reklama

Test: Kellys THEOS R50 P - našli jsme společnou cestu

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 14.10.2024

Jsou kola která vám sednou hned a pak jsou kola ke kterým si musíte najít cestu. Do druhé kategorie minimálně pro mě patří i ebike Kellys THEOS R50 P. Jedná se o celoodpružené elektrokolo postavené na rámu z hliníkové slitiny s pohonem Panasonic GX a mullet setupem kol s 29", vepředu a 27,5" vzadu. Zdvihy 150 a 130 mm jej řadí do trailové kategorie.

Celá řada elektrokol Kellys THEOS patří mezi nepřehlédnutelná kola a platí to i pro hliníkový R50. Ten zaujme nejen svojí barvou, ale především konstrukcí s umístěním tlumiče excentricky, mimo podélnou osu. Vzhledu ale dominuje motorový blok, extrémně masivní odlitek do něhož výrobce zavěsil motor Panasonic GX Ultimate nepůsobí vůbec lehce a již první zvednutí zdání potvrdí. Hmotností Theos určitě neohromí. Čím ohromí? Zpracováním, působí hrozně festovně a solidně. Strach o výdrž rámu bych rozhodně neměl.

Jak jsem již na začátku zmínil, chvíli nám trvalo než jsme našli společnou cestu. Kellys u svých horských kol využívá systém odpružení ThinkLink. Jedná se o "virtuál", systém otáčející se okolo virtuálního bodu, přičemž zadní stavba je zavěšena na dvou vahadlech. Konkrétně u THEOS R50 P mi zadní stavba připomíná sjezdový model Noid, Theos stejně jako on využívá výměnné patky.

 

Obvykle se jedná o velice aktivní systém s dobrou progresivitou. Bohužel v tomto případě jsem aktivitu minimálně ze začátku hledal marně. Chod zadní stavby mi přišel extrémně tupý. Kolo, v místech, kde bych neočekával, že to bude drncat, drncalo způsobem, který byl až neakceptovatelný. Typickým příkladem byla cesta rozbitá od pneumatik traktoru či od koňských kopyt. V takových místech jsem měl pocit jako kdybych snad jel na hardtailu. Najít optimální nastavení tlaku v tlumiči mi zabralo až nečekaně dlouho. 
A v podstatě jsem stále nebyl úplně spokojen. Proč? Důvodem byla nekonzistence v horkých letních dnech které letos panovaly tlumič na počátku jízdy choval nějakým způsobem, v průběhu jiným a na konci také jiným. Teplé počasí, vyšší hmotnost elektrokola nejsou dobrou kombinací pro použitý tlumič Rock Shox Deluxe. Zmíněné chování kontrastuje s vidlicí RockShox Zeb Select, která se chovala stále stejně.
Škoda. Lepší tlumič by kolo, které mi geometricky výborně sedělo, posun o notný kus dále.

Theos je dobře vybalancovaný, co se držení stopy v rychlosti a zároveň i obratnosti týče. Kellys vyladil mullet tak, že mi vlastně rozdílné velikosti kol z kopce dolů vůbec nevadí a nevnímám, že se mi za zadkem otáčí menší kolo.
I přesto, že Theos disponuje relativně malým zdvihy (150 mm vepředu a 130 mm vzadu) jeho sjezdové schopnosti se vyrovnají kolům s větším zdvihem. Jak to? Vděčí tomu své tuhosti, o vidlici ZEB není třeba mluvit, ale zbytek, rám zaslouží pochvalu. Krátká vahadla propojující zadní stavbu s předním rámovým trojúhelníkem tvoří tuhý celek a platí, kam kolo nasměruješ, tam jede.

Geometrie sice není v ničem revoluční, ale není to chybou. Dobře zvolené úhly i délky odpovídají zaměření stroje, velikost L pro 185 cm vysokého jezdce je doslova ideální. 

Menší kolo mě nelimitovalo ani ve výjezdech, posunutí sedla v ližinách nejvíce dopředu zajistilo skvělé předozadní rozložení hmotnosti a výsledkem dobrý grip i v suchém, prašném povrchu jaký letošnímu létu dominoval. Co, víc na Theosu jsem poprvé ze všech kol vyjel naši zkušební powerstage! Extra dlouhé řetězové vzpěry zabraňují zvedání předního kola i bez extra úsilí jezdce. Zásadní výhoda v prudkých výjezdech.
Jediná místa, kde jsem mullet proklínal, byla rovinatá místa, kde se jelo rychleji než 25 km/h, bez motorově, tam už se kolu viditelně jet nechtělo. Zda-li byl dominantní důvod malé zadní kolo nebo téměř 27kg hmotnost kola nevím, ale s vypnutým motorem na THEOS R50 P jet nechceš.

Vliv na delší zvykání na kolo měl i použitý motor, Panasonic GX. Snad se nemýlím, ale japonská značka Panasonic je na trhu s elektrokoly asi nejdéle na trhu. Její první elektrokola spatřila světlo světa v době, kdy většina z nás možná ani nebyla na světě. Bohužel dlouhá tradice se úplně nepřetavila do jízdních vlastností. Parametricky je motor skvělý, kroutící moment 95 Nm jezdce tlačí do kopce způsobem téměř nevídaným. A to již od relativně malé kadence, motor dobře táhne "odspodu". Pomalejší frekvence šlapání se Panasonicu líbí, naopak u vysoké kadence (přes 100 otáček za minutu) jsem vnímal, že dopomoc není tak silná jako když rychlost šlapání zpomalím. Že vysoká kadence motoru nechutná, potvrzuje i relativně nepříjemný zvukový projev, výrazné, možná až trošku obtěžující a těžko popsatelné bzučení.

   

Ano, síla motoru je znatelná, ale bohužel trochu neotesaná. Pokud na motor Panasonic GX přesednete z pohonu Shimano, především starších verzí bez nejnovějšího firmware, tak rozdíl nebude extrémně výrazný. Panasonic a Shimano jsou si projevem docela podobné. 
Pokud však na GX přesedláte z motorů Bosch, tak první, co vás napadne, síla je parádní, ale jízdní projev by si zasloužil trochu uhladit. 

Přepínání režimů, Panasonic má přepínací tlačítka integrována do displeje. Ergonomie trochu pokulhává a obdobné i technické provedení. Tlačítka mají malý zdvih a hmatová zpětná vazba je často neznatelná.
Čitelný a přehledný displej zobrazuje všechny myslitelné informace a umožňuje i připojení mobilního telefonu. Možné je propojení s Komootem či Stravou, ale kdo by čekal specializovanou aplikaci bude zklamán. Panasonic žádnou nenabízí, uživatelská úprava jízdních režimů možná není.

U elektrokola nejde nezmínit baterii, Kellys Theos osadil baterií s kapacitou 725 Wh. Kolik se na ni dá ujet? Odpověď není jednoduchá, záleží samozřejmě na profilu trati, terénu, hmotnosti jezdce a kdo ví, co ještě. Každopádně, nejlepší je srovnání s jiným kolem. Oskar na svém kole s motorem Bosch CX Gen 4 má 750 Wh baterii, dali jsme si společnou vyjížďku 65 km, 1300 převýšení a já dojížděl za své, se zcela prázdnou baterií, Oskar dokončil s 28%.
V čem je hlavní rozdíl? 95 Nm u Panasonicu vs. 85 Nm u Bosche, fyziku neočůráš, větší krouťák si vezme více energie. 

Kellys si aktuálně THEOS R50 P cení na necelých 106 tisíc, zda-li se jedná o odpovídající cenu nechám na posouzení laskavého čtenáře. Osazení kola by se dalo označit jako ekonomické a zároveň funkční. Osobně se mi líbí použití 11rychlostního pohonu Shimano XT využívající technologii Linkglide, která by měla zajistit dlouhou životnost celé soustavy.

Jaké jsou závěry z Kellys THEOS R50 P? Od kola jsem absolutně nic neočekával, jedná se o víceméně vstupní model značky, a nakonec byl neskutečně překvapený jaký potenciál v sobě skrývá. Především sjezdový. Možná až zbytečně velký vzhledem k použitým zdvihům. Ale neztratí se ani v extrémních výjezdech. Jako sportovně zaměřený jezdec se mi ale nelíbil projev motoru při vysoké kadenci šlapání. Pokud tvoje kadence nepatří mezi nejvyšší budeš nejspíše ideální jezdec pro tento motor.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí