Novinka: Sram vstupuje do ebike segmentu - Eagle Powertrain nabídne automatické řazení i integraci

Autor: Keli, vydáno: 6.10.2023

Nástup elektrokol je nezastavitelný a bylo nabíledni, že i takový gigant jako americký Sram si tento segment trhu nechce nechat ujet, a proto přichází s Eagle Powertrain. Elektrickým pohonem s mnoha inovacemi a radikální jednoduchostí, včetně kompletní integrace s přehazovačkou Eagle Transmission.

  

Absolutní jednoduchost

V jednoduchosti je síla, obecné pravidlo, které Sram snad ještě povýšil. Eagle Powertrain výrazně mění to, co někteří očekávají od elektrokol. Není to jen dopomoc při šlapání, Eagle Powertrain je ucelený E-MTB systém navržený tak, aby, slovy Sramu, eliminoval rozptylující prvky a umocnil zábavu. V čem je jiný od jiných systémů? Především v bezkonkurenční integraci. A to jak motoru, tak přehazovačky, tak ovládacích tlačítek i teleskopické sedlovky. Prostě systém, který funguje společně bez nutnosti dalších rozšíření.

a

Motor od Brose

Systém je založen na motoru, který pro Sram vyrábí společnost Brose a Sram dodává softwarové vyladění. 

Klíčové vlastnosti motoru

Točivý moment až 90 Nm
Špičkový výkon 680 W
Hmotnost 2,9 kg
Nejmenší snížení výkonu ve své třídě (teplo vs. ztráta výkonu)
Přirozený pocit z jízdy
Tichý chod

Energii pro motor dodává snadno odnímatelná  baterie (ve dvou provedeních úchycení) se s kapacitou 630 Wh v kompaktním provedení (hmotnost 3 kg) nebo 720 Wh v plné velikosti (hmotnost 4,1 kg). Komu by kapacita i tak byla malá, k dispozici je i extender s kapacitou 250 Wh uchytitelný do speciálního držáku na láhev. 

Závodní testování v rámci programu Blackbox

Elektrokolo, to není jen hardware, ale velký, důležitý, možná až zásadní vliv na jezdce má software, odladění jízdních režimů, ovládání a vše okolo. Sram tvrdí, že vyladění výkonu Eagle Powertrain přináší přirozený jízdní pocit s dobrou trakcí na zadním kole. Výkonové odladění bylo vyvinuto a ověřeno s atlety BlackBox a vyprofilováno tak, aby fungovalo v souladu s tím, jak skuteční jezdci skutečně šlapou.
Kolo s Eagle Powertrain maskované pod rouškou programu Blackbox již mnohokrát prošlo ostrými závodními testy. Yannick Pontal (BlackBox Test Pilot Program) se stal celkovým šampionem v seriálu EWS-E 2022 a šlo o kolo s přesně takovým systémem Eagle Powertrain jaký je k dispozici dnes.

 

Dva jízdní režimy, Range a Rally

K dispozici jsou jen dva jízdní režimy se vše říkajícími názvy Range a Rally, Dojezd a Rallye.  První z nich je určen pro jízdu na delší trasách, v lehčím terénu nebo v případech, kdy je dobré šetřit baterii. Naopak druhý pro kratší intenzivnější jízdy nebo kdykoli kdy jezdec chce plný výkonu motoru. Jednotlivé režimy se přepínají pomocí levého horního tlačítka na řídítkách. Spodní zůstává zachováno pro elektronickou teleskopickou sedlovku Reverb AXS.
Integrace skvělá, nicméně je zde pár otazníků, z řídítek nelze zcela vypnout dopomoc, což se hodí například ve velmi technických sjezdech, další, jak sladit tlačítka s páčkou k teleskopické sedlovce s vyšší zdvihem než nabízí Reverb AXS (ten končí na 170 mm). 

Přeřaď, i když nešlapeš

Sram se inspiroval u Shimano, tuhle větu jste posledních pár let asi těžko mohli někde číst, ale co se týče funkce řazení při jízdě na volnoběh, tak to platí. Nedávno představená funkce u elektrického řazení Shimano Di2 je přítomna i Eagle Powertrain, Coast Shift umožňuje volný pohyb převodníku vůči klikám, takže řadit i za jízdy bez šlapání. Proč? Možnost nacvakat si optimální převod dopředu například ve sjezdu před výjezdem bez nutnosti otočení klik se může hodit.

Auto Shift - automatická "převodovka"

Další inovaci je automatické řazení. Když jezdec chce. Automatické řazení Eagle Powertrain Auto Shift je vymoženost, která snímá a převádí podněty od jezdce a poskytuje tak neuvěřitelně intuitivní zážitek. To tvrdí Sram. V podstatě je systém založen na optimální kadenci, kterou se systém včasným přeřazením snaží udržet. Tím, jak přehazovačky Transmission řadí dobře i v plném záběru, to dává smysl. Samozřejmě, i v režimu automatického řazení režim stále přijímá a akceptuje povely k přeřazení z tlačítek.
Uvidíme, co ukáže praxe a jak praktický Eagle Powertrain Auto Shift bude.

"Náš algoritmus automatického řazení je jako šestý smysl kola, který rozhoduje, kdy zařadit, aby se jezdec mohl soustředit na jízdu. Není to jen chytrá technologie, je to dokonalý společník při jízdě," dodávají inženýři vývoje elektrotechniky a softwaru Dominique Fuss a Victor Freyssinet

Displej pouze na rámu

Celý systém Eagle Powertrain doplňuje Eagle Powertrain AXS Bridge, osvětlený, plně barevný, vodotěsný na horní rámové trubce umístěný displej poskytující vše zásadní informace o stavu kola, baterie a jízdě. Žádné obří televize na řídítkách nečekejte, čistý kokpit na kole chceš.

Malý displej je v podstatě prodlouženou rukou mobilní aplikace SRAM AXS, která zobrazuje více informací a také nabízí možnost kompletního vyladění celého systému od nastavení jednotlivých jízdních profilů až třeba po přemapování tlačítek.

Pár let zpoždění

Sram prostřednictvím pohonu Eagle Powertrain naskakuje do rozjetého vlaku aktuálně nejvíce rostoucího segmentu cyklistického trhu. Konkurence je na tomto poli extrémně silná a velmi dobře etablovaná. Startovní pozice Sramu bude obtížná, ale zase na druhou strany potenciál této firmy je neskutečný.
Aktuálně bude pohon Eagle Powertrain pouze na kolech čtyř menších značek: Propain, Nukeproof, Transition a Gasgas. Uvidíme za čas, kam až se rozšíří.  

 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel villain 6.10.2023 - 6:56

    Juuuu, tady už chybí jenom vyhřívaná řídítka a minilednička v rámu!

    • anonymní uživatel Velký Vezír (kutill23 (a) email.cz) 7.10.2023 - 10:35

      Vyhřívané gripy bych bral okamžitě!

  • anonymní uživatel čenda 6.10.2023 - 7:35

    a gde abs?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí