Test: větrovky Acepac - tenká, teplejší i nejteplejší

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 28.2.2023

Firma Acepac je cyklo komunitě poměrně dobře známá svými batohy a také brašnami na bikepacking. Jejich nejnovějším přírůstkem v portfoliu jsou ale bundy. Tři modely, které ti pokryjí doslova celý rok. Na teplejší měsíce je zde větrovka s názvem Contour Air, na přechodné období, na jaro a podzim Contour Alpha s podšívkou a na zimu model Levity.

Contour s i bez zateplení

Bundy s názvem Contour jsou si velmi podobné, ta s dodatkem Air je jednoduchá lehoučká větrovka primárně sloužící proti větru. Model Alpha je to samé v bledě modrém nebo lépe řečeno petrolové barvě a navíc disponuje zateplenou podšívkou Polartec Alpha. Na tělo velmi příjemný kožíšek v sobě spojuje dobré izolační vlastnosti s extrémně nízkou hmotností.
Dalším rozdílem jsou klasické přední kapsy, které nahrazují kapsičku na zip na zádech oblasti ledvin u modelu Air. Přední kapsy u Alpha a Levity jsou umístěny o trochu výše tak, aby jejich obsah nekolidoval s bederním pásem batohu.

Nejtechničtější Levity

Model Levity je ze všech tří bund nejpropracovanější, má nejvíce vychytávek a také je výrazně nejteplejší. Jsem poměrně horkokrevný a dokáži si představit strávit v modelu Levity i ty největší mrazy. 
Pro mě osobně byl limitem zhruba pět stupňů nad nulou, jakmile bylo tepleji vnímal jsem už velké teplo. A to i když jsem měl otevřenou ventilaci "v podpaží". Ona vlastně není v podpaží, najdeme ji ze zadní strany rukávů, na tricepsech. Toto místo je super, protože při jízdě na kole ti nefouká na tělo, ale přitom má teplo možnost uniknout. Ventilace se i dost dobře otvírá a zavírá, narozdíl od toho když je přímo v podpaží. Není třeba žádných speciálních cviků ani pozic, prostě druhou rukou chytnu za zdrhovadlo, otevřu nebo zavřu a hotovo.

Odvětrání se týká i další vychytávka, u hlavního dvoucestného zipu (lze otevřít jak shora, tak zespodu) jsou na několika místech drobné pásky s druky, k čemu tam jsou? Zkoumám a objevuji i protikus na druhé straně zipu. Díky páskům je možné mít bundu rozepnutou, mít maximální větrání a přitom za tebou bunda nevlaje jako plášť Supermana.
Oproti Contouru najdeme rozdíl na na kapuci, ta je stejně jako zbytek bundy zateplen pomocí termoizolačního materiálů BHB Micro, u výše zmíněných bund tomu tak není. 

Můžu L, beru ale XL

Všechny tři bundy jsou si střihově dost podobné, střih bund bych označil jako klasický, zapomeňte na extra upnuté bundy jen na kolo. Acepak tyto bundy prezentuje jako univerzální na jakékoliv sportovní disciplíny a mají rozhodně pravdu. Se svými 185 cm a devadesáti kilogramy sportovní postavy jsem na rozmezí velikostí. Do velikosti L se bezproblémově obleču, ale přišla mi trochu těsná přes ramena. Takže jsem sáhl po XL. Pokud bych měl menší ramena, budu spokojen s menší velikostí. 

Tenká, hodně tenká tkanina

Všechny bundy jsou vyrobeny z materiálu Nylon Airpore s Ripstop úpravou. Sází na střídání tenkých a silnějších vláken v látce, díky čemuž se zvýší odolnost materiálu proti roztržení při minimálním navýšení jeho hmotnosti. Látka je na omak příjemná a hodně, hodně tenká. 
Nechybí ani voděodpudivá úprava (zátěr C6 DWR), která funguje při drobnějším dešti, jakmile se ale víc rozprší tak bundy protečou.
Použití zipů japonské značky YKK potěší z dlouhodobého hlediska, nic lepšího na trhu není.

Nejlehčí je nejlepší, pro mě

Jak se acepakové bundy nosí? Všechny bundy jsou si velmi podobné, je se liší zateplením. Asi nejvýraznější vlastností, která zaslouží vyzdvihnout je pohodlí při nošení. Nikde nic netahá ani netlačí, bundy nijak neomezují v pohybu. Jsou možná trochu víc hamatné, ale osobně mám raději volnější oblečení, takže to jako nedostatek nevnímám.

Preferuji bundy bez podšívky, tenká šlupka pod kterou si vezmu raději dvě podvlékací trika než zateplenou bundu. Není proto s podivem, že nejvíce se mi líbíl základní model Contour Air. Prostě jednoduchá větrovka, která chrání především proti větru. Není na ní až tak moc co vymyslet, ale i přesto jsou zde věci, které stojí za pochvalu. První z nich je kapuce ta umožňuje dvojí stažení a se svojí velikostí do ní dáš hlavu i v přilbě. Druhým detailem, který mě nesmírně vyhovuje je pružné zakončení rukávů. Gumičku najdeme pouze ze spodní strany a díky tomu tě nic netlačí na zápěstí.

Když to tak vlastně vezmu kolem a kolem, tak to samé budu chválit i na ostatních modelech, na Contour Alpha i Levity.   
A stejně tak lze všechny tři sbalit, Contoury do jedné z kapes a Levity do pytlíčku a vytvořit si z bundy snadno přenosný balíček. Jemná tkanina se má hodně ráda se zdrhovadlem zipu a v drtivé většině případů, kdy jsem bundy balil, se mi látka do zipu zašmodrchala.   

Jo a nesmím zapomenout na hmotnosti, všechny bundy jsou extrémně lehké, považte, že nejtěžší z nich, model Levity, má jen něco přes 300 gramů, nejlehčí Contour Air zhruba 130 gramů.

Barvičky mi chybí

Mám ale i drobné výtky, náprsní kapsy u nejteplejší Levity úplně nekamarádily s mým telefonem, telefon v nich nevydržel svisle, ale vždy se otočil o devadesát stupňů, jeho vytažení pak bylo obtížnější. Zajímavé je, že u Contourů se toto nedělo, kapsy jsou asi lépe tvarované.
Šustění, další věc, která někomu může trochu vadit. Osobně s tím problém nemám, beru si na sebe šusťákovku, tak ta přece musí šustit, to dá rozum.
Barvičky, ty mně chybí, Acepac zvolil decentní barevné varianty, černá, petrolejová a tmavě petrolejová. Na jakoukoliv výraznější barvu zapomeň, v nabídce jsou jen tyto nenápadné. Já bych chtěl něco křiklavého!
Pokud jsi hodně horkokrevný, tak bez otevření hlavního zipu se budeš ve všech větrovkách potit. Bundy mimo Levity nemají žádné ventilační otvory a prodyšnost tkaniny je není dostatečná, tak aby dokázala odvětrat teplo. 

Jednu, dvě nebo všechny tři?

Díky tomu, že jsem měl k dispozici všechny tři varianty a  byl občas oříšek po které sáhnout. Dám si o jednu vrstvu víc a vezmu si nejtenčí model Air nebo budu mít o vrstvu míň a vezmu model s podšívkou Alpha? Nejsnazší to bylo s Levity, tu jsem bral jen tehdy, když byl opravdu mráz. 
Asi málo kdo bude mít doma všechny tři bundy, ale pokud bych měl zvolit pouze jeden konkrétní model, sáhl bych po modelu Alpha. Pokud bych měl možnost volit dvě, tak beru Levity na zimu a na zbytek roku Contour Air.

Plusy

  • nízká hmotnost
  • sbalitelnost
  • náprsní kapsy
  • výše umístěné kapsy nekolidující s bederním pásem
  • dostatečně velká kapuce

Mínusy

  • horší odvětrání
  • absence ventilací u modelů Contour
  • menší výběr barev

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel RTMB 2.3.2023 - 3:32

    Hodne podrobna recenze. Co znamena dvoji stazeni u kapuce?

    • profilová fotka Keli 2.3.2023 000 8:07

      Stažení obvodu okolo obličeje a druhé stahování je celkového objemu kapuce na zátylku.

  • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 2.3.2023 - 9:53

    Kapsy se nekamarádili? Ti kapsové? :-)

    • profilová fotka Keli 2.3.2023 000 10:53

      Díky za korekturu, občas něco uteče...

  • anonymní uživatel Kolemhubymedomaz 2.3.2023 - 10:14

    Větrovka je takovej zvláštní paradox, buď se v ní člověk paří jak ve skleníku, nebo profukuje větracími otvory a v podstatě ztrácí svůj význam. Ještě že existuje neprofukavý termoprádlo.

    • anonymní uživatel Vojta 2.3.2023 - 15:06

      to si trošku pleteš s nepromokavkou ne?

      • anonymní uživatel Kolemhubymedomaz 2.3.2023 - 15:37

        Nepletu. Nepromok je není skleník ale bazén.

        • anonymní uživatel Ádoš 2.3.2023 - 17:50

          Možná low-end z 4Camping - licenční výroba u ťamanů. Píše se rok 2023. Nepromokavé oblečení s odpovídající paropropustností pro aktivní pohyb je na trhu už nejmíň 15 let. Jen člověk musí vědět, po čem jde. Holt to nejsou bundy za 3000-4.000 od šikmoočky

          • anonymní uživatel Kolemhubymedomaz 3.3.2023 - 22:34

            Můžeš za tu bundu dat třeba půl míče ale fyzikální zákony tu jsou pořád jen jedny. A vlastně ani nevím proč se k tomu vyjadřuješ když od roku 2008 na kole nejezdíš a tvoje bunda propouští tak maximálně prdy při pěší tůře v maskáčích.

          • anonymní uživatel Ádoš 4.3.2023 - 11:23

            Možná jen nemáš zkušenost s opravdu funkčním oblečením. Teď odbočme od cyklistiky, ale jsou i jiné sportovní aktivity, kdy si člověk často sáhne na dno. Třeba Ski-Alpy, vysokohorská těžká turistika, běžky, běh atd. Materiály jako Polartec Alpha, Gore-Tex Shake Dry, Gore-Tex Active apod. fungují opravdu skvěle. Lidi si nestěžují na nedostatečnou paropropustnost, pokud ty ano, tak pravděpodobně jen netušíš, o čem povídáš a zamrzl si někde u trojitého lamina a prvních generací GTX s paroproustností kolem RET 6 > 20. Jinak, na kole nejezdím od roku 1987 Kolemhubymedomazi.

          • anonymní uživatel PTBack 4.3.2023 - 14:20

            Když se prostě víc zahříváš, než jiný, tak Ti nepomůže nic a budeš se pařit ve všem, materiál nemateriál. Mám skutečně mnoho sportovních bund a I v rok starý goráčovy větrovce můžu v zimě maximálně tak chodit pěšky po rovině. Na skialpech v mínus deseti a klidně protivětru chodím v mikině, v čemkoliv jiným bych se uvařil. Jen na sjezd si vezmu bundu. To samý boty na běhání. Absolutně si nedovedu představit, že bych v nich měl třeba v zimě goráč, jak to někdy bývá. Materiály můžou být sebelepší ale hlavní slovo tam má typ člověka.

          • anonymní uživatel Ádoš 5.3.2023 - 10:05

            2 PTBack

            máš pravdu, opomenul jsem základní věc - že je to strašně individuální. Každý holt topí jinak. Na druhou stranu, v dnešní době jsou materiály na jiné úrovni než 10-15 let zpátky. Osobně s tím ale problém nemám.

          • anonymní uživatel Ewa Farna 4.3.2023 - 16:22

            Vsichni z praxe vedi ze i ctyricet tisic paropropustnost je proste malo. Je to porad neco za neco. A kdyz se tak clovek podiva co nabizej bajkovy znacky a za kolik se smesnejma parametrama co se prodysnosti tyka tak je to k placi.

          • anonymní uživatel Ádoš 5.3.2023 - 10:16

            Kdo je to všichni? a co je to 40.000g/m2 x 24h? Víš sám, že si to každý výrobce vykládá po svém. Mnohdy jsou to laboratorní hausnumera. Já se potil v dobách, kdy jsem nevhodně vrstvil oblečení a materiály. Například jsem byl tak blbej, že jsem si koupil lehkou GTX bundu od Tilaku a pod to si narval tričko z polyesteru z Lidlu od Crivitu a nasadil jsem tomu korunu bavlněnejma boxerkama a merino tílkem :-D Holt chybama se člověk učí. Merino nosím už jen v mrazech do spacáku a u polyesteru řeším, co je to za směs polyesteru. V chladu, dešti nebo sněžení se mi v teplotách kolem +5 - 5C osvědčily 2 tenké vrstvy ze směsi polypropylenu (vlhkost většinou odvádí rychleji než směsi z polyesteru) a přes to Stinger od Tilaku. Opravdu to funguje velmi obstojně. Těch produktů a materiálů je v dnešní době chlapi už opravdu hodně. Nehodnotím cyklo oblečení allá Endura. Od toho jsem kdysi pár produktů měl a moc spokojenej jsem nebyl. Přišlo mi, že to dost absorbovalo pachy a paropropustnost stála za kočku (ale, ať jsem upřímnej - jsou to 10 let staré zkušenosti, mnohé se asi změnilo i u cyklo řady u Endury)

  • anonymní uživatel PTBack 5.3.2023 - 13:32

    Hej všichni, bacha, řádí tu falešnej Ádoš. Uz asi třetí nebo čtvrtej příspěvek v diskuzi a ještě nedal maskáčovou fotku a nenapsal Svoji adresu. A to je podezřelý.

    • profilová fotka Ádoš 5.3.2023 - 13:45

      A evidentně tu řádí i falešnej PTBack.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí