Rozhovor: Martin Soukup - týpek, který zachránil sjezdový pohár

Autor: Keli, kategorie: Rozhovor, vydáno: 19.10.2016

Martin Soukup je člověk, díky kterému sjezdaři mohou opět závodit v rámci seriálu Czech Downhill Tour, nástupci Českého poháru ve sjezdu. Pro mnohé neznámá postava, kterou jsem krátce vyzpovídal. Souky odhalil pozadí vzniku Czech Downhill Tour, ale i blízkou budoucnost českého sjezdového seriálu.

d:key: Hele, jak se fousatej týpek z Karlovejch Varů dostane k downhillu? Jezdil jsi, jezdíš, budeš jezdit? Představ se nám trochu.
Souky: Hned první otázka a mám rohlík od ucha k uchu, když zavzpomínám na start. No samozřejmě jak slepej k houslím. Já osobně vždy sportoval (hokej, motocross, lyže, bike…) i na celkem vrcholové úrovni. Bohužel jsem měl víc blbých crashů a jsem vlastně rád, že držím pohromadě alespoň takhle.

S organizací to začalo hecem s partou udělat si malý závody pro kámoše. V podstatě mě kluci oslovili, jestli bych jim s tím nepomohl. Zda to má cenu vůbec. Měl jsem za sebou organizace spíše kulturních akcí, ale ta produkční činnost je asi oslovila. Takže jsme v roce 2014 udělali první KV DOWNTOWN ve Varech. Punk, punk a punk, ale ta akce měla strašně velkej lokální úspěch. Hned se začalo řešit propojení všech downtownů do Czech Downtown Tour, která se v roce 2015 rozjela do své první sérky. KV DOWNTOWN 2015 mělo být velkolepé finále. Potřebovali jsem velký peníze už sehnat a bylo to… náročný, ale povedlo se nám to.

Před rokem 2016 (vlastně přesně před rokem), jsem řešil jedinou věc. Rozšířit Czech Downtown Tour a to se po diskusi s Červem a Stráňou odsouhlasilo a naše varská partička připravila zahajovačku sezony v Jáchymově. V tý době jsem řešil pro kámoše založení spolku (týmu: ORE MTB RACING TEAM), aby mohli startovat na evropákách, když najednou čtu, že DH pohár padá. Snažím se zjistit, jestli to je pravda. Píšu hned na svaz a přišlo potvrzení. Tak hned volám partě, že to prostě chci, ale budu potřebovat strašně pomoc. Povedlo se nám sehnat za tři dny základní finance na to, abychom dokázali udělat závody, ne show, ne prize money, ne kolotoče a cukrová vata. A takhle slepec našel housle a DH snad nechcíplo.

d:key: Co tě baví kromě kola?
Souky: Baví mě sport. Je jen málo sportů, kde mě asi neuvidíte se hýbat s úsměvem (fotbal). Baví mě pracovat ve sportu s dětma. Hecovat je, motivovat, něco naučit, když už sám moc nemůžu. Mojí největší vášní se ale stal windsurfing. Ono je to dost podobný jako třeba u toho DH. Jen vy, bike, vaše skilly, trať a potom parta.. Windsurfing jste vy, surf, plachta a vlna. Jedinej rozdíl je v tom, co mě na tom baví právě tolik. To když na DH jedeš na lanovce nahoru, tady valíš po svých nad vlny a ještě u toho lítáš několikametrový polety proti vlnám…

d:key: No ale zpět ke kolům. Napadlo tě někdy v minulosti, že by jsi chtěl dělat promotéra sjezdovýmu seriálu? Ne menšímu, ale fakt velkýmu.
Souky: Nikdy v životě…

d:key: Jak dlouho jsi přemýšlel po oznámení ČSC (Český svaz cyklistiky), že pošle Český pohár do kopru, o tom, že skočíš po příležitosti a uděláš vlastní sjezdový seriál?
Souky: Já byl rozhodnutý hned. Ale věděl jsem, že když neseženu peníze, nebude nic. Za to obrovské díky společnosti BIGMAT – Evropská síť stavebnin, bez které bychom nikdy nemohli ani přemýšlet o tour. Stejně důležitý, ale bylo slyšet od kámošů, že do toho jdeme společně. Každej máme svý zaměstnání, takže nebylo jednoduchý to sladit. Když ale řekli, že to hecneme, tak jsem měl fakt radost. Asi to cejtili a věděli, že nechci slyšet ne :) Za to děkuju celý partě.

d:key: Stálo tě čekání, jestli na první závod do Pece vůbec někdo přijede, velký nervy?
Souky: To mě ani nenapadlo, musím říct. Spíš jsem se strašně bál odezvy po první akci.

d:key: Jak vlastně probíhá příprava takovýho jednoho závodu BigMat Czech Downhill Tour? Jak moc spolupracuješ s místníma. Kecáš jim do dráhy moc?
Souky: Příprava každého závodu je poctivých čtrnáct dní prosezených za compem. Což s né jednou prací, není malý sousto. Pak vše vyzvednout, nabrat, vyhodit… no chvílema psycho jako prase. S lokálama se domluvíme, co jsme schopný udělat nejlepšího pro ridery společně, ale trať nechávám lokálům. Znají jí a ví co si můžou dovolit. Vždy si ji projdu v pátek večer, jestli tam není něco nebezpečnýho (spíš nějaká hovadina), ale to se nikdy nestalo. Musím říct, že mě strašně překvapilo, jak skvělá spolupráce s jednotlivými lokály je.

d:key: A vlastně, kolik lidí celý seriál dělá?
Souky: To je jednoduchý: 2 famozní speakři, 2 časoměřiči, 2 kluci hrubá síla a pak maximálně 3 lidi produkce během závodu včetně ženských, který nám s tím také pomáhají. Musíme se vejít do dvou aut vždy, abychom to byli schopni zaplatit.

d:key: Jak se vám spolupracovalo s Českým svazem v rámci mistráku ve Špindlu. Dávali si nějaký podmínky nebo byli pokornější než v minulosti?
Souky: Jsem rád, že můžu v klidu říct, že se to povedlo i pod naší taktovkou a ukázali jsme svazu, že to dokážeme dělat. Lépe by se nám to do budoucna dělalo pod hlavičkou Český pohár, která nese exkluzivitu nejvyšší soutěže v republice. Zrovna o tom jednáme a snažíme se najít možnost, jak sladit přístup jedné strany s odhodláním strany druhé.

d:key: Kuloárama se šušká, že příští rok bude zase Český pohár ve sjezdu pod UCI, tedy, že to bude posvěceno ČSC. Můžeš to potvrdit?
Souky: Jak jsem říkal. Momentálně vyjednáváme o možnostech. Když by to nešlo k UCI, tedy neměli bychom hlavičku Český pohár, budeme se snažit o Czech Downhill Tour 2017. Pokud ji dostaneme, mělo tomu tak být.

d:key: Prozraď nějaký novinky do příštího roku. Budou nový lokality? Víc závodů?
Souky: Řeknu jen tohle. Určitě bude 7 závodů. Už máme dva nové koně přislíbené, ale vše se ještě musí dořešit. Tour postavíme tak, aby se nekryla s evropskými závody. Termíny, lokace a další se dozvíte na velký akci, kterou připravujeme na konec listopadu do Prahy, aby příjelíííí aj Moravácíííí a celá republika. Tohle je vlastně první zmínka o akci. Mejdan pro všechny bikový komunity ve spolupráci s Fullface productions. Promítání editů z letošního roku z jejich dílny. Rádi bychom uspořádali v rámci večera i charitativní akci. No je se na co těšit. Bližší info k akci se dozvíte velmi brzy a k DH na akci!! Mějte se bando!!!



Foto: archiv Martina Soukupa

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Zápo 19.10.2016 v 7:06

    Respekt za to co pro to děláte a teším se na na příští rok--7 závodů už buzde slušnej kolotoč :)

  • anonymní uživatel bok 19.10.2016 v 7:22

    to je člověk, by měl bejt každej závod ožralej na mrak jen proto, že ho každej rider na pozve na panáka než si vůbec vyzvedne číslo

  • anonymní uživatel Marek 19.10.2016 v 15:47

    bok: vypadá to, že jsi taky bumbal a ještě máš něco v sobě :-)

  • anonymní uživatel bejk 19.10.2016 v 15:57

    nevim jestli je otrava alkoholem to nejlepší vyjádření vděku :D

  • profilová fotka Zdeněk 19.10.2016 v 17:25

    držím palce. ve spolupráci s ČSC ale nevěřím. letošní M-ČR bylo důkazem. Dodnes nikdo neposlal výsledky na UCI, takže čeští jezdci jsou opět bez bodů.
    www.uci.infostradasports.com/...

  • anonymní uživatel Čáryfuk (k.louzek (a) seznam.cz) 19.10.2016 v 20:55

    Souky je borec, díky mu. Bere si velký sousta a jde mu to. I ta plachta je větší než malá na duck jibe! :) :)

  • anonymní uživatel Slow rajda (earl.haze66 (a) gmail.com) 20.10.2016 v 16:24

    Díky moc aspoň to vše nesežere homoendůro a jestli budu někdy stavit barák tak matro beru od bigmat: -)

  • anonymní uživatel Mara 21.10.2016 v 19:27

    Sloe rajda: a ty jsi homosjezdar jo? Fakt chytrej komentar.

  • anonymní uživatel Slow rajda (earl.haze66 (a) gmail.com) 21.10.2016 v 20:50

    Mára proč jsou lidi za pravdu hned nasraný; -)* muc*

  • anonymní uživatel Mara 21.10.2016 v 22:33

    Nasranej nejsem, jen nemam rad zvytecny hejtovani a pruzeni.

  • anonymní uživatel Tomas 24.10.2016 v 8:37

    On bude Slow rajda asi peknej homoblb.
    Jeho komentar z cervna:
    Co to máte stále s tou hrabankou? nakole jezdím 20 let a nevím co tím máte na mysli

  • profilová fotka Vít Majer 26.10.2016 v 18:44

    Big up a a ať vychází vše na co pomyslíte.Zatím to tak vypadá!!!!

  • anonymní uživatel Slow rajda (earl.haze66 (a) gmail.com) 11.11.2016 v 14:10

    To tomas: a nevím to do teď no.. blbe; -D

  • anonymní uživatel Slow rajda (earl.haze66 (a) gmail.com) 11.11.2016 v 14:15

    www.cojeco.cz/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí