reklama

Test: modulární insert Tannus Fusion - vložka složená z jedno nebo dvou kusů

Autor: Oskar Jančík, kategorie: Test, vydáno: 9.10.2024

Když jsem vloni na Taichung bike week zevloval mezi stánky omámen vůni umělých květin, narazil jsem na stánek Tannus. A přátelsky naladěný Stefan mi ukázal novinku. Dvousložkový insert. Zajímavé.
O to zajímavější, když po pár týdnech zazvoní pošťák a doručí balíček, v něm dva inserty a ještě ventilky a flašku s mlíkem. Tak jo. Jasně říkal vyzkoušet a pak doporučovat.

Nápad na dvouvrstvý insert se mi moc líbil. To, že na obou částech jsou zuby taky. Na omak je insert tak tuhý, že se na něm určitě dá dojet do cíle úplně bez vzduchu.

   

Po vybalení jsem nechal oba díly (vnitřní i vnější) natáhnout na ráfku a několik dní čekal až se předtím poskládaný produkt zase normálně zakulatí. Pak jsem je teda zacvakl do sebe. Pro ty z vás, co mají dětská zadní kola, je značka na zkrácení a pak stačí zip-tiem spojit.
Insert má taky značku na umístění k ventilku. To je za mě poměrně zásadní inovace, PTN se mi několikrát přilepil ke vnitřní straně ráfku a kolo šlo dofouknout jenom kompresorem. 

 

Instalace je ovšem peklo. Něco jako oprava LKT na youtube. Vozím různé inserty a už jsem od té doby pár plášťů ojel a vyměnil. Podle rady severoamerických ovlivňovačů je potřeba mít v dílně tu správnou popelnici z Costco. S ní se prý dá obout absolutně všechno. Pracovní výška evropských popelnic je v pořádku, ale tvar ne. Ta, co nám stojí za domem je vhodná tak na to, aby do ní zahučel celý ráfek i s pláštěm. Takže bez popelnice. Vybaven kovovou montpákou jsem připraven absolutně na všecko. 

Mimo Tannus Fusion používám na svých kolech inserty Vittoria Airliner, PTN, Barbieri a Huck Norris. 
Pokud roztočíte kolo ve stojanu a zabrzdíte, ozve se vzzzzm, jak se ještě uvnitř Airliner a Huck Norris dotočí. Funkčně to, ale problém není. Co ještě bych po více než 5 sezónách mohl Airlineru vytknout je, že se mi trochu podobá. Pije jak bažina na Kvildě a pak po obvodu naroste. Čas od času je potřeba ho zkrátit. 

Ale zpět k TANNUS FUSION, ten má být a taky je naprosto nenasákavý a po 5 měsících je na podlaze v dílně stejně mlíka jako jsem původně injektoval do pláště. 

Tannus Fusion má deklarovanou hmotnost 205 gramů na kolo. Vnější vložka 155g, vnitřní vložka 50g. Jenom pro srovnání: PTN ve žluté barvě váží 130g, Airliner se hlásí ke 200 gramům, ale protože je násoska váží víc. 

     

Jako správný tester, po výměně zadního pláště měním set up, a vyndávám vnitřní část. Takže jaký je rozdíl mezi dvousložkovou a jednosložkovou? Přiznávám se, že jsem rozdíl v jízdních vlastnostech moc nepoznal. V obou setupech mi kolo přišlo neprůstřelné. 

Laboroval jsem s tlaky od 1,9 do 1,5 atm vzadu a od 1,7 do 1,4 atm vpředu. Ideál jsem našel samozřejmě někde ve středu. Jak tůhle ve čtvrtek jsem zjistil. Úplně bez vzduchu je lepší dvousložka. Drží plášť tak, že se ani v zatáčce nežvýkne. Ale tak jako pod časomírou jsem to stejně nejel. I s jednou atmosferou se na tom dá jet. 

Patrný rozdíl byl v instalaci, kdy měkčí vnější insert líp zamáčknete pod plášť. Nasadit jednodílný insert je tedy o něco snazší. Určitou roli hraje i teplota. Pořád je to, ale docela rozcvička a pro mě operace na dva večery. Srovnávám pouze obouvání nových plastů. Nejdřív tedy usadit plášť bez insertu, pak jednu stranu vyzout, nacpat a usadit insert a bojovat s druhou stranou. Kdyby to šlo tak snadno, jak se to píše. Ani očko nenasadíš...

Tannus Fusion se mnou absolvoval celkem 8 dní shuttlování a nějaké to normální drncání po ose. Takže 600-700 km. 2 kusy DHR a jeden Assegai DD uvnitř kterých se inserty odvalovaly už jsou v ekodvoře. Na povrchu vložky je sem tam nějaká značka od kamení, ale jinak je insert napohled jako nový.

 

Pro koho je dvousložkový insert TANNUS FUSION?

Na sjezďáka rozhodně dousložku, na ebike dozadu dvousložku a dopředu jak kdo chce. Jistota, že dojedete i bez vzduchu a neprůstřelnost jasně hrají pro kola, kde se váha zas tolik neřeší. Na enduro nejdřív obě a pak jednu vyndat. Okolo komína není asi potřeba. A když pojedete někam, kde to hodně drncá tak zase nasadit. Kombinatorika je věda a tak si můžete hrát na vědce a zkoušet různé setupy, až najdete ten svůj perfektní. Já jsem ho s TANNUS FUSION našel. 

A pokud jezdíte po lese s beranama (no fuj), tak vám třeba zbyde ten jeden vnitřní kousek na muflona. 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel styf (stepan (a) brada.cz) 9.10.2024 - 21:19

    Ahoj Oskare (autore), Diiky za recenzi. Nejakou dobu uz s tim jezdim ve verzi bez vnitrni vlozky a dumam zda ji pridat. U me to vyhralo vyberko na nejspolehlivejsi ochranu mych prvnich karbonovych rafku. Obouvani, navic na hookless ráfky, me po zlomeni ocelí futovanych montpak prinutilo vyhledat nejaky videa "jak nahodit plast kdyz to nejde", coz me naucilo dobrou fintu a povedlo se za jeden vecer, bez americky popelnice i kartacku na zuby :) .. myslel jsem si ze to umim, tak ted to umim jeste lip. Koliks tam prosmte lil mlika? A těsnilo to dobře? Vyrobce doporucuje pro verzi fusion 250 ml, celkem dost pul kila navic, co myslis? Mels s tim nejakej prupich? Diiky

    • anonymní uživatel Ádoš 10.10.2024 - 16:10

      stará servisácká rada na použití elektrikářských cukpásek nezabírá? já když byl vždycky v koncích a začal na dílně řvát "Neřešitelný problém hoši! Já to nejdu dělat, já to nejdu dělat, to neuděláš. Nevyšrubuješ ani to ani to ani to ani to. Chceš vyšroubovat toto, musíš toto, na toto se nedostaneš zas!!" tak jsem vzal cukpásky a nějak jsem tam ten plášť za šílenýho vřískání nakonec vždycky narval...celej zablitej od jaru, válející se v cukpáskách, ale JOB DONE!

      • anonymní uživatel PTBack 10.10.2024 - 21:20

        Opravdu zle začíná být, když už ani očko nenasadíš!

        • anonymní uživatel Ádoš 11.10.2024 - 8:22

          jaxi řek!... protože to je u železa!!! Do číče!!! :)

  • anonymní uživatel Oskar (Autor (a) dolekop.com) 10.10.2024 - 9:12

    Mlika spis min, 75-100ml, když kolo nejezdi dofukuji, během dne potom vzduch drží,žádný průraz. Na karbonovy rafek bych přidal vnitřní vlozku.
    foto s kartackem, roztahovani vložky, aby měla správný tvar

    • anonymní uživatel styf (stepan (a) brada.cz) 10.10.2024 - 9:44

      S mlikem stejna zkusenost, cca do 100 ml a trochu dofukuju, jedna drzi tlak temer bez dofuku. Vnitrni pridam. Diiky

  • profilová fotka Strejda 10.10.2024 - 11:23

    ...jsem jezdec s duší, ale pobavil jsem se teď u popisu instalace i obrázků s kartáčkem...podobně jsem se pral s Tannus Armour(vložka na ochranu duše)...po 1/2 roce ježdění se 27,5 za zadního kola vytáhla natolik, že už se nevešla ani do 29...navíc i tak jsem píchnul o obří trn z akátu...tak slunce v DH duši a hodně zábavy při přezouvání...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí