Test: komplet Vaude All year Moab - do zimy a mokra

Autor: Eda, kategorie: Test, vydáno: 2.1.2023

Se snižující se venkovní teplotou a přibývajícími srážkami se každý z nás začíná poohlížet po oblečení, které by ho co nejdéle udrželo v suchu a teple. Vaude má pro tyto trable odpověď v podobě nepromokavé zateplené bundy a nepromokavých kalhot se zateplením.

 

Bunda s vestou Vaude All Year Moab 3-in1

Vaude opět sází na recyklované materiály. Na nepromokavou část použili 2,5 vrstvou membránu Ceplex Active. Vodní sloupec je minimálně 10.000mm. Paropropustnost výrobce neuvádí, ale ta je za mě velmi relativní. V chladných vlhkých dnech jsem se potil více, v chladných suchých dnech jsem se zase potil méně. A kdo se nepotí, je stroj!

 

Tato bunda v sobě skrývá 3 svršky. Buď ji můžete používat jako zateplenou bundu, nebo jako samostatnou vestu, nebo pouze jako bundu bez zateplení (s vyndanou vestou). Tyto změny probíhají pomocí všitého dvojitého zipu a pár knoflíčků a jsou velmi jednoduché. Pokud chci mít bundu včetně zateplení, připnu vestu zipem do bundy, zapnu pár knoflíčků a je to. Vesta drží v bundě velmi dobře a stává se zateplením bundy. Dle venkovní teploty a vlhkosti pak lze kombinovat samostatnou bundu s odepnutou vestou. Nebo jen bundu. Nebo jen vestu. Troufnu si říct, že tato kombinace pokryje ježdění od podzimu do jara.

Vesta má přední panel zateplený, zadní naopak prodyšný a napomáhá to udržovat lepší termoregulaci při jízdě. Při spodním okraji má potom vesta na zádech všitou gumu, která zabraňuje podfukování na záda. Zajímavosti je použití materiálu S.Café, který obsahuje kávovou sedlinu. Použití použité kávy by v materiálu mělo zajišťovat rychlejší schnutí a také lepší odolnost proti nepříjemným pachům. Musím říct, že vesta ani po velkém zpocení nesmrděla. Vesta má jednu náprsní kapsu. Kapsa je zevnitř síťovaná a může fungovat také jako přivětrání. Musíte si ale potom dát pozor, aby v ní nebylo něco drahého a vy jste to po cestě neztratili.

 

Jak bunda, tak vesta, jsou na zádech prodloužené a ani při jízdě se nevytahují do nepříjemných výšin. Střih bundy bych nazval jako standardní. Není zbytečně úzká, ani moc široká. Takže se při jízdě nevytahuje. Kapuce je větší, než u dříve testované bundy. Není ovšem stále dostatečně velká na to, aby se do ní pohodlně schovala celá helma a bunda pak šla zapnout až pod bradu. Při spodním okraji bundy také nechybí gumička na stažení, která ja ukončená do kapsy. Drobný detail, který ovšem zajistí, že nikde pod bundou netrčí očko gumy. Co si ovšem pochvalu nezaslouží jsou kapsy. Ty mají tendenci vyjíždět z pod bundy ven, když si do nich dáte něco trochu těžšího. Nejsou totiž při spodním okraji přišité. Odolnost svrchního materiálu je také dobrá. Vydrží i pád na asfaltu. Na rozdíl od mé ruky...

Kalhoty All year Moab 2-in-1

Stejně jako bunda, tak i kalhoty jsou vyrobené z 2,5 vrstvé membrány Ceplex Active. Zadní sedací díl je poté vyroben z 3 vrstvé membrány pro vyšší odolnost proti vlhkosti. A musím říct, že to opravdu funguje. I když je mokro, tak sedíte v suchu.

Na stehnech je potom zepředu vložena izolace, která přechází přes boky na bedra. Ta se dá podle preferencí a počasí buď připnout dovnitř, nebo nechat doma. V zateplení je také použit materiál S.Café, stejně jako u bundy. Velikost kalhot v pase se potom dá doladit pomocí dvou stahování na suchý zip. Střih kalhot je volnější. Díky tomu je v nich pohyb příjemný. Ani při tlačení kola do prudkého kopce se kalhoty nemají tendenci nikam posouvat.

Nohavice mají po vnějších stranách na obou stehnech větrací průduchy opatřené síťkou. Takže se ani při maximálním otevření neroztáhnou přes celé stehno a nikde neplandají. Síťka zároveň zabraňuje nečistotám spadnout dovnitř nohavic. Zároveň jsou na nohavicích reflexní prvky pro vyšší bezpečnost. Nohavice se také dají nad kotníkem stáhnout pomocí suchého zipu. Co ale u kalhot chybí jsou kapsy. Opět je to dilema mezi vyšší nepromokavostí a lepší užitností. Čím víc otvorů do kalhot, tím větší šance, že do kalhot bude téct. Za sebe bych alespoň jednu kapsu preferoval. Ne vždy jedu na kolo s batohem a tak se hodí víc kapes, kam můžu dát věci.

 

Barevně jsou k dispozici 2 varianty jak u bundy, tak u kalhot. Bunda má na výběr buď modrou s oranžovým vzorem, nebo testovanou černo zelenou. Kalhoty buď ladí černou zelenou kombinací, nebo jsou čistě černé. Tato kombinace se Vaude opravdu povedla. Až na drobnosti je to za mě výborné kombo na část roku od podzimu do jara. Cenově vychází bunda na 273 Euro (6.759 Kč) a kalhoty na 179 Euro (4.419 Kč).

Foto: Jara Sijka

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel TLKMTB 2.1.2023 - 11:47

    Kde je ten trail?

    • anonymní uživatel villain 2.1.2023 - 14:07

      V Brně, to je na Moravě.

      • anonymní uživatel Karel 2.1.2023 - 15:33

        aha, do Rumunska nejedu

      • anonymní uživatel TLKMTB 3.1.2023 - 22:11

        Ne, asi! Vim kde je to misto, jak jsou za nim ty budovy ale, ze by tam byl nekde i trail? Edo vyjadri se k tomu..

        • anonymní uživatel villain 4.1.2023 - 6:51

          Byl jsi někdy v Netru??

          • anonymní uživatel VeriMTBs 9.1.2023 - 23:12

            A jsou v tom netru i traily pro lidi co nelitaji vzduchem, flowcka nebo tak neco? :D

          • anonymní uživatel Eda 10.1.2023 - 7:33

            Jasně!

        • anonymní uživatel Tragac 4.1.2023 - 7:05

          No podle všeho tam skutečně je, tak co zvednou prdel a jít ho najít, než tady idiotsky vyzvídat od klávesnice?!

          • anonymní uživatel Krlzos 9.1.2023 - 23:11

            Stejne tak tu prdel muzes zvednou ty a nepsat tady toxicky komentare voe!

        • anonymní uživatel Eda 5.1.2023 - 11:00

          Pokud vis kde to je, tak se tam bez podivat...

  • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 2.1.2023 - 19:33

    Dobře Sešule!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí