • dobrý střih, prodloužená záda, rukávy na suché zipy
  • odvětrání v podpaží, případně přes náprsní kapsy
  • kapuce, která pojme helmu
  • menší náprsní kapsa na telefon
  • kapsa na rukávu 

Minusy

  • pouze jednosměrný zip, chybí možnost bundu rozepnout odspodu
  • podpažní větráky nemají v sobě síťku, při plném otevření vzniká větší otvor
  • druk jako ochrana zipu
  • pro někoho přítomnost kapuce

A ptáte se na cenu? Aktuálně ji pořídíte za 7570,-. Na slevy u Mill nečekejte, prodávají za stejné ceny po celý rok. Což mne jako odpůrce různých "slevových akcí" docela zaujalo.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ádoš 9.1.2023 - 11:04

    Určitě to bude kvalitní produkt, ale říkám si, jak se tyhle firmičky můžou v záplavě asijské konkurence (ne ve smyslu kvalitativní, ale kvantitativní) uživit? v nadsázce snad každej úspěšnej českej horolezec podniká s outdoor výbavou a já si jako laik říkám, že konkurovat například starýmu Hudečkovi, sušickejm Hajpoinťákům, Tylaku apod musí bejt docela těžké. Vzoruješ jak sra*kop*delní licenční výrobě, která na tebe stříká z každýho e-shopu.....lidi prostě milujou odpornou licenční výrobu, milujou čínský levný zboží.

    To je hlavní část spotřebitelské kupní síly. Pak je ta druhá - minoritní, která nechce podporovat čínskou ekonomiku a nechce podporovat nesmyslnou přepravu (víceméně low-end) zboží z Asie do Evropy. Nemají problém vysolit adekvátní sumu za "made in CZ", ale ti už většinou právě nakupujou 20 let "v Sušici". Získat nové zákazníky nebude asi žádná prča.

    Každopádně, přeju firmě MILL úspěšné nastartování podnikatelského záměru. Snad se spotřebitelské chování postupně změní k lepšímu. Snad si postupně ti imbecilové uvědomí, že nakupovat na Alíku není známka punku.

    • anonymní uživatel masak 9.1.2023 - 14:19

      ale Mill je tady s nama 30 let, to neni nova mlada znacka, jen ty jsi o ni asi nikdy neslysel, pouzivaji TOP matros z japonska co ma uzasny vlastnosti, do dneska mam doma jednu bundu bez podsivky na SNB a je porad good, voda se od ni odrazi atd . . za me top matros, top firma ;-)

      • anonymní uživatel Ádoš 9.1.2023 - 14:52

        2 masak
        Ok, díky za opravu, to jsem nevěděl. Nikdy jsem nelezl, tak znám jen produkty, které se rozšířily řekněme masově. S funkčním oblečením mám tak zkušenosti veskrze povrchní, to jest běžný uživatel - plájboj Éda, pobíječ much. Každopádně, s módníma sračkama allá Horsefeathers, Kilpi, Husky, Loap atd. jsem skončil už nejmíň před 10 lety. Vyhozené peníze za shitové produkty vyrobené v Číně. Raději připlatím za "PRIMA, CARINTHIA, TYLAK, HIGH POIT atd. Prostě za opravdu funkční produkt nemám problém připlatit.

  • anonymní uživatel kingofdirt 9.1.2023 - 11:51

    Skoda jen, ze ty bundy Mill vypadaji uz asi 20 let porad stejne, ty designy jsou jak z devadesatek :))) Navic konkurence v tomhle segmentu je tvrda, takze to nebude jednoduche, divim se spis ze to jeste funguje. Stavet znacku na tom, ze je to CZ vyroba mi prijde v dnesni dobe i naivni...a s tou prepravou atd. to taky tak slavne nebude, latky s membranoum, zipy apod. se taky nekde musi brat ;-)

  • anonymní uživatel Honza 9.1.2023 - 14:10

    Proste to neni adekvatni cena... neni.

    • anonymní uživatel Ádoš 9.1.2023 - 14:53

      A co je adekvátní cena? Sračka z 4camping od "Kilpi nebo Hannah" za 2.999kc?

    • anonymní uživatel Roman 10.1.2023 - 7:22

      7.5 tis je úplně normální cena za kvalitní nepromok. Nevím kde žiješ.

  • anonymní uživatel Skvela Recenze 10.1.2023 - 16:03

    Bohuzel publikovana ve spatne fazi Adosova cyklu

  • anonymní uživatel Ondrej (ondrej.bene (a) gmail.com) 15.1.2023 - 22:34

    Mill je brutálna značka ! mám od nich lyžiarsku bundu asi 8 rokov... MEGA ! a rád sa k nim vrátim a kúpim si ďalšiu. Dizajn je úplne v poriadku ako sa hovorí, nikdy sa nezavďačíš všetkým. Kvalita materiálu je na najvyššej úrovni! Len tak ďalej ;)foto ke komentáři

  • profilová fotka Wrist 24.1.2023 - 7:44

    Mill je kvalitní značka vo tom žádná a bunda vypadá jako kvalitní produkt od této značky. Jenže ta cena.. za 7,5k se dá v zahraničním eshopu koupit celoroční bunda s předtvarovanými rukáva s membránou Goretex Paclite, druky na všech zipech a vnitřní výjmatelnou tenkou péřovou bundou, která se dá nosit i samostatně.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí