Test: Canyon Torque DHX RockZone

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 5.5.2014

Ačkoli sjezďáky bohužel testujeme čím dál méně častěji (a není to problém zaměření redakce, ale spíše tlak dodavatelů na prodej allmountain kol). Přece jenom se nám občas do testu podaří zařídit sjezdový stroj, po kterém je na českém trhu poměrně velký hlad. Jedním z takových kol jistě je aktuálně testovaný Canyon Torque DHX RockZone.





Sjezďák od Canyonu jsme testovali už dříve, nicméně pro letošek byla sjezdová platforma inovována a mimo jiné byl náš testovací model vyskládán na mnohem méně ekonomicky friendly komponentech. Co to znamená? Vidlice RockShox Boxxer R2C2 s dvojím nastavením odskoku i komprese, tlumič CaneCreek DoubleBarell, sada Sram X9 doplněná klikami Truvativ Descendant, brzdy Avid Elixir 7, zapletená kola s rovnými dráty SunRingle Charger Expert obutá v Minionu R vzadu High Rolleru vepředu (obojí v měkké směsi) a tohle všechno doladěno kokpitem Renthal. Kolo ale samozřejmě dělá rám, v tomto případě nový rám označený Torque DHX. Rozdíl oproti loňskému modelu je v první řadě v profilaci trubek, v přidání zadního zdvihu a jak jsme měli velmi brzo zjistit také v zásadní úpravě délky zadní stavby a celkového kola, ale o tom až později. Rám má nadále možnost nastavení dvou poloh zdvihu i úhlů hlavy, konkrétně můžete donekonečna kombinovat varianty 190 nebo 203mm zdvihu a 64 či 63 stupňů hlavy. Zůstává pevná zadní osa 12×150mm, tapered hlava, detail v podobě SAGmetru v rámu, iscg 05, pěkně zpracovaní gumové dorazy na rámu které chrání před nárazem dvoukorunkové vidlice a zároveň drží kabely a přepákovaný čtyřčep. Stejně tak zůstává i vůle v uchycení tlumiče způsobená kameny, které umožňují právě štelování se zdvihem a úhlem.

Ale zpět k našemu konkrétnímu kolu. Od prvního pohledu bylo vidět, že v rámci inovací se u Canyonu zmenšovalo a to dost řádně. Ačkoli testované kolo bylo ve velikosti M (též známé jako univerzální velikost všech sjezďáků na světě která sedne od 160 do 190 cm výšky), po prvním nasednutí vyššího člena redakce (185 cm, běžně všechny DH kola velikost M) bylo jasné že se svými 175cm budu ideální tester já. Je tomu tak, Canyon opět začaroval s velikostmi a letošní DHX M mi silně připomíná kolo ve velikosti S, je potřeba na to myslet při výběru, určitě doporučuji vzít o velikost víc než jste zvyklí. S „nesprávnou“ velikostí byly zřejmě spojeny i ostatní trable, které jsem s kolem měl, a to jeho relativně špatnou stabilitu a nepředvídatelnost při nastavení 64 hlavových stupňů, u většiny kol ideálního úhlu pro naše luhy a háje. Díky opravdu krátké zadní stavbě bylo nezbytné pro klidnou jízdu a jistotu na skocích rozhodně nahodit položenou hlavu.



 


Ruku na srdce, rám ale u Canyonu není to co na první pohled upoutá pozornost, vzhledem k přímému prodeji je hlavní devízou této značky poměr cena kola/hodnota komponentů, druhá nejvyšší výbava Rockzone nabízí za cca 75 tisíc Kč snové osazení jinde k nalezení na stotisícových kolech. Největším lákadlem je rozhodně tlumič Cane Creek Double Barell. Na jeho popsání stačí jedna věta: „fantastický tlumič, pokud ho dokážete nastavit“. DB je opravdu velmi složitý na vyladění. I přes internetovou podporu, kde lze snad ke každému kolu včetně Canyonu nelézt doporučený setup, jsem v ideálním nastavení dlouho tápal, doporučené mi opravdu vůbec nesedělo, poměrně nízká citlivost a příliš odskoku, takže bylo nutné kroutit a jezdit, kroutit a jezdit. U Double Barellu totiž hraje roli i jediné cvaknutí, nějaké náhodné točení červeným a modrým kolečkem jako u konkurence se opravdu nekoná. Bohužel toto ladění mi značně znepříjemnil rám, který neumožňuje nastavení přímo na kole, takže tlumič musel vždy ven, nacvakat, vyzkoušet a atd viz výše. Je pravda že jakmile se mi po týdnu podařilo tlumič nastavit jakž takž, předváděl úžasné výkony, citlivost a rychlý odskok na začátku zdvihu, skoro žádné houpání i u uhoupaného čtyřčepu a sametově utlumené dopady skoků. To nastavení vidlice RockShox Boxxer R2C2 bylo o něco jednodušší, ačkoli si to také nějaký čas vzalo. Bohužel, citlivost vidlice naprosto nekorespondovala s citlivostí zadního tlumení, vzhledem k tomu, že inženýři ve Sramu z nějakého důvodu lijí do vidlic méně oleje než by měli byl odtrh Boxxera opravdu špatný, chod se sice zlepšil se zajetím a mazáním vidlice silikonovým sprejem, nicméně citlivosti „zadku“ nedosáhl, to činilo jízdu mírně nevyváženou. Jako každý Boxxer by totiž i tento zasloužil ruku schopného technika a ideálně olej o nižší viskozitě.



 


Ale abych pořád nekritizoval, velmi příjemným překvapením pro mě byl snad první opravdu dobře funkční pár brzd Avid Elixir Trail 7, ač sem se snažil brzdit o nejvíc a co nejméně citlivě, pořád fungovaly jak měly, nepískaly, nepropadaly se ani se zbytečně nepřehřívaly. Nevím, jak to Canyon zařídil (jediná motivace, které by mohla zaměstnance Avidu přimět k vyrobení kvalitních brzdy je dle mého pouze použití masivního, opravdu masivního biče), ale zařídil. Překvapivé bylo i osazení plášťů, osobně mi přišlo použití „jezdivého“ High Rolleru II místo obvyklého Minionu F dopředu zvláštní, navíc pokud vzadu Minion je – tato kombinace se ale na suchu velmi osvědčila. High Roller vepředu relativně slušně vedl, ale hlavně se výborně odvaloval, jak on už to umí a Minion poskytoval vzadu jistotu, jak při brždění, tak při zatlačení do zadního kola v náklonu i v klopenkách. A taky dělalo skoro BRAAAAAAP BRAAAAAP! Napínák napínal, kokpit Renthal se mi osobně vzhledově nelíbí, ale řídítka výborně padnou do ruky a představec nastavitelný mezi 45 nebo 50mm „délkou“ musí vyhovovat snad každému. V kombinaci i opravdu kvalitním tlumičem byla poznat i změněná charakteristika zadní stavby při změně zdvihu, ačkoli se nějaký centimetr sem centimetr tam může zdát zanedbatelný, změna zdvihu zapříčiní nejenom ubrání či přidání onoho centimetru, ale taky drobnou změnu přepákování. Zkrátka nižší zdvih je živější, skákavější a mírně tužší, zatímco vyšší zdvih má příjemnější projev na začátku zdvihu, tedy citlivost na menší nerovnosti s drobnou progresivní křivkou. Prostě na začátku žere, ale velmi málo se propadá od druhé poloviny zdvihu. Za tohle do Něměcka jednička!



:[http://dolekop.com/…sagometr.jpg  



Ono se totiž na tomto Canyonu určitě nejezdilo špatně, jenom bylo nezbytné projít si prvním týdnem seznamování, nastavování a zvykání. Ale ani to vám nepomůže pokud máte pocit, že máte pořád menší velikost kola než byste mít mohli. V této specifikaci je totiž těžké kolo jednoznačně doporučit všem. Na jednu stranu je ve vzduchu velmi obratné, čemuž zásadně pomáhá krátká zadní stavba, na dopadech je klidné díky výbornému tlumení. Jenže tohle tlumení je potřeba k ideálním výkonům „dokopat“ svými vlastními schopnostmi mechanika, není tedy zrovna uživatelsky přátelské coby kolo do bikeparků a celoroční lítání na kole, které se na jaře nachystá a v zimě servisuje. Ne, že by to Torque nevydržel, ale je to při této specifikaci velká škoda.





Vzhledem k požadavkům jaké má kolo na jezdce je to jednoznačná závodní sjezdová mašina. Pokud vám nevadí řešit před každým závodem ideální nastavení kola na trať a odpustíte kratší zadní stavbu (a koupíte si o velikost větší než běžně vozíte) RockZone vás odvděčí na čtyřčepové kolo nečekaně dobrou akcelerací, předvídatelným chováním i slušnou ovladatelností. Závodní look ještě umocní kokpit a vaši rychlost může zvýšit i instalace bezdušáků, protože ráfky i pláště jsou Tubeless ready. Tohle všechno vám Canyon Torque DHX RockZone dá za necelých 75 tisíc. Jenom mu za to musíte dát něco i Vy. A nebo váš mechanik.



Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel peto(dude) 5.5.2014 v 11:02

    Je mile, ze ste sa konecne priznali k podliehaniu tlakom od vyrobcov. A ako tak pozeram nedal by sa ten tlmic stelovat aj ked je na biku? Opravte ma ak sa mylim, ale tie stelovatka su sesthranne a tak nevidim problem s ladenim vidlicovim klucom bez demontaze. Mozno by to bolo trapne vytahovat na parkaci bikeparku nejake naradie, ale tak asi lepsie ako vyberat cely tlmak. Ci? Nepochopil som dnesnu dobu? Co je in a co je out? A ak sa mylim tak by sa to mozno dalo vyriesit otocenim tlmaku tak, aby bola expanzka pri uchyteni na zad. stavbu respektíve na vahadlo ci jak tomu hovorite. Vtedy by boli stelovatka dostupnejsie omnoho viac.

  • anonymní uživatel slucky 5.5.2014 v 11:27

    no, myslim si ze kdyby byl tlumak opacne, mlatila by expanzka do ramu, jinak rad vidim test 26" kola s poradnym zdvihem

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 5.5.2014 v 11:36

    peto(dude): rozhodne tlakum nepodlehame, to jsi uvodni vetu pochopil spatne. Vec se ma tak, ze prodejci prodaji minimum DH kol ve srovnani s AM koly, takze jejich ochota poskytnout DH kolo na test je nizsi.

  • anonymní uživatel Ondra T. 5.5.2014 v 12:10

    Mě by zajímalo, jestli Canyon nějak pořešil ten mikrovakl/vymačkání TrackFlipu, to se bohužel z takového krátkodobého testu nikdy nedozvíme. Problém s tím má asi úplně každý kdo na kolo sedne častěji než na pár víkendů v roce v bikeparku. Nepomáhá utažení vahadla a TrackFlipu a nové kameny TF pomůžou jen na chvíli. Na jednu-dvě vyjížďky pomůže TF vyndat, kompet vyčistit od nečistot, máznout vazelínou a pořádně utáhnout, ale stejně začne lupat znova. Rám je sice specifikovaný do max.120kg, ale kdo váží 90kg+, bude se s tímhle problémem potýkat. Výsledkem je hodně nepříjemné lupání v zadní stavbě při silovým šlapání. Mám loňský Torque FRX a rozhodně se chystám před skončením záruky celé kolo reklamovat (teď chci jezdit dokud to jde). Někomu by to nevadilo, mě jo, protože mít tiché kolo se vyplatí, je to stejně jak v autě - pokud slyšíte zvuk, co tam nepatří, víte, že se něco pos*alo a je potřeba to řešit. Takhle nevíte nic, jestli máte prasklý rám nebo puká střed nebo je to zas ten prokletý TrackFlip atd. Co je zajímavý tak tohle začal dělat kamarádovi i letošní Torque EX, který TrackFlip nemá.

  • anonymní uživatel krešr 5.5.2014 v 12:24

    zvláštní gripy... ty bych asi nechtěl... cena přímo bóžová

  • anonymní uživatel bok 5.5.2014 v 12:42

    Ondra T.: to se nedozvíme, když nebudeme číst, v článku o tom zmínka je: "Stejně tak zůstává i vůle v uchycení tlumiče způsobená kameny které umožňují právě štelování se zdvihem a úhlem."

  • anonymní uživatel Pospa (celopero (a) seznam.cz) 5.5.2014 v 14:40

    super receneze, přišla včas :D vahal jsem mezi M a L ted uz vim, pristi tyden si chci tohle kolo objednat a ta mikrovule me trochu desi, vahal jsem ješte mezi YT noton ale u canyonu vyhrala cena o 200Euro levnejsi ted nevim jestli si radeji nemam priplatit...

  • anonymní uživatel Ondra T. 5.5.2014 v 14:46

    bok: tak to jsem slušnej jantar, přiznám se jsem to jen přelétl očima :/ Ponaučení - nepouštět moudra o psaném textu když jsem jej nikdy nečetl :)

  • anonymní uživatel Ondra T. 5.5.2014 v 14:52

    Pospa: u mě je to s tím vaklem tak, že ho prostě necítíš ať se snažíš sebevíc, je opravdu mikro (vážím 100+, týdně +-60km XC/lehčí enduro, občas protáhnout na lano apod., mám ho rok). Ale kupř. při hodně silovým šlapání to cvaká na každou stranu (jak se pod šlapáním kroutí zadní stavba). Jak na kopci v čurbesu to nevim, protože se to v ostatním polorachotu nejspíš ztratí :) Jinak je to super kolo se super osazením a super cenou. A kameny Canyon rád pošle komplet grátis (i když je to řešení jen na chvíli). To zas abych je nehanil :) Ale třeba kamarád má stejnej model jak já a tomu nic nepuká :) (taky ale jezdí jen víkendově přes léto, jinak nic).

  • anonymní uživatel Pospa (celopero (a) seznam.cz) 5.5.2014 v 15:04

    to Ondra T. diky za nazor, mam o nejakych 20kg min to taky mozna bude znat a navic chodim do prace takze kolo bude jezdeny jen vikendy v parcich takže by tam nemuselo nic cvakat (no uvidime....)

  • anonymní uživatel Adam 5.5.2014 v 15:09

    Ondra T: cvakání- pukání u Torque EX 2014 je způsobeno nábojem v zadním kole ( MAVIC crossmax SX) stačí přádně dotáhnout ( víc něž doporučuje výrobce) Já to cvakání hledal asi tři tejdny a nakonec našel a je klid, ale byl sem z toho hodně špatnej, kolo za ,,kilo,, a mělo volnej zadní náboj a obrácenej plášť do protisměru !?! CANYON má velký plusy, ale i mínusy.

  • anonymní uživatel Wu Syndicate (skoda1 (a) post.sk) 5.5.2014 v 22:55

    konečne testik DHčka bo mi to fakt leze na nerva jek sa teraz všetci šaleju za Enduro a pod.pritom enduro jazdime odjak živa len sa to tak neškatulkovalo ako včil. viaccccc DH !!!!!

  • anonymní uživatel Bersekr 5.5.2014 v 23:26

    Wu > mas veru pravdu s tym endurom ;)

  • anonymní uživatel kesu (kesu (a) centrum.cz) 6.5.2014 v 12:16

    Ahoj,
    docela dobrej test, opravdu jsem se zasmál větě s bičem a avidem:)
    jinak tlumič pochopitelně jde nastavovat na kole, jen je k tomu potřeba použít stranový klíč nebo spešl tool od canecreeku (měl být k tlumiči)

  • anonymní uživatel OndrejJS (ondrejhorak (a) email.cz) 17.6.2014 v 13:57

    I ten zdvih mi přijde trochu divný. Koukli jste se vůbec na to kolo? 190 nebo 203mm? kdepak. 210 a 195 mm to je. S tlumičem jste taky pobavili. Když si představím to sundávání a nandávání tlumiče kvůli každému nastavení. No jo..super test..A vule je většinou v teflonovém oku tlumiče ;-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí