reklama

Test: GPS computer Bryton RIDER S800, hračka s téměř neomezenými možnostmi

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 13.3.2023

Otázka od Keliho, zda chci otestovat novinku na českém trhu s gps computery, padla na úrodnou půdu. Jsem tak trochu hračička a s různými džípieskami na řidítkách nebo na ruce už jezdím roky. Takže sem s ní. Ale pak mi to začalo vrtat hlavou. Budou to vlastně čtenáři dkey chtít číst? Bude to pro ně zajímavé? Na tuto otázku jsem si odpověděl celkem lehce: koho to zajímá, přečte si. A ruku na srdce, je mezi námi dost takových, co stav svých tréninků sledují a vyhodnocují. Sice to před kámoši u piva nepřiznáme, ale bez záznamu na Strava, Connectu a jiných platformách by to nebyla jízda. Navíc si přece chceme kondičku zlepšovat a nebo alespoň udržovat. A v neposlední řadě chceme mít přehled o tom, kde leží náš práh bolesti a jak daleko máme k infarktu. A pro to všechno je dobrý nějaký chytrý zařízení s sebou vozit. 

Slovo pro umělou inteligenci

Další otázka, kterou jsem měl na jazyku, byla: chce se mi to vlastně psát, chce se mi seznamovat s něčím novým?! Po chvíli laborování jsem se zkusil zeptat někoho s větším rozhledem, někoho, kdo by měl smart zařízením nejen na kolo rozumět, protože sama je tak trochu smart. Takový nový vesmír. Prostě dolekop.com jde s dobou a využívá umělou inteligenci. 

Zde najdete přepis našeho "rozhovoru":

dkey: Dobrý den
AI: Dobrý den! Jak můžu pomoci?
dkey: Co si myslíš o GPS navigacích na kolo?
AI: GPS navigace na kolo mohou být užitečné pro cyklisty, kteří chtějí mít přesné informace o trase, délce cesty a vzdálenosti, kterou ujeli. Mohou také nabídnout upozornění na nebezpečné úseky nebo překážky na trase, což může být užitečné pro bezpečnost cyklisty. Navigace také může pomoci cyklistům najít nejlepší trasy pro jejich cíle, ať už chtějí jet co nejrychleji nebo hledají trasy s co nejméně stoupáním.
Na druhou stranu, někteří lidé mohou mít výhrady vůči používání GPS navigace na kolo, protože se může zdát, že odvádí pozornost od okolí a může snížit schopnost cyklisty vnímat a reagovat na nečekané události. Je také důležité si uvědomit, že GPS navigace může být náročná na baterii a může být třeba ji pravidelně dobíjet.
V závěru je třeba říci, že GPS navigace na kolo může být užitečným nástrojem pro cyklisty, ale je důležité, aby se s ní zacházelo opatrně a s rozvahou a aby se nezanedbávala bezpečnost při jejím používání.
dkey: Ok. Tomu rozumím, ale jsou lepší než telefon?
AI: GPS navigace na kolo a chytré telefony mohou poskytovat podobné funkce pro cyklisty, ale mohou se lišit v několika ohledech. Z hlediska přesnosti a spolehlivosti mohou být GPS navigace na kolo lepší než telefon, protože jsou speciálně navržené pro použití na kole a jsou vybaveny přesnějšími GPS senzory. Navíc mohou mít větší výdrž baterie než telefon, což je důležité pro delší výlety na kole. Na druhou stranu chytré telefony mohou poskytovat mnoho dalších funkcí, které jsou pro cyklisty užitečné, jako je možnost přehrávat hudbu nebo volat a posílat textové zprávy, pokud jsou vybaveny odolným pouzdrem nebo držákem na kolo. Také mohou být snadněji dostupné a mohou být pro některé lidi pohodlnější na používání než GPS navigace na kolo.V závěru bych řekl, že záleží na preferencích a potřebách jednotlivce, zda je pro něj lepší používat GPS navigaci na kolo nebo chytrý telefon. Může být užitečné zvážit výhody a nevýhody obou možností a zjistit, co nejvíce vyhovuje vašim potřebám.

 

A dost! Nás zajímá praxe

Tak a dost! Jasně, má pravdu, ale nás zajímá praxe. Z nabízených možností Bryton Rider 500 a 800 jsem sáhl po té větší - s displejem o úhlopříčce 3,4". Když už to mám, tak na to chci hezky vidět a ve finále je mi už jedno, jak velkou krabičku na řídítkách mám. Ano, přiznávám, byla to trochu chyba lávky. Na gravelovi, kde je delší představec, Bryton hezky s kokpitem splynul. Ideální by bylo ho dát na držák před představec, kde by byl ještě víc na očích. Při jízdě na štěrkoletu mám dost prostoru všechny informace sledovat. Na e-biku a enduru to ale je jiný. Zde je možnost instalace na krátký představec horší. Ne že by to jednoduchý a funkční držák v podobě placky s aretací - přichycenou dvěma gumičkami - neumožňoval, ale může se stát, že to prostě není ideální. Takže šup s ním na řídítka a tady by se mi líbilo, kdyby byl computer menší. Naštěstí jsou v nabídce Brytonu i menší verze.

 

Jde se na kolo!

Nezbytné nabití, instalace a spárování snímačů rychlosti, kadence, hrudního pásu, stejně jako spárování s telefonem (přes aplikaci Active) byla otázkou pár minut. Na nic není potřeba nářadí. Trochu zklamáním je, že návod ani samotná gps neobsahuje češtinu. Ale zase si říkám, že než špatný český překlad, tak raději angličtina. Stejně mne zajímají víc čísla a grafy než text.
Dle informací od dovozce, v březnu 2023 by pro cyklocomputery Bryton měla být dostupná čeština a stejně tak i návod a rychlá příručka.

Pro jistotu chráním computer silikonovým obalem, který je součástí balení. Při prvním spuštění zjišťuji, že na nic jiného než mtb, silnici a trenažer Brytona použít nemohu. Navíc pod položkou mtb nebo road není již možnost výběru dalšího kola, což nejspíš nepotěší ty, kteří oplývají více typy kol. K dispozici jsou tři profily kol - defaultně pojmenované jako silnice mtb, trenažér, ale je na uživateli, jak si je definuje.
Kolo tlačím z garáže a gps se chytá hned. Tak můžu vyrazit. Displej je i na slunci pěkně čitelný, automaticky reaguje na okolní světlo a koriguje jas. Co mne zaráží je, že mám možnost za dvou obrazovek (aktualizace po třech týdnech testování: Jako fakt je dobrý si nejdřív přečíst návod, resp se jeden večer obrnit trpělivostí a objevovat všechny zákoutí toho computeru. Pak zjistíte, podobně jako já, že obrazovek můžete mít víc, stejně jako kol.). Na první mám všechny datové informace, které si mohu měnit dle libosti: přidávat množství zobrazených polí, informace v nich, přidávat graf tepu a profilu. Dle výrobce i zobrazení zařazeného převodu, stavu baterie nebo info o e-biku. Na druhé obrazovce vidím mapu a pod nimi ještě pole o zbývající vzdálenosti a info o další odbočce. 
Což využívám při následujících jízdách, které si zkušebně natrasuji. Ano, je zde možnost si výšlap natrasovat přímo v navigaci. Možná i na stránkách Brytonsport nebo v aplikaci Active, ale kdo z českých bikerů by to dělal, když máme skvělý mapy.cz, že?! Takže stačí pár kliknutí, v telefonu pak export, otevřít v aplikace Active, potvrdit a pak synchronizovat a už je to v Brytonu. Jak jednoduché. Jedem.

A jedem dobře, mapa přehledná, upozornění na odbočky v předstihu. Tady musím Bryton pochválit před jiným velkým výrobcem gps navigací. Navíc když začne stoupání objeví se další obrazovka a na ní info a sklonu, délce, profilu atd. Místy trochu depresivní záležitost ale vyznavači BDSM cyklo hrátek si smlsnou.

Teploměr vítám

Funkci, kterou zase oceňuji já, je teploměr. Testuji v zimě, tak aspoň vím, jak moc mi má být zima. Navíc mě zajímá, jak moc se zima podepíše na výdrži baterie. A vypadá to, že nijak. Než baterii dojde dech, čeká mne mnoho mrazivých kilometrů. Dobře, vím, že zima letos patří k těm mírnějším, ale i tak výrobcem udávaných 36 hodin dá s přehledem. Vlastně ani tak zima nedá baterce pokouřit, jako podsvícení. I zde nabízí výrobce mnoho možností nastavení. Osvědčila se mi varianta jas dle okolního světla a podsvětlení v režimu smart.

Konektivita a kompatibilita skvělá

O čem jsem se nezmínil a je hlavně v zimě fajn, jsou 4 tlačítka na obou stranách osmistovky. Zapnutí, vypnutí a zamknutí jedno, druhé na označení okruhu, třetí na překlikávání mezi obrazovkami a čtvrté na spuštění aktivity. K tomu je zde ještě dotyková obrazovka.  Nastavení computeru, stejně jako zobrazených polí, trasy vše funguje přes dotyk skvěle. Co má Bryton ještě navíc je hlasové vyhledávání a hromadu dalších funkcí, jak se na nejvyšší z nabízených modelů sluší a patří: připojení k bluetooth, ANT+, Di2, eTap, EPS, K-Force, LEV, kompatibilita s trenažéry, radary, jízda ve skupině, live tracking, zobrazení notifikací z telefonu, virtuální tréninkové funkce,  podporování GPS, Glonass, Galileo, takže se nejspíš neztratíš. K těmto všem funkcím najdeš v balení potřebné snímače a držáky, navíc i ochranné pouzdro, poutko a folii proti odleskům. Při záznamu můžeš voli, který a kolik z družicových systémů bude využívat. Trasování je díky tomu velmi přesné. 

  

Mapa a hledání v ní slabší

Abych nebyl zas až tak přehnaně pozitivní, tak nějaké výtky mám. Jedna se týká mapy a hledání v ní. Můžeš se po ní prstem posouvat, ale chce to trpělivost, ať nekoukáš několik nekonečných vteřin na nehybnou obrazovku, než se mapa načte. A druhá je k displeji, který bohužel nejde ovládat v rukavicích, které nemají dotykové plošky. Ale i toto jde vyřešit prostým nasliněním. Nabízené hlasové vyhledávání se mi nepodařilo rozfungovat (asi nešikovné ruce). Bryton asi neumí česky ani psát, ale ani poslouchat a navíc vyžaduje, aby aplikace v telefonu byla aktivní. Stejný požadavek má i ve chvíli, kdy chce jízdu přetrasovat, například když jsem odbočil jinam, než jsem měl původně v plánu. Ale blýská se na lepší časy, aktuálně Bryton testuje tuto funkci i bez připojení k mobilu a měla by být integrována s příchodem nové verze firmwaru. 

Konkurence schopná alternativa 

Takže na závěr pořídit nebo nepořídit, toť otázka. Prostě je to alternativa, kdy nejdeš s davem značky G nebo W. Odvede minimálně stejně dobrou práci a ještě bys mohl nějakou kačku ušetřit. 
Berte tento test spíš jako takovou malou ochutnávku, protože ani po několika týdnech využívání jsem nevyzkoušel všechny funkce, protože BRYTON 800 je jimi tak našlapaný, že pole využití je velmi široké a tím i cílová skupina na kterou míří. Nejspíš každý si najde svoje. 

Aktualizace nechybí

Aktualizace: v únoru vyšla nové verze aplikace Active pro telefony a s ní i ruku v ruce funguje web, kde si můžeš pohodlně svoje aktivity prohlídnou ve velkým a zároveň nové plánovat. Web v porovnání s konkurencí je ... ehm, jak to jen nazvat ... takový oldschool. Ale účel plní. Navíc je zde stále možnost automatické synchronizace se Strava, takže o chlubítko a sociální kontakt nepřijdeme. 

 

Aktualizace 2: při nabíjení jsem zjistil, že konektor je již Usb-C, sice drobnost, ale potěší.

Rider S800 v kostce

  • profesionální cyklopočítač s 3,4" displejem a 12 pozicemi
  • navigace, skupinová jízda a chat
  • pokročilý trénink a cyklometriky
  • funkce Explore a Climb challenge
  • hlasové vyhledávání
  • cena 9 990 Kč
  • české stránky produktu 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Allah from another mother 13.3.2023 - 10:31

    Super vec pro pitomce

  • anonymní uživatel PTBack 13.3.2023 - 15:40

    Když se podívám, kolik textu je možný napsat o věci, která nejezdí...

    • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 13.3.2023 - 16:01

      Na světě je hodně věcí, které nejezdí a píše se o nich. Jednou budeš hrozně překvapený... :-D

      • anonymní uživatel PTBack 13.3.2023 - 17:47

        Fakt???? Ty jo.
        Je to jedna z těch věcí, která Tě zdržuje od ježdění. Včera jsem zrovna koukal na kluky z bike o'clock, s Vashou :) a byla tam nádherná ukázka toho :)
        Ale ať si každej kouká do aplikací a všeho, jak chce. To já jen tak brblám.

    • anonymní uživatel Vlahvivarleměl 13.3.2023 - 17:40

      No ale to hlavní tam samozřejmě chybí, že ti to umožní bez přestávek jezdit v lokacích, které neznáš.

  • anonymní uživatel Tommu (tommu007 (a) gmail.com) 13.3.2023 - 20:18

    Potěšilo mě, že na těch kolech máte svítilny od Šolc Lighting. Velmi kvalitní výrobky. Znám autora.

    • profilová fotka Keli 14.3.2023 000 6:02

      Ano, Dan tyto světla vozí, zde jsou jeho zkušenosti s nimi: dolekop.com/... ,

      dolekop.com/...

      • anonymní uživatel Světlonoš 14.3.2023 - 17:55

        Mám Spidera už druhou zimu a naprostá spokojenost. Dřív jsem vozil jedno světlo na rodlech a druhý na helmě, už mi stačí jen Spider na helmě a baterku vozím v ledvině.

  • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 14.3.2023 - 6:55

    za mě docela dobrá věcička.

  • anonymní uživatel Ohneta (janekkrat (a) gmail.com) 12.1.2024 - 8:22

    Trochu zklamání AL držák. Je jen na průměr řídítek 31,8

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí