Test: KLS BEAT - pohodlné výkonnostní tretry se stahovacím kolečkem

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 20.3.2023

Slovenská značka Kellys je nejen výrobcem kol, ale má i poměrně rozsáhlé portfolio doplňků a příslušenství. Nejnověji zastoupenou kategorií je obuv respektive tretry na kolo. Nejvyšší modelem jsou boty BEAT, které nabídnou stahovací kolečko, tuhou a zároveň neklouzavou podrážku. Jaké jsou tretry, které s úspěchem lze použít od XC disciplín až po enduro odpoví následující recenze.

Výkonnostní, ale ne extra úzké

Již na první pohled je zřejmé, že tretry zaujmou především výkonnostní jezdce. Pokud je pro tebe důležité téma přenos síly na pedál, tak jsi tím pravým adeptem na KLS Beat. 

Výkonnostní tretry bývají často extrémně úzké, naštěstí toto není případ KLS Beat. Kellys u nich vsadil na trochu širší kopyto a to chválím. Kulatější špička nabídne dost vnitřního prostoru pro prsty a ty nejsou nijak extrémně zmáčknuté. Mám nohu spíše širší a raději volím volnější obuv, s KLS Beat na noze jsem byl zcela v pohodě. Již dlouho jsem na noze neměl boty tohoto typu, povětšinou vozím spíš sjezdové tretry připomínající více skejtovou botku než XC šlupky, a tak mne překvapilo jak pohodlné Beaty jsou.
Jen bych ocenil výraznější profilaci stélky pro lepší podporu klenby chodidla, jednoduchá vložka je z mého pohledu nedostatečná. 

Obvykle nosím velkost 46 a zde tomu nebylo jinak, šestačtyřicítky sedí skvěle a mám navíc i drobnou rezervu. Umělá kůže spolu s tvrdou podrážkou a minimem výstelek zajistí, že se boty příliš neroztáhnou, skoro řekl bych, že neuhnou ani o milimetr. Pokud máš větší nohu, tak neuspěješ, Beaty jsou k mání v rozmezí 38 - 46.

Tuhá, ale (občas) neklouzavá podrážka

Boty jsou poměrně tuhé, co se týče tvrdosti podrážky. Výrobce sice neuvádí žádný index tuhosti, nicméně pocitově se boty vyrovnají i středně tvrdým XC tretrám. 
Podrážka je složena z vnitřní plastové části, kterou z vnější strany pokrývá gumový potah cca jeden milimetr hrubý. Guma je dost dobře přilnavá a při chůzi neklouže na jakémkoliv povrchu. Podrážka je disponuje také množstvím výrazných výstupků.

Jejich výška zhruba centimetr napovídá, že bota bude dobře držet i při chůzi v blátě. Bohužel není to tak, výstupky jsou umístěny ve shlucích a rozestupy mezi nimi jsou velmi malé. Při chůzi v blátíčku se rychle zanesou a klouzání začíná. Bota umožňuje namontovat na špičku podrážky kolíky, které by určitě hodně pomohly, ale ty bohužel nejsou balení...
Avšak KLS Beat vzhledem ke tvrdosti podrážky rozhodně nejsou boty, ve kterých by jsi chtěl chodit nějaké delší vzdálenosti. Spíš jen vytlačit prudký kopec, nasednou a opět šlapat do pedálů.

Rychlé stažení kolečkem

Na trhu jsou v podstatě dva dominantní výrobci kteří vyvíjí stahovací systémy založené na otočnému kolečku jedním z nich je BOA a druhou značkou je Atop. Kellys pro svoje boty zvolil druhého jmenovaného výrobce, který možná není tak známý, ale na trhu se pohybuje již více jak 15 let. 
Použití je velice jednoduché a přímočaré otáčením kolečka na jednu stranu se oba "konce" struny navíjí a bota utahuje. Otáčením na druhou stranu se po cvaknutí mechanizmus odjistí a po další zhruba čtvrt otáčce uvolní struna a bota se povolí.
Stahovací systém doplňuje ještě přezka se suchým zipem v oblasti záprstí. Kombinace kolečka a sucháče funguje bezvadně, nohu lze v botě dobře a především extrémně rychle stáhnout.

Hodně odvětrané

Celý svršek boty tvoří umělá kůže, která je jak na špičce, tak na bocích, ale i na jazyku hodně perforovaná. Boty jsem zkoušel i v zimním počasí a dírkami, přestože jsou z vnitřní strany překryté jemnou látkou, do boty dost foukalo a zábly mi nohy. Do mrazu rozhodně tyto boty nemůžu doporučit. Troufám si ale tvrdit, že po zbytek roku, vyjma nejparnějších měsíců, by problém se zásadním pocením nohou neměl nastat.

Jazyk je docela tenký a najdeme na něm jen drobnou výstelku, která spolehlivě rozkládá tlak od struny do větší plochy, takže ani při silnějším stažení jsem nevnímal žádné nepříjemné pocity.
Tretry jsou minimálně nasákavé, výstelek, které by zadržely vodu je minimum, vlastně jsou jen na patě. Chválím protiskluzový materiál na v oblasti Achillovy paty, ten má tendenci se zakousnout do ponožky a zabraňuje případnému zvedání paty.
Posledním co zmíním je ochrana prstů. Špička boty je vyztužena a zesílena materiálem, který bych označil jako pogumovaný plast. Tuhost ochrany špičky je nadstandardní a spousta i čistě sjezdových treter se ochraně Beatu nevyrovná.

Brzy jazyk posouvati

Téměř vždy při každé jízdě se mi jazyk na obou botách posunul k vnitřní straně. Pátral jsem po příčině a důvodem je přišití jazyka jen na jeho spodní straně a díky tomu má možnost se v botě posouvat do stran. Síla stažení posun zásadně neovlivní, jak při menším, tak opravdu silném stažení se jazyk posouvá. Zřejmě moje nohy s trochu vyšší nártem nejsou s tímto jazykem zcela kompatibilní. 

Jednou větou

KLS BEAT jsou jednoznačně výkonnostní tretry s dostatečně tuhou podrážkou, které o proti jiným například crosscountry tretrám excelují v pohodlnosti. Tvrdého enduráka či sjezdaře nejspíše neosloví, ale všem ostatním udělají dobrou službu.

Plusy 

  • Tuhost a zároveň pohodlnost
  • Nepříliš úzké
  • Dobře odvětrané a rychleschnoucí
  • Zesílení špičky, ochrana prstů
  • Stahovací systém Atop

Minusy

  • Výstupky na podrážce se snadno zanesou
  • Slabá profilace vnitřní stélky
  • Posun jazyku ke straně
  • Hodně sportovní vzhled, který nemusí všem vyhovovat

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Maho Jakos Lon 20.3.2023 - 13:04

    To kolečko na nártních kůstkách fakt na žádný enduro ježdění není... jeden slabší kontakt a bolest na pár dní zajištěna.

    • profilová fotka Keli 20.3.2023 000 13:09

      U Boa jsem spíš bojoval s vycvakáváním koleček z držáčků při kontaktu s terénem.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí