reklama

Test: pláště Maxxis Forekaster - ideální volba na downcountry

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 6.3.2023

Guma, která dobře jede, je dostatečně agresivní a zároveň skvělé podrží i v zatáčkách. Takový plášť v nabídce Maxxisu dle mého názoru chyběl. Bude Maxxis Forekaster ideální guma na trailbike nebo downcountry? Odpovím v recenzi.

Plášť na downcountry musí jet i podržet

Lehké trailování nebo jinými slovy downcountry je relativně nenápadný trend poslední doby. Spousta lidí pochopilo, že není třeba mít vysokozdvihová kola, aby si na kole zadivočili a přitom se do kopců příliš nedřeli. Je zásadní rozdíl jestli jedeš na kole se zdvihem 160 mm a nebo na kole se zdvihem menším. Ve většině v případů mají kola s nižším zdvihem kromě nižší hmotnosti také méně agresivní geometrii a nejen díky ní jdou lépe za pedálem. Nicméně pokud chceš na takovém kole jezdit trochu ostřeji brzy narazíš na limit v podobě plášťů. Lehké XC pláště tě při ostřejší jízdě příliš nepodrží a naopak endurové pláště jsou zase moc těžké a výrazně ovlivní jízdní vlastnosti do kopců. Optimální plášť pro downcountry by měl dobře vést i brzdit, ale zároveň nebrat příliš energie při šlapání.

Skalpel, prosím!

Pro zkoušení pláštů Maxxis Forekaster jsem si vybral kolo Cannondale Scalpel SE. Kolo, které se zdvihy 120/120 mm přesně odpovídá kategorii downcountry. Bajk, který má pro XC jezdce možná až moc agresivní geometrii a naopak enduro jezdci přijde, že hrozně letí. A to je přitom geometrie Scalpelu docela konzervativní. Pokud chceš o kole vědět víc, čti recenzi

Stejný název, jiný plášť

Forecaster není novinkou v sortimentu značky Maxxis, několik let jsme se s tímto názvem v katalogu mohli setkávat. Nicméně verze, kterou jsem zkoušel je inovovaná. Na první pohled se změny mohou zdát kosmetické, ale rozdíl je z mého pohledu zásadní. V čem se liší druhá generace Forekasteru od svého předchůdce? Změnilo se jak rozložení figur, jejich tvar, tak i celkový průřez pláště. Co je nejvíce patrné? Nový Forekaster je mnohem víc hranatější. Většina štuplíků byla zvýšena a zvětšena, jak ve středové části, tak na boční zóně. Povrch pláště je opticky plnější, ale stále zůstává dost řídký, aby se plášť dobře čistil v blátě.

Dříve výrazný šípovitý tvar na středu zůstal zachován, ale není až tak výrazný jako u první verze. Větší štuplíky jej trochu maskují. Co ještě zůstalo? I u druhé generace Forekasteru se nerozlišuje určení pro přední a zadní kolo.
Změny nastaly i v naříznutí hran ve štuplících. Nyní je nařezání jednodušší, v každé figuře najdeme jen jeden zářez vedený kolmo na směr jízdy resp. po směru jízdy u bočních výstupků.
Osobně se mi Maxxis druhou verzí Forekasteru trefil přesně do vkusu. Mám rád pláště s výrazně hranatým profilem a Forekaster takový je.

O dvě stě gramů těžší

I přesto, že oproti předchozí generaci ztěžknul o téměř dvě stě gramů, tak se odvaluje velmi dobře a člověk nemá pocit, že by nejel. Ano, jsou pláště lehčí i pláště, které jedou znatelně lépe. Obojí, ale pak těžko může konkurovat v gripu. Co stojí za takovým nárůstem hmotnosti? Jednoznačně zvětšení a zvýšení figur na plášti.
Testované pláště jsou ve dvousměsovém provedení a osobně s mi vzhledem k určení vůbec nechyběla vyšší třísměsová verze 3C MaxxTerra. 

Slabinu jsem nenašel

Výhodou testování v zimě je možnost vyzkoušet pláště na všech typech povrchů, ráno je mrazivo, povrch tvrdý a postupem dne měkne a odpoledne je blátivý. Díky tomu jsem měl možnost Forekastery vyzkoušet v suchu i blátě, v tvrdém i měkčím povrchu a nenarazil jsem na jakoukoliv slabinu. Snad jen s mazlavým, jílovititým blátem si neporadí a zanesou se. Ruku na srdce, takový povrch je vyjma specifických plášťů do bláta nad síly drtivé většiny gum na trhu.

Celkově bych označil chování Forekasteru ve sjezdech jako snadno čitelné a naprosto předvídatelné. A to jak při přímé jízdě, tak v odklopených zatáčkách, tak i v přechodech mezi. Forekaster je guma na kterou si zvykat nemusíš, nasadíš a vlastně o ní nevíš. Nepříjemná překvapení se nekonají, spíše naopak. Překvapilo mne jak dobře plášť brzdí, na to, že vzorek není nijak extra výrazný a je koncipován spíše do rychla jsou brzdné schopnosti nadstandardní. Přenos brzdné síly je naprosto přirozený a není třeba příliš řešit dávkování, plášť nemá přehnané tendence jít do smyku.

Mluvil jsem o výtečné předvídatelnosti, tak mne napadá, víte co znamená anglicky "forecast"?

Forekaster na endurko?

Ač se mi plášť velmi líbí, tak bych jej na enduro nedoporučil, nikoliv z výkonových důvodů, ale z důvodu odolnosti a ochrany ráfků. Raději bych sáhl po Maxxis Dissector, který má obdobný tvar, také se odvaluje obstojně, ale přidává mnohem více ochrany. 

V této souvislosti bych možná zmínil i nutnost vést s Forekasterem o fous větší tlak než na jaký jsem zvyklý. Bočnice pláště je opravdu tenká a přesně odpovídá určení pláště. Pokud bych volil Forekaster jako plášť pro ostřejší downcountry, tak kombinace s vložkou do pláště, například s lehoučkým Tubolight, se jeví jako úplně optimální volba. Se svými 90 kilogramy je to v mém případě na zadním kole nezbytnost.

Nasadíš bez montpák 

Pláště samozřejmě připraven pro bezdušové použití a jeho nasazení je snadné. Po dlouhé době jsem nasazoval takto lehký plášť a cítil jsem znatelný, opravdu zásadní rozdíl oproti nasazování plášťů s výraznější výztuhou. Forekaster jde nahodit úplně snadno, jen rukama bez použití montpák.

Šíře víceméně odpovídá

Web Maxxisu zmiňuje pouze jednu variantu Forekasteru, 29x2,4", ale ve skutečnosti je k dispozici i širší verze 2,6". Obě varianty nesou označení WT (Wide Trail) a jsou určeny pro použití optimálně na 30 mm širokých ráfcích. Šíři pláště obvykle Maxxis trochu nadsazuje, 2,4" bývá užší než u jiných značek, zde jsou v toleranci. V nejširším místě pláště šuplera ukázala hodnotu 60 mm, tedy 2,36 palce.

Maxxis Forekaster jednou větou

Rychlý, ale zároveň obstojně brzdící plášť, který navíc podrží v zatáčkách a nechybí mu ani relativně slušné čištění pláště od bláta. Za mne je Forekaster výborná volba pro downcountry kolo.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Vaclav (Lauerv80 (a) gmail.com) 12.3.2023 - 13:30

    Děkuji za představení, po plášti docela koukám už dva měsíce, stále doufám v dostupnost exo+ verze, nicméně, zajímá mě hlučnost plaste na tvrdém povrchu/ asfaltu ve srovnání třeba s Rekonem. Nějak se do přírody dostat člověk musí a tichý plášť je fajn

    • profilová fotka Keli 12.3.2023 000 19:47

      Nedokáži posoudit, tuto vlastnost jsem nikdy neřešil.

    • anonymní uživatel Jaroslav Z. (zikmund.jaroslav (a) email.cz) 2.8.2023 - 8:25

      Pláště jsou na asfaltu co se týče hlučnosti obstojné. Ale tichý pláště na asfaltu fungující na trailíkách bude oříšek :) Jezdím je dvě sezóny na Giant Stance 29x2,35 rear/front a jsem spoko kluk.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí